Следвайте ни

S-банът свързва 7 общини с областния център

viber icon

Седем общини около Пловдив от т. нар. Зона за активно влияние (ЗАВ) ще бъдат интегрирани в проекта за S-ban, ако той се реализира. „Марица“, „Родопи“, Стамболийски, Перущица, Куклен, Садово и Асеновград ще могат да се обвържат в обща мрежа посредством идеята за скоростна железница. Това предвижда Транспортно-комуникационната схема към ОУП до 2040 г., в която след анализ на транспортните процеси са заложени два варианта за развитието на Пловдив. Вариант I - Пловдив компактен град, прогнозира 433 350 обитатели на града до 2040 г. Вариант II включва още 125 850 жители от съседните общини, с което общият им брой достига 569 200 обитатели. Вторият вариант предвижда два сценария - със или без S-ban мрежа. Изводите на експертите, разработили Транспортно-комуникационната схема към ОУП, са, че S-ban мрежата е необходима за Пловдив и съседните общини, тя е евтино и функционално решение, което ще подобри екологията и ще осигури удобство на гражданите.

За да се осъществи проектът в пълнота обаче, е необходимо общините от ЗАВ да се съобразят с решенията на ОУП. Те трябва да възприемат голяма част от изводите, направени в Комуникационно-транспортната схема на Пловдив, засягащи първостепенната улична мрежа в съответната община. Това се отнася в най-голяма степен до пътищата и отсечките от уличната мрежа, свързваща общините една с друга. От особена важност е трасето, свързващо населените места в Родопската яка, намиращи се в община „Родопи“. Това е пътят Брестовица - Първенец - Марково - Белащица -Брестник - Куклен - Асеновград. Второто трасе се предвижда да свърже Интермодалния терминал в Златитрап с едно обходно трасе в община „Марица“ - Трилистник - Калековец - Крислово - Труд - Бенковски - Радиново - Костиево - Оризари - Златитрап - пътя Брестовица - Първенец. Други малки трасета са Садово - Маноле - АМ „Тракия“.

Илияна Караланова

Илияна Караланова

Отговорен редактор Marica.bg

Илияна Караланова е завършила „Славянска филология” в ПУ „П. Хилендарски”. Работила е в Топ ТВ, в. „Труд” и plovdivweek.com. Била е зам.-главен редактор на в. „Строителство Имоти”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ОУпчо

ОУпчо

10.09.2020 | 08:34

Айде, пак се почна с лакърдията за S бана! Т о в а няма да стане н и к о га! А и не решава въпроса на Пловдив с общественния транспорт ЖПгарите са в периферията, как хората ще стигат до ц. градски части? С този нов-стар ОУП пак се откраднаха 750хил мв ез икакъв ефект! Сага е миме та да питат и Тотев да отговори защо унищожи тролейбусния транспорт?

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?