49

S-банът на Пловдив: С един билет - и във влака, и в автобуса

Пътниците на бъдещия S-бан на Пловдив ще могат със същия билет да се прехвърлят и на автобус. Това ще става в т.нар. градски възли – място, което не е просто спирка на градската железница, а ще осигурява връзка и с друго транспортно средство. Още сега общините, които ще бъдат обхванати от ринга на S-бан-а, трябва да започнат планирането и проектирането им. Това обясни министърът на транспорта Николай Събев след среща с бизнеса от Тракия икономическа зона днес. Чрез областния управител Йордан Иванов ще депозираме писмо до кметовете на малките общини и Пловдив да започнат планиране и проектиране на такива градски възли, допълни транспортният министър. Това е изключително важно, за да може железницата да е полезна. Депутатът от ПП Росен Костурков, който придружаваше министъра на срещата обаче е резервиран за темпото, с което местните администрации ще действат.

Подвижният състав за градската железница ще дойде най-рано през 2024 г. , и най-късно до 2026 г. Дотогава всъщност е и крайния срок проектът да е финализиран. В противен случай той няма да бъде разплатен от Брюксел.

Проектът за градска железница на Пловдив е включен в Националния план за възстановяване и устойчивост на България, който вече е одобрен от ЕК. Една от целите му е да обслужва пътникопотока от предприятията в индустриалната зона. 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Дим

Дим

16.04.2022 | 21:10

Поредната поръчка за крадене на пари, кой ще се вози по безсмислени маршрути. Пловдивчани ще плащат за поддръжка луди пари и града оставен затапен отвсякъде с трафик на тирове през тесните квартали улички.

Отговори
0 0
Сериали

Сериали

16.04.2022 | 10:29

Унищожиха умишлено тролейбусния транспорт на този министър защо Ники зачекна за възстановяването на тролейбусния транспорт готова инфраструктура унищожиха и то умишлено окрадаха на умишлено събориха проводници унищожиха инфраструктура която беше най-голяма България а сега ще правят наново s-bahn който излиза много по-скъпо съсипаха го този транспорт екологично чист евтин можеха да се вкарат нови тролейбуси хибриди батерии и електродвигател и щеше да бъде много по-добре а оставиха тези негодници с тези дизели да опушват целия град е това трябваше да види министъра пловдивчани в какъв градски транспорт се возят спряха тролеите и напуснаха едни грозни автобуси тип щъркели

Отговори
4 0
Наскосан

Наскосан

15.04.2022 | 22:00

Супер,за да стигна на работа и да се прибера да си почина.Че рейсове градски транспорт всеки ден задръстване...

Отговори
0 1
Тати каза, че ще ми купи колело....Ама друг път

Тати каза, че ще ми купи колело....Ама друг път

15.04.2022 | 22:14

"Най-късно до 2024 г. Пловдив трябва да има S-Bahn! Общини и бизнес залагат "градски възли" Да да....и един мармот завива шоколада...Тез хептен ни взеха за балъци!!! Просто поредната ИНДРА....Яко гепене...

Отговори
2 0
С бан банан

С бан банан

15.04.2022 | 18:34

С банът на пловдив ще е виртуален като промяната

Отговори
11 1
Намасте!

Намасте!

15.04.2022 | 19:39

Тези негодници неможаха да направят с пари от Европа една елементарна система за електронно таксуване в автобусите и откраднаха 20 мил. лв! Вие вярвате ли, че сега ще направят тази по-скоро селска от колкото градскац железница! Ше изхарчат около 300мил.евро,ще откраднат полувината, после няма да доставят тези влакове и накрая Европа ще си вземе парите с лихвите! Но тези ще си отидат от властта, като ланшния сняг и ние всички ще им платим масрафа!

Отговори
12 1
Сик

Сик

15.04.2022 | 19:56

Негодника Мунчо се казва Тотев и с откраднатите пари строи на парцела на Каменица.

Отговори
14 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?