49

S-вahn в Пловдив! Супер! А кой ще държи лиценза му?

От 2024 г. влакове на чужди фирми могат да извършват пътнически превози в България, синдикатите настояват БДЖ да има приоритет в обществените поръчки

Градската железница е един от най-мащабните проекти за Пловдив и като такъв той ще донесе ползи за града във всички транспортни аспекти. В момента експерти работят по разработването на цялостна интермодална стратегия на града. Това е единна транспортна схема на Пловдив и региона, интегрираща икономическите зони по ясен транспортно-логистичен модел. 

Въпреки това обаче остава въпросът кой и как ще обслужва един бъдещ S-вahn в Пловдив?

„В случая има един важен детайл: някой питал ли е "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД - единственото предприятие с лиценз за жп превози, как ще обслужват S-вahn в Пловдив? И правени ли са икономически разчети за него? Защото нито НКЖИ, нито Общината могат да пуснат S-вahn. Това може да направи само жп превозвач с лиценз за обществен превоз на пътници с жп транспорт", алармира Олег Петков, бивш шеф на БДЖ. Експертът обясни, че по закон и европейски регламент нито НКЖИ, нито Общината могат да имат такъв лиценз.

„В България в момента само "БДЖ-Пътнически превози" имат такъв лиценз,

но не съм чул тяхното становище“, обръща внимание Петков.

Частни фирми влизат в пътническите превози. От 2024 г. влакове на чужди фирми ще могат да извършват пътнически превози в България. Това става възможно, след като депутатите приеха на първо четене промени на Закона за железопътния транспорт. С тях железопътните превозвачи от страните - членки на ЕС, получават достъп до железопътната инфраструктура в България и до обслужващите съоръжения при справедливи и прозрачни условия. От Синдиката на железничарите в България обаче настояват с приоритет при възлагане на обществените поръчки да се ползва държавното предприятие „БДЖ-Пътнически превози“. „Това е единственото в страната ни железопътно предприятие, което притежава опит и разполага с подготвени кадри. Това са хората, които, въпреки лошите условия на труд, въпреки постоянното изоставане в заплащането в сравнение с другите отрасли и дейности, въпреки хроничния недостиг на персонал, понесоха всичките несгоди на прехода, устояха на всички трансформации и преструктурирания, вливания и разделения, запазиха дейността и социалната й функция“ - са част от аргументите в полза на жепейците.  

„От 01.01.2024 година всеки, който отговаря на условията за такъв лиценз, може да го получи, повтарям, без НКЖИ или Общината. Общинска фирма също може да поеме този ангажимент, но условията са твърде тежки - трябва да имаш собствени вагони и локомотиви или наети такива, също налична база за поддържането им, както и обучен персонал, назначен на трудов договор. Освен това всеки жп превозвач, преди да пусне S-вahn или влак ще направи съответните икономически разчети. Убеден съм, че няма да му излязат сметките, дори с държавната субсидия“, загатва няколко възможни проблема Олег Петков.

Наемането на подвижни състави не е проблем

в случая, твърди Кирил Драганов, експерт и одитор в "Транспорт и логистика".  „Относно лиценза всички частни жп превозвачи първите години бяха с наети подвижни състави, така че няма да е проблем. При последната визита на транспортния министър Христо Алексиев в Пловдив той каза, че ще „бъдат изчистени всички законови пречки за издаване на лиценз. В същото време министърът на транспорта е принципал на БДЖ и няма да има пречка за това. Дори да се учреди дружество по подобие на „Метрополитен", което е по същия лиценз. Предполагам, че в Пловдив може да се ползва експертизата на ОП „Еко бус", примерно“, предлага Кирил Драганов.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
19 коментара
ТРАМ'ВАЙ -да! ТРО'ЛЕЙ -да! "Желез'ница"/S-Bahn - не! Само извън Града!

ТРАМ'ВАЙ -да! ТРО'ЛЕЙ -да! "Желез'ница"/S-Bahn - не! Само извън Града!

09.04.2023 | 00:43

МАР'Ш'РУТКИ пре'стру'ващи се на Обще'ствен =ГРАД'СКИ= Тран'спорт (ама са час'тна собстве'ност и ще ме во'зят ако ис'кат срещу ЦЕ'НА КОЛКОТО TE КАЖАТ!) не вър'шат работа в Пловдив. Нека ги има -както ТАК'СИта, ВЕЛОси'педи, троти'нетки и скут'ери, кар'уци,и рик'ши - но СелСъ'ветът има Първо задължение както вода, канал, елек'трика, бок'лук ДА НИ ОСИ'ГУРИ МАСОВ ПРАКТ'ИЧЕН ГРАД'СКИ ТРАНС'ПОРТ. Да им се отне'мат всички СЛУЖ'ЕБНИ авто'мобили!

