49
Следвайте ни

Разширението на "Ал. Стамболийски" - мисията е възможна

viber icon

Разширението на бул. „Александър Стамболийски” се превърна напоследък  в една от коментираните теми в управлението на Пловдив. Кметът Здравко Димитров предложи на управителя на ВиК ЕООД  инж. Огнян Кулишев  Южният обходен колектор, чието изграждане е предвидено в границите  на съществуващия път, да се измести в новото пътно трасе.

Безспорна е необходимостта  от още едно платно на бул. „Александър Стамболийски”, където шофьорите са затиснати като в менгеме, а за пешеходците няма нормални тротоари. Логично е трудоемкото строителство (тръбите са с диаметър 3 м и ще се изливат на място) да се извършва  в бъдещето платно, за да не се създава хаос в трафика. Обяснимо е местната власт да прави опит да хване последен влак, който беше съзнателно изтърваван в последните 20-30 години.

Но има няколко важни въпроса, на които трябва да се намери отговор, за да стане възможна мисията с разширението на бул. „Александър Стамболийски”, а не пореден шум за нищо. А те са:

- Възможно ли е да бъдат бързо отчуждени частните имоти, които попадат в регулацията на бъдещето платно? Процедурите по отчуждаването са тромави, подлежат на обжалване и продължават с месеци и години.

- Определени ли са регулационните граници на новото пътно трасе? Към настоящия момент Общината разполага само с Общ устройствен план, в който е заложено удвояването на булеварда от южната страна с габарит на двете платна 23 метра. Но няма ПУП - ПР и проект на разширението.

- Може ли да се промени в движение техническият проект на Южен обходен колектор, чиято подготовка е на финал, без да се излага на риск инвестицията на ВиК ЕООД в размер на 80 млн. лева, утвърдена по оперативна програма „Околна среда 2014-2020”?

Според Здравко Димитров идеята е изпълнима. С едно условие обаче - за това трябва да има  твърдо  желание не само на Общината, но и на ръководството на ВиК, управляващия орган на проекта за Южен обходен колектор -  МОСВ.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?