49

Разкопават възлови улици в Пловдив заради Южния колектор

Голямо разкопаване на няколко възлови улици в  районите „Западен” и „Южен” започва скоро по проекта на ВиК за изграждане на Южен обходен колектор. Ще се поставят огромни тръби със сечение 3,5 метра за дъждовни и обратни води.

Ресорният зам.-кмет Пламен Райчев се надява, че строителните работи ще стартират през май, ако дотогава благополучно минат всички съгласувателни процедури. „Техническият проект е внесен за одобрение в Общината и всички останали оторизирани институции, включително в службите на МОСВ. Очакваме положително становище възможно най-скоро, за да започне изграждането на колектора”, потвърди инж. Антон Гълъбов, който завежда връзките с обществеността във ВиК.

Колекторът тръгва от кръстовището на Пещерско шосе по ул. „Царевец”, слиза под жп линията в подлеза, който вече е пробит, и продължава по ул. „Модър” покрай Транспортна болница. След като пресече под Коматевско шосе, върви по целия бул. „Александър Стамболийски” към ул. „Цар Симеон” и след „Тракия” се включва в пречиствателна станция.  

Дължината на колектора е 12 км, като подобно съоръжение не е правено в близките години в Пловдив. Съоръжението струва 81 млн. лева. Финансирането е осигурено по оперативна програма „Околна среда 2014 ​- 2020 г.”, а проектът трябва да бъде завършен до края на 2023 г. Обществената поръчка е възложена на консорциум „Еко проект - Пловдив”, в който  участват софийските фирми „Интерхолд”,„Тес Кънстракшън груп” и „ВиК Инфраструктурно проектиране” от Бургас.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?