Следвайте ни

Режат част от градските автобуси в Пловдив извън час пик

viber icon

По-малко автобуси ще има от днес в Пловдив, след като вчера на среща в Общината с превозвачите беше взето решение за леко редуциране на градския транспорт заради въведения локдаун. Вместо 225 рейса пътниците ще се превозват със 198 по общо 29 градски линии. 

„Намалението е много малко, по 1-2 к​оли на линия, при това извън часовете пик. Автобуси ще има, както и досега, в сутрешните и вечерните часове.  Ако се наложи, веднага ще увеличим колите”, каза зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов. Той подчерта, че всеки ден в общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта” строго се следи с GPS  дали превозвачите спазват стриктно разписанията. „Ако има неизпълнени курсове, налагаме санкции, предвидени в договорите”, напомни Чонов. 

Транспортните фирми отчитат спад на пътниците, защото учениците и студентите се обучават онлайн. Със затварянето на заведения, големи търговски центрове, спортни зали, кина, театри и галерии рейсовете, особено през деня, се движат полупразни, коментира пък Петко Ангелов, собственик на „Автобусни превози - Пловдив” и „Мери транс”.

След 19,30 часа много от автобусите возят по трима-четирима пътници, а някои - и по един-двама.

Спад в сравнение с нормалното време преди пандемията има и при продажба на пр​еференциалните карти за ученици и студенти, потвърди за „Марица” ръководителят на това звено Веселина Топалова. От началото на март досега са издадени 7450 преференциални карти. От тях близо 2000 са на ученици, 560 на студенти, 250 на придружители на инвалиди, а останалите - на пенсионери и хора с увреждания. Вчера до обяд бяха продадени 221 карти, от които само 16 са ученически и 3 студентски, като повечето отново са за пенсионери.  Преди пандемията преференциални пътувания ползваха най-малко 2-3 пъти повече пловдивчани. 

Цените на картите с намаление си остават без промяна от години - 16 лева на месец, 48 лева за тримесечните. Редовните абонаментни са по 50 лева на месец за всички линии.  

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Кмета

Кмета

23.03.2021 | 11:37

Кмете, ти къде си бе? Колко по-мизерно може да стане? Мръсни,студени,изпотрошени рейсове.... Ама иначе намаляте пътуващите коли по всички линии. Да може да се тъпчем. Да се търкат в пътниците кондукторите,да ни дишат в лицата без маска.

Отговори
5 0
Ракодов

Ракодов

23.03.2021 | 11:29

Те добре следят дали се изпълняват курсовете ,ами да погледнат защо на всички автобуси предната врата до шофьора не работи,май на всички се е развалила или не се отваря да не изстинат дебелите за.......ци на водача и кондукторката.....забележете нито една врата не работи ,но когато продават билети ела да видиш само оттам качване....смешен градски транспорт и как да няма пътуващи след 19.00 часа елате да видите на тримона и спирките около тунела какво става по това време.

Отговори
6 1
Юрист да си майна

Юрист да си майна

23.03.2021 | 10:27

В заповедта се позовава на точката за бедствия и аварии, което що годе става. Ама връзката с решението Областния Щаб, което препоръчва да се УВЕЛИЧАТ автобусите направо изби рибата. Експертчето от ОКТ, което е изготвило заповедта да ходи да се гръмне. Също тези, които са я съгласували и подписали.

Отговори
7 0
Гражданин

Гражданин

23.03.2021 | 09:19

Б.ахти и мизерниците! Вижте на Централна гара на спирката колко народ чака в 18 часа. Как по време на пандемия,ще намаляте? Нали идеята е да има дистанция,а не пътниците да си кашлят в лицата? И защо масово кондукторите са без маски или ги носят на брадата?

Отговори
15 0
да да

да да

23.03.2021 | 09:12

Също като на село, ще си ходим пеша и ще стигаме по бързо в сравнение с това да чакаме автобус, който не идва

Отговори
15 2
Дълго чакам на спирката !

Дълго чакам на спирката !

23.03.2021 | 09:10

Карти не се вадят по средата на месеца. След като се намаляват автобусите, редно е и да им намалите и субсидиите.По този начин ще имате по-малко разходи за общината.

Отговори
16 1
Айде, че много бързам!

Айде, че много бързам!

23.03.2021 | 07:11

Ами отрежете ги щъркелите на полувина и да станат едни лястовици и да си хвърчат празни из културната столица на Европа! Ама парите за субсидии няма да ги режете, чухте ли че иначе чекмеджето няма да може да се пълни!

Отговори
21 1
Пловдив

Пловдив

23.03.2021 | 09:15

ти се върни на буквара, преди да мислиш

Отговори
5 0
Ммм

Ммм

23.03.2021 | 07:05

Има ли изобщо градски транспорт в Пловдив?

Отговори
21 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?