Следвайте ни

Разбраха се! Рейсовете в Пловдив няма да спират, търсят спешно 2 милиона за превозвачите ВИДЕО

viber icon

Рейсовете от градския транспорт в Пловдив няма да спират. Това е резултатът от продължилите близо два часа преговори в общината между екипа на кмета Здравко Димитров и автобусните превозвачи.  Фирмите дадоха заден срещу обещанието да получат спешно 2 милиона лева, с които да покрият загубите си. 

"Срещнахме разбиране. Получи се диалог. Стачната готовност обаче остава, докато Общинският съвет не одобри покриването на загубите ни", заяви шефът на "Автобусни превози" Петко Ангелов. Той обясни, че две от фирмите превозвачи са с наложени запори от съдия изпълнител, заради невъзможността да плащат разходите.

"Няма да допуснем градският транспорт да спре по време на пандемията. Пътуват по-малко хора в автобусите, цените на горивото се покачват, карат на празнично разписание. Редно е да увеличим парите, защото не искаме фирмите да фалират", обясни Здравко Димитров. Той допълни, че апелира държавата да се намеси и да поеме загубите. Градоначалникът припомни, че миналата година от републиканския бюджет са били отпуснати близо 2 милиона за тази цел.

"Длъжни сме да намерим тези пари, ще видим откъде", заяви още кметът Здравко Димитров.

Още на предстоящата сесия на Общинския съвет на 14 септември предложението ще бъде внесено като извънредна точка. Транспортните фирми ще пратят свой представител, който да обясни критичната ситуация.

"Който от съветниците не гласува предложението, значи не мисли за Пловдив", коментира Димитров.

Зам.-кметът по финансите Величко Родопски обясни, че за момента половината от сумата, с която ще компенсират превозвачите, я имат.

В бюджета за тази година са предвидени 960 000 лв. за новото електронно таксуване в рейсовете, но обществената поръчка ще бъде обявена догодина.

Увеличаване на цените на билетите и картите на този етап не стои на дневен ред.

До екстремната среща се стигна, след като превозвачите обявиха, че на 10 септември по маршрутите няма да излезе нито един автобус. Те изтъкнаха, че само от продажбата на карти са на минус 3 млн. лева. Отделно настояват общината да им плаща, както е записано в договора - по 1,95 лв. на километър пробег. По думите им сега получавали под 1,50 лв.

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (26)

Йоан

Йоан

10.09.2021 | 18:48

А Тотев , менда , тиквата и Сие…. Кога в затвора ??? Конфискация на имуществото им и ще има пари за всичко, но с 2-3 милиона се строи детска градина , тия само извиват ръцете на малоумния !!!

Отговори
1 0
До умниците

До умниците

10.09.2021 | 07:36

Четох че Здравко е говорил с превозвачите и те имат искане за 3 мил. лв. Но дали ще ги получат ще реши общинския съвет

Отговори
1 0
Чико пак овъртоли схеми

Чико пак овъртоли схеми

09.09.2021 | 21:50

Кметът Здравко Димитров се бил договорил с превозвачите за допълнителни 2 млн.лв. Не става ясно спрямо какви правомощия е възможно кметът да отиде и да се договори с която и да било професионална гилдия, когато одобрението за разходите се случва в Общински съвет след изготвено мотивирано предложение. Още повече, когато става въпрос за голям обществен интерес като градския транспорт на Пловдив. Общината, нейният кмет и администрация се грижат за публичните услуги, които осигуряват на гражданите, управлявайки парите им, събрани чрез местни данъци и такси. В този дух на правото и законите на Република България и общинските наредби на Община Пловдив, както и установената бизнес практика в ЕС се изисква, преди някой да се договори, да се извършат множество действия. На първо място, детайлен доклад на ОП "Общински Контрол на Транспорта" относно качеството на услугата, предоставяна от превозвачите. На второ място, анализ на договорите, тяхното изпълнение/неизпълнение от превозвачите. На трето място детайлен финансово-счетоводен анализ на приходите и разходите на предоставящите услугата обществен транспорт с доказателствен материал за евентуални претърпени загуби. На четвърто място широка анкета сред ползващите услугата граждани на Пловдив. Едва тогава някой може да си позволи да се договаря, при това, без участието на представители на Общински съвет или изготвени доклади и документи. Всички говорят за върховенство на закона, но малцина го прилагат в действията си в момента, в който се озоват на управленска позиция. А дори не смеем да си мечтаем, кога ще имаме кмет, който да има нужния интелект, визия и екип, за да започне изграждането на собствен на общината транспорт, предлагащ всички вариации на 21 век", написа общинският съветник Слави Георгиев.

