Следвайте ни

С новия ОУП на Пловдив: Разширяват ул. "Гладстон" от подлеза до бул. "Руски"

Архитекти представят на граждани визията на града до 2040 г.

viber icon

Местната власт започва от днес поредица дискусии с граждани за визията на Пловдив до 2040 г.  На шест обществени обсъждания архитектите ще представят предварителния проект за изменение на Общ устройствен план /ОУП/  пред  хората, които имат интерес какво ще се строи под тепетата, дали има достатъчно паркове, градини и зони за отдих и как ще се разтоварва инфарктният трафик. 

Първият дебат се организира за район "Централен" и започва от 9,30 часа.  В сайта на общината е обявено, че обсъждането ще се провежда в сградата на Общинския съвет на ул. "Авкс. Велешки" 20, но един от вариантите е да се премести в Дом на културата "Борис Христов", където има място за спазване на задължителната дистанция. 

Предполага се, че най-оживените спорове ще възникват заради планираното разширение на ул. "Гладстон" от бул. "Руски" до подлеза под Централна поща и в западната  част покрай Търговската гимназия, където "Гладстон" преминава в ул. "Захари Стоянов" чак до бул. "Васил Априлов". 

Според ОУП

улицата  трябва да стане с две платна по две ленти.

Така е планирано още от времето на Йосиф Шнитер, защото трафикът се увеличава, ще стане още по-интензивен след 20-25 години и  не бива да лишаваме поколения напред от нормална пътна инфраструктура, коментира кметът на "Централен" Георги Стаменов. Удвояването на ул. "Гладстон" е заложено и в действащия ОУП от 2007 г. 

На друго мнение обаче е рецензентът на ОУП арх. Антоанета Топалова. Тя счита, че, напротив, трафикът трябва да се извежда от идеалния центъра на Пловдив, а не да се увеличава. Затова подкрепя и  идеята за новата пешеходна зона на ул. "Иван Вазов" в отсечката между пл. "Централен" и ул. "Авкс. Велешки" до библиотеката. Другата част на ул. "Иван Вазов" е  проектирана с по-ниска категория  в сравнение с действащия ОУП, което означава ограничаване на трафика, а също така по-широки тротоари. 

От живеещите на ул. "Гладстон" вече са внесени възражения срещу удвояването.  В този квартал има десетки красиви стари къщи, които един ден трябва да бъдат съборени, ако се стигне до реконструкция на улицата. 

В новия вариант на ОУП се запазва

разширението на бул. "Васил Априлов"

с още едно платно от западната страна  между Пещерско шосе и бул. "Шести септември". Двойно трябва да стане и Пещерско шосе по цялото продължение на булеварда. Второто платно трябва да се изгражда от страната на Хирургиите. Собствениците на имотите в павираната част на улицата от бул. "Васил Априлов" до жп линията още в края на 60-те години са уведомени, че по план на мястото на техните къщи и дворове е предвидено отчуждаване и не могат да строят нови сгради.  Чакаме почти половин век напразно, казва Катерина Генева, една от собствениците.

Пловдивчани имат много въпроси и за

съдбата на Бетонния мост,

а също така и как ще се прави пробив под Централна гара.

От район "Централен"  са внесени над 35 предложения за корекции на проекта на ОУП. Почти всички засягат отреждането на територии за озеленяване.  Искаме зелените площи,  които по една или друга причина не са включени в плана, да придобият статут и да се запазят, обясни Георги Стаменов. Една от тези зони е новият парк  до кръстовището на бул. "Източен" и "Кн. Мария Луиза". Той е изграден от кметството на "Централен" преди една година на мястото на търговски обекти. В проекта на ОУП този парк не се води като зелена площ.  

По същия начин е изтървана зелената ивица до Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий". Тя не е голяма, но е добре да се запази. Ако осакатим града, какво ще правят нашите деца, попита риторично Стаменов. 

В същия ден, но след обяд от 13.30 часа, се организира дискусия за район "Северен".

В дискусията ще участват главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов и авторите на ОУП начело с ръководителя арх. Иван Делчев.

ПУБЛИЧНО ОБСЪЖДАНЕ ПО РАЙОНИ:

- Район "Централен" на 26.10.2020 г.  от 9.30 до 12.00 часа

- Район "Северен" на 26.10.2020 г. от 13.30 до 16.00 часа

- Район "Западен" на 27.10.2020 г.  от 9.30 до 12.00 часа

- Район "Южен" на 27.10.2020 г.  от 13.30 до 16.00 часа

- Район "Източен" на 28.10.2020 г.  от 9.30 до 12.00 часа

- Район "Тракия" на 28.10.2020 г.  от 13.30 до 16.00 часа

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Пичага

Пичага

26.10.2020 | 10:13

Задължително 2x2 платна , по подобие на бул."6-ти Септември" В участъка до главната улица .

Отговори
7 4
Б~еер

Б~еер

26.10.2020 | 08:39

Вазов пешеходна. Гладстон от подлеза до б. христов също. Създаването на градска среда в посока запад е крайно наложително. Сегашният кремвирш север юг е недостатъчен, ако искаме града ни да привлича туристи.

Отговори
3 7
Чудо

Чудо

26.10.2020 | 08:11

Вместо от подлеза да продължи на две нива, ще правят глупости. Долното ниво може да е за тези, които са за направо при бул Руски.

Отговори
1 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?