2374

Ремонтите в Пловдив: Утвърденият график е като врата в полето

В началото на юни кметът Здравко Димитров проведе среща с изпълнители  на ключови пътни обекти и представи на медиите график със срокове за  тяхното започване и завършване.

Според това разписание, проектът за изграждане на Южен обходен колектор, възложен от ВиК на консорциум „Еко Проект - Пловдив, трябваше да стартира на 15 юли и да приключи до 31 декември догодина. Първа копка на пробива до Водна палата, поверен на фирма "ИСА -2000", се очакваше на 1 август, проектът е предаден в срок, но закъсня съгласуването му. Датите на старта на двата обекта до този момент не са уточнени. По закон, ако обществената поръчка е възложена на инженеринг, срокът му спира да тече, след като проектът е внесен за съгласуване. Счита се,че изпълнителят няма вина за бюрокрацията в институциите, тоест фирмите не са нарушили договорите.

На 1 август беше планирано "София Асфалт" да започне ремонт на ул. „Хаджи Димитър“, но и този проект се отложи с един месец. Ремонтът на ул. „Радко Димитриев”, изпълняван от "Пътинженеринг", трябваше да приключи до 15 септември, но ще се забави най-малко с един месец.

Финалът на реконструкцията на ул. „Богомил” /Пътинженеринг/ е определен за края на ноември. Пътят и в момента е разкопан.

В Община Пловдив очакват "Парсек Груп" да завърши ул. „Даме Груев” до 31 декември тази година. Обществената поръчка е изпълнена само на една трета.

До 1 февруари 2023 г. е срокът за завършването на реконструкцията на бул. „Брезовско шосе” до кръстовището с бул. „Дунав”, възложена на ПИМК. Работата в първия участък е спряна заради археология, вторият е стигнал едва до кръстовището с бул. „Северен“.

Бул. „Хаджи Димитър“ ще бъде обновен до края на 2023 г.

Учениците от район „Западен“, които пътуват към центъра по бул. „Хаджи Димитър“, трябва да излизат от къщи по-рано, защото булевардът е в ремонт и автобусите обикалят по Пещерско шосе. Това отнема повече време, особено сутрин, когато задръстванията са много по-големи.

Обществената поръчка на стойност 4,5 млн. лева с ДДС е възложена на столичната фирма „София Асфалт“. Тя започна да работи тези дни вместо планираната дата 1 август, след като Общинският съвет одобри предложението на администрацията за индексация на 10 поръчки. За бул. „Хаджи Димитър“ са гласувани 900 000 лева допълнително към сключения в началото на лятото договор.

Ремонтът ще продължи до 30 ноември 2023 г., а според графика, изготвен в Община Пловдив - до 31 декември 2023 г. В проекта са заложени подмяна на водопровод и канализация, изграждане на велоалея, нови тротоари и LED осветление, джобове за контейнерите за отпадъци, поставяне на антипаркинг колчета, на пътни знаци и хоризонтална маркировка.

В условията и договора не се споменава за двусменен режим на работа.

Пробивът под гарата свива трафика на бул. „Христо Ботев“

Строителите от „Трейс Холд Груп“ вече започнаха изкопни работи от северната страна на жп ареала на Централна гара. Подлезът ще свързва бул. „Васил Априлов“ с ул. „Димитър Талев“ и бул. „Македония“.

Строителството започна от южната страна откъм автогара „Родопи“ и се очакваше, че през април ще се прехвърли и откъм бул. „Христо Ботев“. Пропуск, допуснат преди години от НКЖИ, забави реализацията на проекта. От северната страна трасето, преди да стигне до бул. „Христо Ботев“ и оттам през градинката и колелото до бул. „Васил Априлов“, беше включено в концесията на Централна гара, учредена в полза на Миролюб Столарски. Заради това строителните работи станаха възможни, след като Министерството на транспорта прекрати концесията.

От Общината уверяват, че бул. „Христо Ботев“ няма да се затваря изцяло. Въпреки това през зимните месеци или напролет се очакват сериозни затруднения в трафика от северната страна на гарата.

На 4 октомври отварят офертите за Рогошко шосе

Дългоочакваната реконструкция ще започне на Рогошко шосе, след като Община Пловдив избере изпълнител на строително-монтажните работи. Обществената поръчка на стойност 12,5 млн. лева без  ДДС /или 15 млн. с включен данък/ е обявена и до 3 октомври се приемат оферти.

Булевардът е с дължина 4346 метра от моста на Адата до землищната граница на Пловдив. Едновременно ще бъде ремонтирана и разбитата вътрешна улица IV клас към индустриалната зона между Рогошко шосе до бул. „Марица-север”.

Реконструкцията на Рогошко шосе включва премахване на старите настилки, изграждане на пътна конструкция, бордюри, сигнализация, маркировка и сигнализация, осигуряване на удобно преминаване на хора с увреждания. На обслужващата улица с дължина 548 метра се предвижда изграждане на канализационни връзки, нови дъждоприемни и ревизионни шахти, нов водопровод и канализация. Изцяло ще бъде подменено уличното осветление с LED лампи. Офертите ще се отварят на 4 октомври.

