49

Ще остане ли Пловдив без регистрационни номера за автомобилите?

Има опасност Пловдивска област да остане без регистрационни номера за автомобилите с регионален код РВ. Това пише пловдивчанин в писмо до "Марица". По думите му за град и област Пловдив в момента е на път да се изчерпи до края на следващата седмица предпоследната от сегашните серии на регистрационните номера - "ТВ", която е на около 9500 броя текущо, и остава само последната неизползвана свободна серия "ХХ" при сегашните възможности, която вероятно също с бързо темпо след около 3 месеца ще се издаде. 

Читателят смята, че вариантите оттук нататък са два. Първият е след като се премине и "ХХ", да се въведе нов областен код "РО" (логично от PlOvdiv/ПлОвдив, както досега "РВ" е съставен от две букви - латинската "Р" от английското изписване на града и българската "В" от българското изписване на Пловдив, но и да я има дублирана от кирилицата в латиницата). 

Вторият вариант е да се "спаси и съхрани" за минимум поне още 2 години и 3 месеца сегашният емблематичен регионален код "РВ", станал своеобразен символ на града, с употребата на "свежите" серии за регистрационните номера: "АЕ, ВЕ, МЕ, КЕ, НЕ, РЕ, СЕ, ТЕ и ХЕ" по примера на столичния град София.

"Марица" се свърза с шефа на "Пътна полиция" гл. инсп. Йордан Милушев, който успокои, че няма опасност Пловдивска област да остане без номера. Той обясни, че процесът по издаване на регистрационни табели се следи ежедневно и своевременно, като преди изчерпване на въведената в момента комбинациите от букви за серии на кода за регистрация за област Пловдив - „РВ“, от ГДНП ще бъдат определени други букви за буквения код на регистрационните номера, така че да няма нарушение в нормалния ритъм на процеса по издаване на регистрационни табели. 

Оцени новината

Оцени новината
3.5/5 от 12 оценки
3.5/5 от 12 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Наистина глупости

Наистина глупости

12.10.2023 | 19:48

Прочетете какво е написал потребител "глупости" той е запознат и напълно прав. Глупостите по края на номерата с РВ могат да произтекат само от подобни бюрократични измишльотини иначе за област с мащабите на Пловдив никога неможе да свършат комбинациите с букви РВ защото след тях има 4 цифри и още две букви а именно 6 символа което ще рече че ако бяха цифри щяха да са 999 999 комбинации ! Сега ако си мислите,че и 1 милион пловдивски коли може да се окажат недостатъчни аз ще ви подсетя,че цифрите имат само 10 комбинации от 0 до 9 но при буквите не е така защото са повече и въпреки че можем да ползваме само тези които съществуват и на латиница все пак на разположение са: А B C E H K M O P T X тоест не 10 а 11. Ако все пак се опасявате че и те няма да стигнат прибавете към тях и тези лигльовци които си плащат за номера с букви вместо цифри. От там насетне всички пречки са бюрократични и незная доколко в кат си актуализират нещата а именно бракувани и пресовани коли редовно ли си освобождават номерата за да се дадат на новорегистриран...Абе с една дума да си му мислят шопите,ние сме айляк майна :)

Отговори
3 1
Преди 15-на години беше приличен,приятен град,сега е смрадлива клоака.

Преди 15-на години беше приличен,приятен град,сега е смрадлива клоака.

12.10.2023 | 18:21

Кпсс

Отговори
7 3
Глупости

Глупости

12.10.2023 | 16:32

Съжалявам, че ще го кажа, но това са глупости. Има си разписани правила. След РВ следва РМ, като първа неизползвана серия. Съществува форум за регистрационните номера в България и този Ваш читател постоянно спами там, а сега е решил да всее смут и тук. След 2007 в Бългрия се използват комбинации от букви, еквивалентни на кирилица и латиница. След РВ, следващото съвпадение е РЕ, но Е се иползва за ремаркета, следва РК, но тя е за Перник и следва РМ, първата свободна комбинация.

Отговори
6 0
Сребролюб Мангизлиев

Сребролюб Мангизлиев

12.10.2023 | 15:31

" МА " е най-подходящо - МАЙНА.

Отговори
11 5
Десен

Десен

12.10.2023 | 15:15

Серия РВ хххх РВ не е имало, ако не бъркам.

Отговори
8 2
Може да се помисли

Може да се помисли

12.10.2023 | 14:56

за вариант като ХХХ например.

Отговори
7 4

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?