Следвайте ни

След 40 г. във фризера: Всичко за ключовия проект „Модър-Царевец“

С този проект ще се реализира най-бързата връзка между районите „Западен“ и „Южен“

viber icon

Преди седмица тръгна един от дългоочакваните проекти на Пловдив по изграждането на връзката "Модър-Царевец". Подлезът е важна тема за хората, които живеят от двете страни на жп линията, но не само за тях. Подлезът е ключов момент и неизменна част от вътрешния транспортен ринг на града.

Съоръжението струва 11,5 млн. лв.

и ще свърже двата района „Западен“ и „Южен“, като по този начин ще облекчи трафика. За безопасното преминаване на гражданите под железопътната линия е предвидено изграждането на стълбища от източната и западната част на съоръжението. Предвижда се изграждане на два броя асансьори, пригодени за лица с намалена подвижност в непосредствена близост до стълбищата в западната част на съоръжението.

Проектът е съобразен с изграденото жп съоръжение

„За начална точка на обекта се приема кръстовището на ул. „Модър“ -  бул. „Коматевско шосе“, а за крайна точка ​- кръстовището на ул. “Царевец“ - с бул.

„Хаджи Димитър“, обясняват проектантите от „Мостконсулт“. С този проект те изследват реализирането на транспортен подлез под двойната жп линия София - Пловдив при км 153+283.77 и бъдещата Южна тангента. „Съгласно с действащия ПУП ПРЗ на кв. „Модър“ улиците „Модър" и „Царевец" са предвидени да преминават под съществуващата двойна  жп линия София-Пловдив, безконфликтно с пътен подлез - артерия от III А клас с габарит 2 х 2 ленти с разделителна ивица и прилежащи тротоари. В този момент улиците са с прекъснат автомобилен трафик, като чрез пасарелка с асансьори за хора с увреждане и детски колички е осигурен пешеходният преход между двата квартала“, обясняват от екипа. Най-голямата трудност в задачата за тях е

връзката с южния колектор. 

От „Коматевско шосе“ до жп прелеза трасето на транспортния подлез съвпада с трасетата на „Периферен колектор I​-А и колектро  I-А-4“, т.е. с изграждането на водопровода и колектора е в проекта на южния канализационен колектор на ВиК. Това изискваше пълно съвместяване на проекта ни с тази отделна поръчка, допълни инж. Д. Балчев от екипа проектанти. Главен изпълнител на обекта е пловдивската фирма "Драгиев и ко", която през лятото на 2020 година спечели търга за строеж на подлеза.

Работата е в три етапа, финалът е през 2023-та 

Строителните дейности са планирани ​в три етапа ​- първият е разширението на улица „Модър". По проект „Модър" е проектирана с две платна, широки по 7,50 метра, с по две ленти, с разделителна ивица по средата и с тротоари от 2,50 до 5 метра от двете страни. Втория​т етап предвижда реконструкцията и разширението на улица „Царевец" до кръстовището с „Хаджи Димитър", като там ще бъдат изградени и локални платна към УМБАЛ „Каспела" и ул. „София". В третия етап ще бъде направен и пробивът под жп линията Пловдив - София. Пробивът остава в последния етап, понеже тогава ще се разруши пасарелката, която сега осъществява пешеходната връзка между районите „Южен" и „Западен". Тя обаче е точно върху подземното трасе и няма да бъде запазена. Проектът е на обща стойност 11,5 млн. лв., като средствата за първия етап са в размер на 4,5 млн. лева и ще бъдат планирани в бюджета на Община Пловдив за 2021 г. 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Шофьор

Шофьор

13.01.2021 | 11:41

Махнете ЖП линията между Централна гара и Филипово!!!!!

Отговори
2 6
Ами сега

Ами сега

13.01.2021 | 10:51

Първа копка има, питката разчупена, работници и техника след първата копка няма! Пак лъжи

Отговори
9 2
въпрос

въпрос

13.01.2021 | 10:21

иНТЕРЕСНО КОЙ ПЪК ИМА ТОЛКОВА ЗОР ДА ХОДИ ОТ юЖЕН В зЪПЪДЕН БЪРЗО. пО-СКОРО ГРАДЪТ Е ЗАТРУДНЕН ВЪВ ВРЪЗКАТА СЕВЕРЮГ

Отговори
5 9

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?