49

След публикации на "Марица": Въвеждат ред с тротинетките в Пловдив

Осигуряват бърза писта за рейсовете от градския транспорт

Ще бъдат разписани ясни правила за каране, паркиране и контрол на ел. тротинетките в града. Това става ясно от съобщение на Община Пловдив. Създаването на правилник идва след редица публикации на "Марица", чрез които алармирахме за постоянни инциденти с еко возила и липсата на санкции за нарушители, които карат с много над позволената скорост. 

Решението за тази стъпка е прието по време на Обществения съвет за подобряване качеството на въздуха, който заседава днес под ръководството на зам.-кмета по екология Анести Тимчев. В правилата ще бъдат описани и начините за контрол, които местната власт ще упражнява при нарушения.

Електрическите тротинетки стъпиха под тепетата през октомври 2020 г. Само няколко месеца по-късно те се превърнаха в предпочитан алтернативен транспорт за хиляди пловдивчани. Мнозина ползват ековозилата под наем, голяма част пък си накупиха от интернет, тъй като вече са достъпни и като цена. В същото време инцидентите и вандалските прояви със скутерите станаха ежедневие. В страната вече има регистрирани смъртни случаи с деца, които карат бясно и са блъснати на пътя. На преден план излязоха куп въпроси без отговор. Като се започне от това по какви правила се движат е-тротинетките, дали по тротоарите, или по пътя, до това кой ще следи и санкционира нарушителите.  Оказа се, че в Пловдив и Русе, където тротинетките масово се използват, няма наредба и ясен регламент за тяхната употреба.  В Пловдив обаче това скоро ще се промени, става ясно от съобщението. 

Осигуряване на скоростно придвижване на градския транспорт – това пък е една от мерките, с които от Общината искат да ограничат трафика в центъра, респективно и вредните емисии. Затова на следващото заседание на Обществения съвет ще присъстват експерти, с които да се обсъди как би могло да се реализира подобно придвижване. 

Зам.-кметът предложи по време на Европейската седмица на мобилността, от 16 до 22 септември, да се въведе пробен модел за бързо движение на градските рейсове, насърчаване използването на алтернативен транспорт и ограничаване на автомобилния трафик, за да се направи анализ. Той ще помогне при въвеждането на различни мерки за опазване чистотата на атмосферния въздух.

Съветът подкрепи и инициираната от ОП „Организация и контрол на транспорта“ промяна в Наредба №2 за организацията на движение. Според промяната паркирането на места, непредназначени за това, и увреждането на общинска земя ще бъде санкционирано. Предстои до 2 седмици текстът да бъде качен за становища на сайта на Община Пловдив. Ще бъде организирана и среща с представители на големи търговски вериги в града, за да се обсъди вариант за ползване на паркингите им от граждани през нощта. Следващото заседание на Общинския съвет за подобряване качеството на въздуха ще бъде през август.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Пловдивчанин

Пловдивчанин

06.07.2022 | 00:45

Трябва да има правила за всички - тротинетки, колела, пешаходци..., но как да стане на тесните тротоари, а като има и майки с колички или малки деца е кошмарно!Възрастните хора, които се движат бавно, също са проблем!

Отговори
2 1
долу кучкарите

долу кучкарите

05.07.2022 | 18:36

лимитира ли ми общината правото да карам скутера си който ми е ЕДИНСТВЕНИЯ транспорт ще ви съдя до ДУПКА! Когато общината се погрижи за НАГЛИТЕ ГНУСАРИ-Кучкари тогава ще спазвам някакви измислени наредби!

Отговори
3 0
стимули

стимули

05.07.2022 | 17:42

Каква наредба, какви правила? Някаква анонимна фирма "стимулира" кмета и той й разрешава да прави каквото си иска!

Отговори
3 2
АСПАРУХ

АСПАРУХ

05.07.2022 | 16:42

НЕКА ДА ИМА НЯКАКЪВ РЕГЛАМЕНТ, ЗАЩОТО ПЛАТЕНИТЕ ЕЛ. ТРОТИНЕТКИ СЕ НАЕМАТ И СЕ УПРАВЛЯВАТ ОТ ВСЯКАКВИ БЕЗМОЗЪЧНИ ТВАРИ, ЧЕСТО ВОЗЕЩИ И ДЕЦАТА СИ НА БЕЗУМНИ СКОРОСТИ, НО ТУК ВЪЗНИКВА ВЪПРОС СЪС СЪЩАТА СИЛА И ЗА ВЕЛОСИПЕДИТЕ,ПОВЕЧЕТО ОТ КОИТО КОИТО РАЗВИВАТ НАД 60 КМ/ ЧАС И СА НЕ ПО МАЛКО ОПАСНИ. КАРАТ ГИ МАЛОЛЕТНИ, НЕ ПЪЛНОЛЕТНИ И ВСЯКАКВИ ШМАТАРОЦИ НА ПРЕДЕЛНИ ЗА ТЯХ СКОРОСТИ.

Отговори
12 2
Кучкари

Кучкари

05.07.2022 | 17:00

Те да са добре

Отговори
1 1
мамицата ви

мамицата ви

05.07.2022 | 15:51

а за кучкарите що няма контрол дето серат и пикаят и не се чистят и ги качват по пейки и столове и в детски площадки ДОЛНИ продажници!

Отговори
20 3

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?