Следвайте ни

Шофираме със стари гуми и без гражданска отговорност СНИМКИ

viber icon

Шофираме със стари гуми и без застраховка гражданска отговорност, установи КАТ при проверка на техническата изправност на автомобилите. 

Само за час униформените спипаха шестима нарушители по Асеновградско шосе, като инспектираха грайфера на гумите, спирачките, както и дали автомобилите имат зимна течност за чистачки. С акт за 2000 лв. беше глобен водачът на служебен автомобил заради липса на сключена гражданска отговорност. Санкцията за физически лица е в пъти по-ниска – 400 лв. 

„Бяха връчени и електронни фишове за несъобразена скорост“, обясни инспектор Ботьо Гиргинов от КАТ – Пловдив. Така възрастен мъж получи фиш от 2017 г. за шофиране с 20 км. над позволената скорост. 

Експертите съветват да не шофираме бързо, защото при хлъзгава настилка високата скорост увеличавала риска от катастрофи. „Ако се движим със 100 км/ч спирачният ни път ще е около 70 метра. Докато мозъкът възприеме и каже на крака да натисне спирачката сме минали 35 метра за секунда“, обясни автомобилният пилот Костадин Щерев. 

При мокри условия ако колата изгуби сцепление, не трябва да натискаме спирачка. „За да овладеем колата е важно здраво да стиснем волана и да подаваме равномерно газта или плавно да отнемем газта. Не трябва обаче да се натиска рязко спирачката“, съветва автомобилният състезател Николай Арабаджиев. 

Гумите дори и нови 4 години след като са произведени вече губели качествата си на половина.

Снимки: Атанас Кънев

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?