Следвайте ни

Синът на Теодор Димитров вдига хотел в "Капана"

От старата къща на ул. "Константин Стоилов" остана само фасадата

viber icon

Нов строеж започна на ул. „Константин Стоилов” 4 в един от най-атрактивните квартали на Пловдив - „Капана”. Старата къща на двайсетина метра от Римския стадион е опакована с предпазно платнище, както изисква законът. От нея е оставена само фасадата откъм улицата със старата олющена мазилка. Зад стената се вижда дълбок  изкоп, в който екипът на „Марица” видя няколко работници.

В квартала се говори, че на мястото на изтърбушената къща ще има хотел. Каквото и да е предназначението на обекта, инвеститорът е задължен да запази външният облик на сградата, тъй като попада в архитектурно-историческия резерват Филипопол -Тримонциум - Пловдив. От малката информационна табелка е видно, че разрешението за строеж е издадено за преустройство и реконструкция с надстройка и пристройка на съществуваща сграда под номер 80 и е с дата 3 юли 2018 г. Разрешението е допълнено със заповед №02  от 21 януари 2019 г., но не става ясно нито от кой тя е подписана, нито какво предвижда проектът, нито къде е одобрен - в район "Централен" или в Голямата община. Къщата или хотелът трябва да бъдат завършени в срок 150 дни. 

Факт е обаче, че няма какво да се преустройва и да се реконструира, защото от старата къща е запазена само една стена. Новата сграда ще се строи на калкан с двете съседни. Съборена е и задната стена от южната страна.

Строителството се извършва от фирма „НиД Прогрес” ЕООД, регистрирана в с. Цар Калоян, местност Ханъм Кайнак № 41. На телефона, изписан на информационната табела, се отзова управителят на фирмата, но на въпрос какво и как строи препоръча да се обърнем към възложителя.

Инвеститорът е фирма „Кулбокс” АД със седалище ул. „Арх. Камен Петков” 1 А. Фирмата  е на Иво Димитров, който е син на бившия  председател на Общинския съвет Теодор Димитров /1991-1995 г./, трагично починал в жестока автомобилна катастрофа.

Макар доскоро Димитров да бе собственик на сградата на бившия завод "Прибор 61", в която имаше десетки офиси, фирмата му "Кулбокс" АД се помещава на същия адрес, където се намират хотелът на кметската фамилия „Империал” и новата бизнес сграда на Тотеви.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

А Така

08.07.2019 | 18:06

Според природния закон за наследяване на гените, отличните комунисти имат отлични наследници.

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?