Следвайте ни

Синята зона ни излиза солено: Изхарчихме 5 млн. за година

Паяците вдигат над 500 коли на месец, за да пълнят хазната

Предприятието "Паркиране и репатриране" се превръща в "златна кокошка" на Община Пловдив. Почти всички улици в центъра са включени в синя зона, цената за час престой е увеличена на два лева, а в събота също се плаща. Приходите за миналата година са малко над 5 млн. лева според официалните данни на администрацията. Само за януари и февруари т.г. шофьорите са напълнили "портфейла" на общинското предприятие с още един милион лева. 

Парите влизат в общинския бюджет, от който се издържа предприятието. Тази година  персоналът е намален с 30 щата, защото се купуват паркомати за самотаксуване.  Освен от синя зона предприятието печели от общинските паркинги, макар че те вече са по-малко, и от наказателните санкции - при поставяне на скоба, ако не си платил навреме за престоя на колата, и при репатрирането с паяк. Над 500 автомобила се вдигат всеки месец, при което шофьорите плащат по 60 лева глоба плюс такса за всеки час, прекаран на наказателния паркинг. Ако успееш да освободиш "арестувания" автомобил в движение, санкцията за неправилно паркиране е 30 лева.  

Местата в синя зона са около 2000 и почти всеки ден са запълнени. Хората, които имат работа в центъра, негодуват, че администрацията го е ударила на печалбарство. От една страна, местата за паркиране не стигат, от друга - спирането излиза твърде солено. След ремонта на ул. "Христо Г. Данов" местата за паркиране там ще бъдат намалени двойно. Пешеходните тротоари се разширяват и ще се спира успоредно на бордюра, а не косо, както беше досега. 

Валентина Йеремиева

Репортер /журналист/ екип "общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?