Отговори
3 1
Наташа Манева

Наташа Манева

09.09.2021 | 20:20

А, те ще гарантират ли добри обслужване? Редовен транспорт, курсове и след 20часа. Защото в момента да ползваш градски транспорт след 20 часа е като шестица от тотото.

Отговори
7 0
Лаера!

Лаера!

09.09.2021 | 21:42

Абе, къде ги търсите тези пари бе? Ми осъдете бившия кмет за откраднатото оъ Пловдив и ще има не два а двеста милиона! Нали го обеща? Забравили какво говорише преди изборите бе кмете! Обеща и да възстановиш тролеите и да направиш общинска фирма за градски транспорт! Къде е фирмата, зашо ни излъга? И ти си същия като предишния, качи се на общи ската ясла и забрави за обещанията!

Отговори
6 0
Баба Здравка!

Баба Здравка!

09.09.2021 | 19:21

Някой съмнявал ли се е, че ще се разберат! Тези крадци са пълни бандити! Вдигнаха шумотевица и веднага кмета реагира и днеска вече вместо 1,5,мил.станаха два милиона! Полувиния милион в джоба на КОЙ? На Зикито! Така че всичко е пълен фарс! Унищожиха Батаклиев за да не им пречи! Унищожиха Гр. Транспорт и тролеите и сега се гаврят с хората! Нямат конкуренция! Унищожиха тролеите и създадоха този безумен монопол! Днеска два утре 20мил.и всичко ще бъде заради хората! А тези крадци станаха вече мулти милионери! Примера с Тотев е христоматиен и може да се изучава в уроците по брутална корупция при управлението на ГЕРБ! Да идва спеш о Кьовеши и всички тези бандити в ареста с конфискация на цялото им имущество!

Отговори
7 1
Алчо

Алчо

09.09.2021 | 18:04

Като общината им дава 9 милиона, а държавата 7 милиона за какво са ни тези превозвчи. Да си ходят, а общината да си прави фирма.

Отговори
10 0
Имилия!

Имилия!

09.09.2021 | 19:25

Ако и общинския съвет им ги одобри, при това качество и нередовен транспорт, цял Пловдив трябва да излезе и да потърси сметка на тези бандити!

Отговори
10 0
Майор Векилски!

Майор Векилски!

09.09.2021 | 20:02

Спешно в тези фирми и общината да влезат НАП, ДАНС и КПКОНПИ! Да просеря на какви,заплати се осигуряват шофьорите! Да проверят имат ли прекомерни разходи, за гориво, гуми части, имат ли черни каси и на какво заплати си осигуряват хората! Да съпоставят разходите, които декларират пред общината с тези които са декларирали в НАП! Да проверят и какви билети са купили и колко от тях са продали! Повярвайте ще настане пълен шок! Продадените билети не се отчитат, като приходи в Общината за да отчитат загуби и да крадат от субсидиите и компенсациите! И тогава да ги навържат всички тези фалшификатори и барабар с кмета директно в ЦСЗ при строгия но справедлив бай Ставри и да им обърнат наопъки крадливите дирници!

Отговори
8 0
Ivan

Ivan

09.09.2021 | 17:41

Добре че кмета не беше жена че нямаше може да си дигне гащите

Отговори
10 1
Симеон Тасев – стругар

Симеон Тасев – стругар

09.09.2021 | 16:54

В тази клета страна всички реват за пари. Хотелиери, селяни, шофьори, всякакви... Ами нали има подписани договори, да ги спазват. Като не могат, ще плащат неустойки и да фалират. С тях няма да свърши светът. А кметът да не се гъне, а да организира нови търгове. Има фирми, които ще се навият да превозват при сегашните усровия. Знам, че сега много ще скочат срещу мен, но това са принципите на пазарната икономика...

Отговори
18 1
ДО Симеон Тасев

ДО Симеон Тасев

09.09.2021 | 16:57

Симеоне, така е, но... Сегашните фирми са приближени на кмета и няма как да не им изпълни исканията. Забележете: всяка година ще покриваме загубите на превозвачите. Сладка работа! И аз искам намен някой да ми покрива харчовете!

Отговори
17 1
Тошев

Тошев

09.09.2021 | 16:50

Как се споразумяха без решение на общински съвет? Това да не е личната касичка на Зико или не знае за реда по който се прави това? Мандата ще свърши, той не разбрал още, че ОбС решава подобни казуси!

Отговори
15 1
Асан с каруцата

Асан с каруцата

09.09.2021 | 16:19

Бързо да намерите кинтите да не скочат утре на 3 милиона

Отговори
6 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?