Следвайте ни

Скандалът с Околовръстното стигна до служебното правителство и посланика на САЩ СНИМКИ

viber icon

Сагата с Околовръстното на Пловдив продължава, а страстите се нажежават. По всичко личи, че трасето се превръща в горещ картоф между държавни институции и неправителствени организации. 

Във връзка с инспекцията на ремонтирания участък от експерти на АПИ и от неправителствения сектор, то Института по пътна безопаснот излязоха с отворено писмо до служебния премиер Стефан Янев, служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова и до посланика на САЩ в България Херо Мустафа. Във въпросното писмо се казва, че Институтът по пътна безопасност (ИПБ) е силно загрижено за случващото се в и с Агенция „Пътна инфраструктура“ и по-специално в неспособността да се вслушва, допитва до професионални, градивни критики и аргументи.

"ИПБ е изключително учудено, че АПИ се занимава с несвойски дейности в сферата на пътната безопасност, които според последните изменения на Закона за пътищата, публикувани в ДВ в бр.23/19.03.2021 г. са ангажимент и задължение на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“. Вчера експерти на ИПБ направиха инспекция на ремонтирания участък на Околовръстно шосе, гр. Пловдив, на разклона при с.Марково и посочиха своите забележки и критики, както и свои предложения в каква посока да бъдат насочени средства с оглед повишаване на безопасността в участъка, както се и вижда на снимките. Вместо това АПИ се впусна в организирането на мероприятия от типа „протести-контрапротести“, като свиква пресконференция на следващия ден 12.05.2021 г. с „…независими експерти от неправителствения сектор…“ Тяхното мнение в голяма степен съвпада с изразените притеснения и препоръки от експерти на ИПБ. Прави впечатление и присъствието на представители на Европейски център за транспортни политики и лично на г-жа Диана Русинова !!!", се казва в отвореното писмо. Екипът на ИПБ счита, че  прозрачността на информацията и информираността са ключ към истината, от която нашето общество има нужда и на която има право. "На 2 април 2021 г. (петък преди изборите) в 15.48 ч АПИ публикува скандална обществена поръчка 00044-2021-0028  с предмет „Георефериране на пътната инфраструктура, чрез сателитни системи, с цел превенция на пътнотранспортния травматизъм“. Същината и обхвата на тази обществена поръчка са непонятни и „забулени“ в мистерия с привкус на ПАТЕНТ (по-точно подадено заявление за патент в САЩ) в полза на г-жа Диана Русинова от „Европейски център за транспортни политики“.  Бюджетът на обществената поръчка е 7 680 000 лв без ДДС и е посочено, че „…Обществената поръчка може да се реализира само от „СПЕЙС ТЕХНОЛОДЖИ СОЛЮШЪНС – РИМОУТ СЕНСИНГ ИИМИДЖРИ“ ДЗЗД поради наличие на изключителни права, включително на правата на интелектуална собственост…“, като по-нататък е уточнено даже, за да няма недоразумение:“… Доказателства относно наличие на изкл. права, вкл. на правата на интел. собственост:„СПЕЙС ТЕХНОЛОДЖИ СОЛЮШЪНС–РИМОУТ СЕНСИНГ ИИМИДЖРИ“ДЗЗД (СТС-РСИ ДЗЗД) има сключен договор със „СПЕЙС ТЕХНОЛОДЖИ СОЛЮШЪНС“ ООД, а последния с физ.лице Диана Русинова-Мехмедали, която е представила електронна заявка/ЕЗ/ за патент с реф. №M00001.00001 за валиден апликационен номер 63/161,381…“, твърдят от ИПБ.  След бързата намеса на екипа поръчката е била прекратена на 9 април с официален мотив – „…невъзможност да се осигури финансиране за изпълнението на поръчката по причини, които възложителят не е могъл да предвиди…“.

"Очевидно нещо значимо се е случило през следващите 8 дни, защото същата обществена поръчка е отново публикувана на 29 април в 15.31 ч (последният работен ден преди дългите Великденски празници) под номер 00044-2021-0036 с абсолютно същия предмет, бюджет и отново с единствен възможен изпълнител "СПЕЙС ТЕХНОЛОДЖИ СОЛЮШЪНС – РИМОУТ СЕНСИНГ ИИМИДЖРИ“ ДЗЗД…“ , който има сключен договор със „СПЕЙС ТЕХНОЛОДЖИ СОЛЮШЪНС“ ООД, а последният с физическо лице Диана Русинова-Мехмедали, която е представила електронна заявка/ЕЗ/ за патент с реф. №M00001.00001 за валиден апликационен номер 63/161,381…", пишат от Института по пътна безопасност и задават следния въпрос към АПИ:

"Уважаеми господа, членове на УС на Агенция Пътна инфраструктура, има ли връзка между независимите експерти, присъствали на вашата инспекция на Околовръстен път, Пловдив на 12.05.2021 г. и обществени поръчки 00044-2021-0028 и 00044-2021-0036 ??? Ако има, моля да обясните каква е тя?". 

Институтът по пътна безопасност задава въпрос и към Посолството на САЩ, тъй като самото то е посочено в ОП по-горе като източник на възможна информация, цитирани и посочени са „правителствени сайтове“ и организации от САЩ.

"Какво е отношението на САЩ и мнението във връзка с обществена поръчка 00044-2021-0036, където посолството Ви в София е цитирано както и неколкократни позовавания на правителствени сайтове?", питат експертите Херо Мустафа. 

"ИПБ счита, че ние трябва да бъдем непримирими с проблемите и грешките, които виждаме. ИПБ вярва, че само будната гражданска съвест и професионалната ангажираност на всички нас би могла да доведе до подобряване на средата, в която живеем. ИПБ остава непримирим коректив и активен генератор на решения за подобряване на Пътната безопасност в Република България", завършва отвореното писмо, провокирано от днешната инспекция на Околовръстното. 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Хайде сега разследване и по затворите

Хайде сега разследване и по затворите

12.05.2021 | 19:00

Яко лапане е паднало.

Отговори
11 2
Ггггг

Ггггг

12.05.2021 | 18:55

Още преди да го пуснат казах че проекта е пълна идиотия и че се краднат пари

Отговори
9 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?