Следвайте ни

След молба на граждани: Местят обръщалото на рейсовете в „Прослав“

viber icon

Обръщалото на автобусите от градския транспорт на ул. „Елин Пелин“ в пловдивския квартал „Прослав“ ще бъде преместено. Това става след молба на граждани, които живеят наблизо и ежедневно са принудени да съжителстват с шума на двигателя на рейсовете от четирите линии – 6, 15, 24 и 222, чиято последна спирка е там, на така наречения „малък център“, каза пред „Марица“ кметът на район „Западен“ Димитър Колев. 

„Понякога на обръщалото там се събират до шест автобуса, не гасят двигателите и изкарват почивките си, които в определени случаи стигат до 20-30 минути. Това тормози живеещите наблизо. И затова нашето предложение е обръщалото, което се явява и последна спирка на тези четири автобусни линии, да бъде изместено по надолу, в края на ул. „Елена“, до изхода за село Златитрап. Спирките ще се запазят, просто автобусите ще почиват там, за да не пречат с шум. Хората ще слизат на спирката на ул. „Елин Пелин“, рейсовете ще почиват на новото обръщало, след което ще минават през същата спирка и ще взимат пътниците. Това няма да е проблем нито за шофьори, нито за ползващите градския транспорт“, коментира Колев. 

Той разказа, че е ходил на място след получаване на сигнали от прославчани, изпратили са му и видеоклипове на шумната обстановка, която създават паркираните на сегашното обръщало рейсове. „Когато има повече от два автобуса, там става като малка автогара. Създават се и предпоставки за пътни инциденти, тъй като паркираните рейсове намалят видимостта и пространството“, добави кметът на „Западен“ и уточни, че реализацията на тази идея е в процес. „Имаме още работа с „Организация и контрол на транспорта“, трябва да се направи транспортна схема. Предполагам, че до 2 месеца трябва да сме се оправили“, каза Колев. 

Подобна идея се обмисля и за обръщалото на рейсовете от градския транспорт от другата страна на жп линията, която разделя квартала. На ул. „Христо Ясенов“ е последната спирка и мястото за почивка на автобусите по линии 17 и 66. На една крачка разстояние има нова жилищна кооперация, а срещу нея – няколко къщи с прославчани, които също са принудени да съжителстват с огромния шум от мощните машини. „Обмислят се варианти, но няма твърдо решение за това обръщало. Ако ги изпратим и тях на новото обръщало на ул. „Елена“, ще им дойде малко далеч. Така че, ще се помисли и там за вариант“, коментира още Колев. 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?