49

Събарят Бетонния мост около 15 април, не пускат коли през жп прелеза на Сточна гара

Бетонният мост ще бъде затворен за реконструкция  около 10-15 април за шест месеца, докато се изгради нова конструкция над жп линиите. За тези планове на НКЖИ съобщи за „Марица“  инж. Иван Бакалски, ръководител на проекта за модернизацията и развитие на ЖП възел – Пловдив. 

Държавната компания няма да разреши преминаването  на коли през жп прелеза на Сточна гара, както предлагат общинските съветници от ПП – ДБ. Те считат, че тази алтернативна  пътна връзка ще улесни движението между районите „Южен“ и „Централен“, когато се събори мостът. 

„Невъзможно е да отворим жп прелеза за преминаване на автомобили, защото в този участък се извършват строителни дейности по проекта. Оттук влизат влакове, които идват от Крумово. Това са пет коловоза и става много опасно, ако разрешим автомобилно движение. Освен това от южната страна подходите не са добри. Нека не правим неща, които са рисковани“, коментира инж. Иван Бакалски. 

И в Община Пловдив не са оптимисти, че този алтернативен вариант може да се приложи.

„Няма как.Разглеждали сме го с КАТ и ОП „Организация и контрол на транспорта“. Техните специалисти са против отварянето на жп прелеза. Геометрията на радиуса на завиването в този участък  не позволява безопасно движение, ул. „Кукуш“ от южната страна е много тясна и не може да поеме трафика“, каза и зам.-кметът по транспорт инж. Тошо Пашов. 

Вариантът с отварянето на жп прелеза на Сточна гара е предложен от съветниците от ПП – ДБ в питането до кмета, отправено на последната сесия. Те прогнозират, че със събарянето на Бетонния мост за живеещите в район „Южен“ ще настъпи транспортен ад, тъй като има само две пътни връзки  към центъра – надлез „Родопи“ и Коматевско шосе. 

На друго мнение е ръководителят на проекта на НКЖИ. „Има доста места за пресичане. Освен Коматевско шосе и надлез „Родопи“ ще бъде отворен и подлез „Модър – Царевец“, посочи инж. Иван Бакалски. 

 Той  допълни, че фирмата – изпълнител на строителните работи трябва  да внесе застраховка, след което  анексът към договора за изграждането на нов Бетонен мост ще бъде представен на Община Пловдив.  Чакаме съгласуване на проекта, който сме внесли в Община Пловдив, каза инж. Бакалски.  Събарянето на моста ще продължи един месец, за 30 - 40 дни ще бъде спряно и преминаването на влаковете през Централна гара. 

Национална компания "Железопътна инфраструктура" няколко пъти планира да започне реконструкцията на моста, но отлага срока поради липса на готовност. От Община Пловдив бяха поставили условие пред  НКЖИ да изготви работен проект и до го внесе за обсъждане, а също така  за предостави и анекс към договора с  фирма „Трейс Груп Холд“.

"Този анекс е задължителен, защото трябва да се знаят точните параметри - в какъв срок Бетонният мост ще бъде възстановен, какви неустойки ще се наложат на строителя при евентуалното неизпълнение на договора, колко средства ще струва реконструкцията", обясни  инж. Тошо Пашов. 

Той напомни, че разрешение  за затварянето на моста ще бъде дадено само след като Общинският съвет отмени предишното си решение, с което беше наложено табу на събарянето му, докато не се построи пробивът под Централна гара. 

Пусковият срок на подлеза между бул. „Васил Априлов“ и „Македония“, определен за края на тази година, няма да се спази. Вероятно  съоръжението ще бъде завършено едва в средата на следващата година.  

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
3.3/5 от 22 оценки
3.3/5 от 22 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
49 коментара
Кога ще построите булевардите в район "Южен"

Кога ще построите булевардите в район "Южен"

12.03.2024 | 12:25

Кога бе продажници

Отговори
2 0
А новия главен архитект чувал ли е за "Южен"

А новия главен архитект чувал ли е за "Южен"

12.03.2024 | 12:21

Едва ли!

Отговори
2 0
Кметът знае ли че в този град има район Южен

Кметът знае ли че в този град има район Южен

11.03.2024 | 00:55

Знае ама нали е слуга на Тотев

Отговори
2 0
ГЕРБ унищожи район Южен

ГЕРБ унищожи район Южен

11.03.2024 | 00:53

Престъпниците унищожиха най-големият с най-многощбройно население район на град Пловдив

Отговори
4 0
ПП и ДБ

ПП и ДБ

09.03.2024 | 11:19

ПП и ДБ от градоустройство ли взеха да разбират?

Отговори
1 4
ПП и ДБ

ПП и ДБ

09.03.2024 | 11:19

ПП и ДБ и от градоустройство ли взеха да разбират?

Отговори
1 4
Кмете, знаеш ли за "Южната тангента на град Пловдив"

Кмете, знаеш ли за "Южната тангента на град Пловдив"

08.03.2024 | 22:51

Тя вече става северна за Район "Южен"! Защо я отписахте тази тангента и за нея не предвиждате средства? Защо отписахте всички булеварди в този район? Има шест улици с одобрена регулация за булеварди в този район които чакат да бъдат изпълнени и то цели 43 години разбрахте ли господин кмет 43 години не знам вие на колко години сте и не искам да знам.

Отговори
3 0
Кога ... "Южната тангента на град Пловдив"

Кога ... "Южната тангента на град Пловдив"

08.03.2024 | 22:40

Само на няколко метра южно от ЖП линията Свиленград - Пловдив - София и край на тапите в район Южен! Толкова е просто дори и за мало умници.

Отговори
2 1
Кога бе боклуци

Кога бе боклуци

08.03.2024 | 22:34

Кога ще построите южната транспортна тангента на град Пловдив южно от ЖП линията Свиленград Пловдив София с одобрена регулация от преди 43 години. Докога тази община Пловдив ще унищожава най-големият и с най-много жители район Южен. Докога ще търпим да ни управляват и тъпчат боклуци!

Отговори
4 0
Дад

Дад

06.03.2024 | 13:06

Да питам общината върна ли си пешеходния мост?

Отговори
11 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?