Отговори
1 0
"градска" ЖЕЛЕЗНИЦА  =  дървен камък!

"градска" ЖЕЛЕЗНИЦА = дървен камък!

08.04.2023 | 19:20

Цялото днешно интервю 59' мин. на инж. Олег ПЕТКОВ (истинското БДЖ, не "БСЖ" и не ЕврОриентализираното от бюрократозаврите в НКЖИ) поместено на Линк: https://www.youtube.com/watch?v=rKlxBIZWGKo

Отговори
1 0
ГЮРО

ГЮРО

31.03.2023 | 20:33

Нека първо Маминият влезе в затвора за ликвидираната тролейбусна мрежа, най-голямата в България. После да ни лъготят за Ес-бан, като че ли Пловдив е с дължина 50 км. То Маминият ако получи присъди за всичките шашкънии, които натвори, няма да излезе от затвора до Второто пришествие.

Отговори
2 1
"градска" ЖЕЛЕЗНИЦА  =  дървен камък!

"градска" ЖЕЛЕЗНИЦА = дървен камък!

08.04.2023 | 19:25

за РАЗСТРЕЛА ако трябват доброволци – записваме се с татко и сина, внучето още не знае какво беше ТРОЛЕЙБУС - дето по жицата лабаво нЕма, спирка не мож' прескочи, биричка накрайна също, оти напират по жицата ИМА РЕД

Отговори
1 0
Лиценз даден,лиценз приет!

Лиценз даден,лиценз приет!

31.03.2023 | 18:56

На специалиста по всичко и накрая нищо Зико скоро от прокуратурата ще му издадат лиценз за специалист по унищожаване на тролеи и незаконно даване на пари за субсидии и компенсации с който ше получи килия с южно изложение на бул.Южен!Ще му издадат и лиценз за селски терикати !После ще му издадат и лиценз за подлец N 1 и за ни лук ял ни мирисал при фалита на Община Пловдив и нарязване на медните кабелите на тролеите и тяхната кражба!

Отговори
2 1
Реалист

Реалист

29.03.2023 | 14:44

Наистина празни приказки ама наистина предизборно не знам защо съсипаха тролейбусният транспорт а сега наново ще правят ще харчат ще крадат ще си харчи пари да да нъкоплатец а защо унищожихте тролеите унищожихте готова инфраструктура за тролейбусен транспорт защо защо крадете и сега ще продължите да крадете защо не се търсим говорност на чомаков на славов който продадоха общинското дружество точно там тръгна ликвидацията на градски транспорт и на унищожаване и на ограбване на тролейбусната мрежа точно те съсипаха едно мощно дружество източиха го умишлено започна да го източва спас гърневски с по документи скъпи фактури да източва градски транспорт чомаков славов го довършиха а да не говорим че тотев ико е ден видяха сметката

Отговори
4 1
Пепо

Пепо

29.03.2023 | 13:38

От това няма смисъл. Само празни приказки и крадене. Пловдив е относително малък, равен и през голяма част от годината, времето е добро за велосипед. Смятам, че при добра мрежа от велоалеи, а не като сегашната, много хора ще се откажат от висенето в задръстването, за сметка на 10-15 мин път с колело

Отговори
11 0
дии

дии

29.03.2023 | 13:36

Ще построят инфраструктура за няколкостотин милиона и ще я дадат да на някой да я ползва срещу 5 - 6 хиляди на месец . Максимум. Справка стадион Ботев.

Отговори
8 0
Страхотна идея, нали?

Страхотна идея, нали?

29.03.2023 | 13:36

Срещу само половин милиард лева целият град ще пътува от Централна гара до Филипово. И обратно.

Отговори
12 0
Аре аре

Аре аре

31.03.2023 | 20:29

И до гара "Тракия", ве. Малко ли е? Два пъти дневно. За повече няма парички.

Отговори
2 1
РДД

РДД

29.03.2023 | 12:40

Няма страшно, ей къде е Чолака или Дошков или Петко - на ишлеме да вземат стари вагони от БДЖ или да купят подвижна скрап и да ги пуснат като Ес бан и то частен... в Пловдив всичко е възможно, вече се убедихме. Град на абсурдите!

Отговори
10 1
Реалист

Реалист

29.03.2023 | 14:50

Батаклиев си отиде тошков сега иска да изритат като професионалист окии пазиха ги тези двама професионалисти какво ли не писаха за тях какво ли не ги наречиха но човекът да не забравя че следващия е той къде ще ще се боли остава петко те това искат да направят да стават само петко да не знам тогава е с бана петко може би ще вземе и него и оттам крадене законно

Отговори
5 0
хахаха

хахаха

29.03.2023 | 12:03

Екобус понеже пуснаха линии, сега също толкова успешно ще пуснат и влакове ...

Отговори
7 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?