Следвайте ни

След обжалването: Зелена светлина за 8 градски линии в Пловдив

viber icon

Комисията за защита на конкуренцията отхвърли като неоснователна жалбата на фирма "Монтана - Автобусни превози" ЕООД срещу условията за конкурс за превоз на пътници по осем градски линии. Това са  №4, 10, 12, 20, 22, 24, 27 и 93.

Обществената поръчка е обявена от Община Пловдив.  "Решението на КЗК може да бъде обжалвано пред ВАС до 22 май. Ако дотогава няма жалба, ще проведем конкурса след 29 дни", обясни Тодор Тодоров, шеф на дирекцията за обществени поръчки в Община Пловдив. 

Монтанската фирма протестира пред КЗК срещу изискването към кандидатите в търга да имат автобуси с висок екологичен клас  - минимум евро 6,  и искаше качеството на рейсовете да се намали на евро 5. В жалбата се изтъква, че в механизма за разпределяне на субсидиите, утвърден с решение на Общинския съвет, са визирани автобуси с евро 5.

В Община Пловдив обаче държат на евро 6. Зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов  неведнъж напомня, че последният конкурс е проведен точно с това условие.  Той подчертава, че целта е  да се създадат възможно най-добрите условия за пътниците в градския транспорт, а това не може да стане с раздрънкани рейсове. 

Договорът за осемте линии е сключен през 2010 г.   Срокът изтече на 12 април.  КЗК прецени, че спирането на обществената поръчка, за което настояваше фирмата от Монтана, ще бъде във вреда да обслужването на пътниците. В стария договор е записано, че превозвачите могат да возят хората с автобуси евро 2.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?