Ще пъплим в едно платно покрай Водната палата

Бул. „Цар Борис III Обединител“ няма да се затваря изцяло за движение, след като на бул. „Марица-юг“ започне изграждането на подлеза до Водната палата. Колите ще вървят в едно платно двупосочно. Със сигурност тапите на Панаирния мост, които и сега изнервят преминаващите, ще се удвоят.

Очаква се, че до дни ще бъде издадено строително разрешение на фирмата изпълнител "ИСА 2000", чийто собственик е Юлиан Инджов. След като мине двуседмичен срок за обжалване, веднага започваме строителни работи, каза представителят на компанията за Пловдив инж. Паун Иванов.

Фирмата е избрана на търг за обществена поръчка през февруари. Проектът е изготвен за два месеца, но повече от три месеца били необходими на институциите за съгласуване. Последно се чакаше отговор от Виваком.

Реалната работа ще стартира в края на септември, от източната страна на бул. „Марица-юг“. Съоръжението с подходите от изток и запад са 540 метра, от които пробивът е 49 метра. Инж. Паун Иванов обясни, че единодушно беше решено да се премахне кръговото движение. Колите директно, без да чакат, ще минават по бул. „Марица-юг“. На крайбрежния булевард ще се изграждат локални платна за връзка с бул. „Цар Борис 3 Обединител“. Леви завои няма да има, което означава, че колите, които идват от "Герджика" по бул. „Марица-юг“, ще могат да се качат на бул. „Цар Борис III Обединител“.  Изкачване на второто ниво за пътуващите от Адата не е предвидено, но от бул. „Цар Борис“ ще има възможност за ляв завой на бул. „Марица-юг“ към Адата.

Обществената поръчка е на стойност  9 млн. лева с ДДС, осигурени с кредит. Гаранционният срок за подлеза е 12 години, за елсъоръженията - 10.

Инж. Паун Иванов уверява, че имат пълна готовност за строителство, работна ръка и собствена база край Пловдив. Ще се стараят да завършат обекта преди договорения срок. Фирмата е работила по разширението на пътя Пловдив-Асеновград по държавна поръчка.

След старта на Южния обходен колектор: Газим кал на бул. „Александър Стамболийски“  през  зимата

Една от най-натоварените градски артерии - бул. „Александър  Стамболийски“, ще бъде разкопана на три места за предстоящия ремонт. Това обясни Бончо Бонев, собственик  на фирма „ТЕС Кънстракшън Груп”  и „Парсек Груп“. Според него строителните работи по проекта за Южен обходен колектор ще започнат не по-рано от началото на октомври, макар че още преди два месеца върху празен терен в индустриалната зона на булеварда бяха складирани гигантски тръби.

Обществената поръчка на стойност 81,5 млн. лева е възложена от ВиК на консорциум „Еко Проект - Пловдив”, в който участват три софийски фирми - „Интерхолд”, „ТЕС Кънстракшън Груп” и „ВиК Инфраструктурно проектиране”. Финансирането е осигурено по оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ с цел пречистване на обратните и дъждовните води.

Проектът, който трябва да бъде завършен до края на 2023 г., 

предвижда изграждане на трасе с дължина 12 км.

Тръбата трябва да мине от кръстовището на Пещерско шосе по ул. „Царевец“,  под жп линията, по ул. „Модър“ покрай Транспортна болница, по бул. „Александър Стамболийски“ и ул. „Нестор Абаджиев“ в „Тракия“, за да се включи в пречиствателна станция. Подобно съоръжение се строи на Брезовско шосе.

Колекторът, който ще поеме обратни и дъждовни води в южната част на Пловдив, е от изключително важно значение. Успоредно проектът включва смяна на етернитов стар водопровод на бул. "Александър Стамболийски" с нов чугунен. Освен магистрален водопровод ще се прекарва и хранителен с отклонения към сградите. Подземно се пресичат няколко булеварда - Коматевско и Асеновградско шосе, което също е свързано със специфична технология. С реализацията на проекта най-после ще спрат честите аварии на тръбите, монтирани в средата на миналия век. Новата ВиК инфраструктура е крайно необходима на жилищния комплекс на бул. "Александър Стамболийски", който продължава да расте като гъби след дъжд. Водопроводите и канализацията в тази част на Пловдив отдавна не отговарят на нарасналото в пъти население.   

Проблемът е, че изпълнението на проекта за Южен обходен колектор се забави почти с една година. Консорциум е изготвил техническата разработка през ноември м.г., а съгласуването му с инстанциите продължи десет месеца. През 2021 г. в продължение на половин година министерствата на земеделието и регионалното развитие не можаха да се разберат дали да бъде включен в проекта каналът, който попада в землището на Марково. Процедурите още не са приключили - предстои Община Пловдив да издаде строително разрешение, което по закон се изпраща до РДНСК за контрол. Срокът за обжалване е 14 дни. Това означава, че в най-добрия случай разрешението ще влезе в сила в края на септември. 

