Следвайте ни

Седем важни предложения към идеалния кмет на Пловдив

Ако бях кмет на Пловдив, на първо място щях да се погрижа за нуждите на гражданите по отношение на съвременните технологии

Щях да сложа обществени зарядни устройства за мобилни телефони със соларни батерии на ключови места в града. Повярвайте, всички тийнейджъри щяха да ме благославят! Често се случва да излезем на разходка, но да трябва да я прекратим заради изтощена батерия. Защо в Бургас да има такава благина, а в Пловдив - не? От обществените зарядни могат да се възползват не само жителите на града, но и туристите. Полезно ще е и подобряването на качеството на обществената wi-fi мрежата. В момента уж има такава, но е толкова е бавна, че всеки би предпочел да използва мобилните си данни... А туристите не винаги разполагат с такива...

Ако бях кмет, щях да подобря и системата на градския транспорт

В момента до полунощ работят само няколко автобусни линии и това представлява неудобство за много хора. Честотата на автобусите също трябва да бъде по-голяма, особено в най-натоварените часове. Например за нас, учениците, набутването във возилото сутрин за училище представлява изключително неудобство.  Електронните табла на спирките най-после трябва да проработят и да показват достоверна информация за пристигането на автобусите на спирката.

Ако бях кмет, щях да се погрижа за ремонта на тротоарите

Не е приятно мисълта ти да бъде прекъсната от спъване или да бъдеш опръскан с дъждовна вода в момента, в който стъпиш на „плаваща плочка“ непосредствено след буря. Как така колите и велосипедистите имат осигурени пътища, по които да се движат, а ние, пешеходците, нямаме?  Може би е време да се научим да летим!

Ако бях кмет, щях да поддържам в добро състояние всички пловдивски тепета

Много от младите жители на града прекарват свободното си време на пловдивските тепета. За жалост само някои от тях са поддържани - Бунарджик и Небет тепе. Ако бях кмет, щях да направя и да поддържам в идеално състояние инфраструктурата и на останалите хълмове на града (например Сахат тепе) и да ги направя годни за удобни и безопасни за разходки и релакс.

Ако бях кмет на Пловдив, едно от първите неща, с които щях да се захвана, е да ремонтирам подлезите на града

Те винаги щяха да са почистени и нямаше да миришат на тоалетна, както сега. Щях да сложа камери, за да се преборя с евентуални нарушители. Щях да дам възможност на пловдивски творци - художници и скулптури - да развихрят въображението си в тях.

Ако бях кмет на Пловдив, щях да върна старите детски площадки

Сегашните са лъскави и европейски, но не развиват уменията на малките. Мога да дам за пример старата ръждясала въртележка в Цар-Симеоновата градина. Стараехме се да я завъртим колкото се може по-бързо. Играехме на „пръчка”, което си беше истинско приключение. Не слизахме с часове от нея. А сегашната е толкова бавна, че децата не се забавляват. Малка е и не побира достатъчно желаещи да се повозят. Родителите са спокойни, но децата не се радват. Така е и с много други люлки по детските площадки в Пловдив.

Ако бях кмет, щях да премахна и старите плакати, които „красят” спирки и табла

Неприятно ми е, когато минавам, да виждам лицата на политиците, които ни управляват 4 години, до Веселин Маринов и Преслава. Странно е да четем за отминали събития, когато всеки ден се организират нови. 

Другото, което ме дразни и със сигурност бих променил, е стадионът на Ботев Пд. Той тъне в руини от години. Ако бях кмет, щях или да го премахна напълно и да построя модерен спортен комплекс на негово място, или да го възстановя. Не бива да занемаряваме голям терен, който може да се използва за нещо смислено.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?