Следвайте ни

Шофьорите: Затворят ли „Иван Вазов“, идат още хаос и задръствания

viber icon

„Пешеходна улица? Ако я затворят, ще настане хаос в квартала и още задръствания. Решат ли да спрат движението, ще протестираме с всички допустими средства  - ефективно и с подписка, както направиха хората, които работят и живеят на ул. „Карловска”. Така  Евгения  Дойкова  реагира на  въпроса на „Марица”  дали е съгласна ул. „Иван Вазов” да стане пешеходна в участъка от НБ „Иван Вазов” до  пл. „Централен”. Евгения е майка на ученичка в СУ „Патриарх Евтимий” и всяка сутрин кара детето си с кола до училището. Обяснява, че с градския транспорт се губи много време, а и е опасно,  особено откакто вирусът е обхванал света.  На въпрос защо  родителите да не оставят децата  на няколко метра  - на съседните улици "Цар Асен", "Цанко Дюстабанов", "Г. М. Димитров", отсича, че това е мисия невъзможна - всички са еднопосочни и буквално са задръстени от паркирани коли.

Пловдивчани са разделени в мненията си за промените на една от емблематичните улици в Пловдив.  Валентина Русева и Марина Христова, които имат магазин за пакетирани стоки и зеленчуци до СУ „Патриарх Евтимий”, са категорични, че цялата  „Иван Вазов” трябва да е пешеходна.  „Да я затворят!От сутрин до вечер колите препускат, опасно е за децата, които постоянно минават по пътното платно и изобщо не гледат. Толкова прах се вдига, че не можем  да изчистим магазина.  Ако стане пешеходна, може да сложат пейки и хората ще идват като в „Капана”, разсъждават двете жени. Според тях няма никакъв проблем за зареждане на обектите  с малки колички. 

Светослава Йовчева и Валентина Базунчева, които работят в занималнята за ученици от 1. до 4. клас срещу СУ „Патриарх Евтимий”, посрещат идеята за затваряне на улицата с изумление.   „Не сме съгласни. Родителите  карат децата си с коли,  някои идват от Белащица и Марково, всички са работещи хора и със сигурност ще протестират, ако се вземе подобно решение. „Затворят ли ул. „Иван Вазов”, съседните ще станат непроходими”, предупреждава Светослава Йовчева. А колежката <210> отбелязва, че няма как да  бъдат оставени без  транспортен достъп и без места за паркиране толкова много институции ​- освен магазините  тук има банка, в къщата над занималнята - филиал на ДГ „Люляк”,  две училищни сгради, Административен съд.  

Иронични са и спрямо варианта, предложен от район „Централен” ​- да се разширят тротоарите. „Те и в момента са като футболно игрище ​- широки. А да виждате голям поток от пешеходци?”, въз​кликва риторично Светослава.  Тротоарите от двете страни са  с ширина пет​-шест метра и преди обяд по тях вървят по два-трима пешеходци. Със затварянето на улицата Общината ще се лиши от приходи в местния бюджет, които влизат от паркинга и синя зона.

„Ул. „Иван  Вазов” безспорно има нужда от промяна, но не и да се затваря за автомобили, защото  тя няма потенциала на „Капана” да стане втори артквартал, трафикът в центъра силно ще се затрудни, търговията ще замре.  Улицата трябва да се обнови и да се поддържа редовно, за да стане по- привлекателна”, счита Наталия Болюкова. Младата жена продава цветя и е превърнала пространството около красивия чинар пред  магазина  в пъстра градина. Споделя, че обожава духа на ул. „Иван Вазов” и съседите, защото са прекрасни хора.  И изброява  какво според нея трябва да се промени -тротоарите са прашни, а когато от време на време   се случва да ги мият,  работниците зацапват стъклата на сградите.  Няма достатъчно съдове  за боклук и отпадъци по цял ден се въргалят на тротоарите, а когато ги събират, половината остават в  кошчето. Уличните лампи са слаби, като свещички. На много места на улицата са изкъртени павета, тротоарната настилка има нужда от смяна.   След прекарване на кабел и разкопаване на тротоара плочките  са възстановени с лошо качество -  неравни и нащърбени са, а някои хлопат под краката.

Ул. „Иван Вазов” може да стане като една градина, убедена е  Наталия, която има висше образование по специалност "География", но се е посветила на цветята. И посочва чинарите, около които могат да се посадят цветя и да се сложат пейки. Дърветата са оградени още навремето с бордюри,  някои от които са изкривени. Търговците са измайсторили самодейни "пейчици" от рода на копчетата до Общината.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?