Изпълнителите нямат много време и вероятно ще работят с ускорени темпове, но съоръжението е много сложно, тъй като

сечението на тръбите варира между 1,8 и 3 метра.

Т.е. изкопи ще се правят най-малко на осем метра дълбочина, което неизбежно ще забави строителството най-вече през зимата.  

На ул. „Модър“ покрай Транспортна болница няма да се налага спиране на движението. На тази малка квартална улица е изградено второ платно, където ще се прехвърли целият трафик, когато започват да разкопават за колектор. Не така обаче стои въпросът с бул. „Александър Стамболийски“, който си остана с габарити на селски път. Разширението на булеварда се отлага с години, въпреки тежкия трафик.

От голямо значение е организацията на движението в район „Южен“, който допълнително се натоварва от приходящите автомобили по три входно- изходни артерии - Кукленско шосе, ул. „Димитър Талев“ и Коматевско шосе.

Повечето от улиците в "Кючук Париж" са тесни и ще бъде доста сложно тежкотоварните коли, които сега вървят по бул. „Александър Стамболийски“, да се пренасочат по други квартални пътища. В ремонт е и ул. „Даме Груев“, която свързва бул. „Македония“ с Кукленско шосе.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
ИЗВЪНРЕДНО И ПЪРВО В ПИК!ДАНС разследва Кирил Петков,Асен Василев и

ИЗВЪНРЕДНО И ПЪРВО В ПИК!ДАНС разследва Кирил Петков,Асен Василев и

08.09.2022 | 14:07

И Даниел Лорер за газа!Образувано е досъдебно производство-очакват се арести на най-високо ниво! https://pik.bg/%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D0%B8-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE-%D0%B2-%D0%BF%D0%B8%D0%BA-%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%81-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0-%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB-%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BD-%D0%B2%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2-%D0%B8-%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D0%BB-%D0%BB%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%80-%D0%B7%D0%B0-%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B0-%D0%BE-news1127452.html

Отговори
1 1
Боже,кой го казва ?

Боже,кой го казва ?

08.09.2022 | 13:09

Имай малко срам бе ,Борисов?! Ако ПП са лъжци ,ти си баш архилъжеца! Срамота е Борисов! Нагледахме ти се 12 години! Ти си тумор за държавата! Демоде си вече !

Отговори
4 1
Вижда се кои са лъжците

Вижда се кои са лъжците

08.09.2022 | 14:09

Не се мори,напразно е!Ще си понесат последствията ПП-то.

Отговори
1 1
Борисов в Ахелой:От ПП си мразят народа.И ръсят лъжа след лъжа!Дадоха

Борисов в Ахелой:От ПП си мразят народа.И ръсят лъжа след лъжа!Дадоха

08.09.2022 | 12:28

Дадоха 300 000 лв на”умни”съветници-майки,бащи,баби,лели,сваковци-всички уредиха (обновена/видео)Първо в ПИК TV: https://pik.bg/%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE-%D0%B2-%D0%BF%D0%B8%D0%BA-tv-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D0%B2-%D0%B0%D1%85%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B9-%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D0%BF-%D1%81%D0%B8-%D0%BC%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%8F%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D0%B8-%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%8F%D1%82-%D0%BB%D1%8A%D0%B6%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4-%D0%BB%D1%8A%D0%B6%D0%B0-%D0%B4%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D1%85%D0%B0-300-0-news1127167.html

Отговори
1 2
Делян Добрев разобличи лъжите на”Промяната”за Капитан Андреево

Делян Добрев разобличи лъжите на”Промяната”за Капитан Андреево

08.09.2022 | 12:19

-ОЛАФ разследва митничари за крупна измама от времето на Асен Василев (Видео): https://pik.bg/%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%BD-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5%D0%B2-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B8-%D0%BB%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD-%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B5%D0%B2%D0%BE---%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%84-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0-%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B0%D1%80%D0%B8--news1127280.html

Отговори
1 2
Да държиш лопатата не е като да държиш на Лена парапета

Да държиш лопатата не е като да държиш на Лена парапета

08.09.2022 | 12:14

https://pik.bg/%D0%B4%D0%B0-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B8%D1%88-%D0%BB%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D0%B5-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%B4%D0%B0-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B8%D1%88-%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%B0-news1127224.html

Отговори
1 2
Вие какво очаквахте от тези?

Вие какво очаквахте от тези?

08.09.2022 | 11:50

Тази схема я въведе Тотев.Зико просто я следва.

Отговори
5 1
Мърлячите

Мърлячите

08.09.2022 | 11:49

Които вчера монтираха билборда на ъгъла на Гладстон и Руски съсипаха тротоара и си заминаха. Хилядите преминаващи от там си трошат краката щото на общинската гепирастия не и дреме за майките с детски колички, възрастните хора, малките деца и трудно подвижните. И още защо не е скосен тротоара на Авксентий и Гладстон, кметче районно гепирастко, крадливо.

Отговори
5 1
Гербер

Гербер

08.09.2022 | 11:01

След тези видими резултати на Зико и Ко как да гласувам за тях

Отговори
10 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?