49

Пускат климатика във всеки автобус при температура над 29 градуса

31 контрольори дебнат за нарушения - този, който пести от горивото и минава само в отваряне на прозорци и врати -  глоба 300 лева

 

Всички автобуси в градския транспорт в Пловдив са задължени да имат работещи климатици, каза директорът на общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ /ОП ОКТ/ Георги Стоилов по повод на жалбите на пътници, че някои рейсове са като сауна, защото охладителната система не работи и се разчита на прозорци, при това - отворени наполовина.

Стоилов посочи, че задължението за климатици е записано в чл. 3, т. 7 в договорите, сключени на 17.03.2016 г.,  на 28.02.2018 г. и 15.01.2022 г. „Ако няма възможност за нормално функциониране на системите за климатизация, съответният автобус не следва да бъде допускан до работен режим. В случаите на констатации за неизползването им, направени от страна на контролните органи на Общината, същите биват отразени в пътните листове на превозните средства, а впоследствие и за налагането на предвидените в договорите санкции за неизпълнение на поетите задължения от страна на оператора на обществената услуга“, коментира шефът на ОП ОКТ.

Климатиците се пускат, след като температурата навън се покачи до 29 градуса. Глобата за нарушение е 300 лева.

Контрол на климатичните системи в автобусите се извършва от служители на ОП „Организация и контрол на транспорта” - 26  контрольори и 5. инспектори. „Проверките приключват с доклад и при наличие на достатъчно данни за нарушения на задълженията се налагат санкции, съобразно клаузите на действащите договори“, увери Георги Стоилов.

Според инж. Димитър Чолаков, управител на фирма „Автотранс - 2000“ понякога шофьори нарочно не включват климатиците заради опасения, че ще се разболеят. „Има случаи, когато едни пътници искат да е хладно, други се възмущават, че в автобуса е студено“, сподели Чолаков. Превозвачите твърдят, че климатиците често се повреждат, защото непрекъснато се отварят врати, освен това се качват и разходите на горивото.

По повод на оплакванията на пътниците, че някои линии са нередовни и се налага да се чака на спирката дори по 25-30 минути, особено в почивните дни, директорът на ОКТ каза: „Средният процент на изпълнение за юни е 93,07%. В по-голямата си част линиите се изпълняват на около 99%, но по пет основни градски линии на един от превозвачите се наблюдава крайно незадоволително изпълнение. Предприети са действия по отстраняване на проблема“.

Петте линии са на фирма „Хеброс бус“ и с решение на Общинския съвет те ще бъдат разпределени на другите превозвачи - „Автобусни превози - Пловдив“, „Мери транс“, „КЗК Златанови“.

Шефът на ОКТ увери, че приключва подготовката на обществената поръчка за надграждане на електронната билетна система с модерни начини за закупуване на електронни билети и карти, както и за системата на паркиране.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Реалист

Реалист

18.07.2022 | 16:55

Чолаков защо говори глупости егати некадърен селяндур а по въпроса за процентите изпълнение едно време плюехте Батаклиев а сега дошков а направихте Петко и чолака изрядните ви е срам как може така да се постъпва и да делите превозвачите при положение че в момента чолака е най скапания превозвач с най скапаните служители след това на Петко и мера а при дошков са най нормалните и дисциплинирания най чисти и най добре поддържани автобуси са на дошков

Отговори
1 2
БДЖ

БДЖ

19.07.2022 | 10:41

Пълни глупости! Дошков може и да има някои поддържани рейсове, но пък той в момента най-много не спазва разписанията си! Линия 10 е негова и често се движи по 1 автобус там, при положение, че трябва да има 5 броя! Нещо да кажеш за това?! По 20ката същото се получава - понякога липсва кола и интервалът е 50 минути през деня особено. Ето сега Дошков има проблеми и на извънградските автобуси - Пловдив-Брестовица чети в друга статия. Хич не е цвете тоя! За твое сведение най-добрият в момента е Петко. Поне той си спазва всичко и автобусите са му чисти даже и старите щъркели имат климатици! Повози се и ще видиш.

Отговори
1 0
Хм... дали?

Хм... дали?

18.07.2022 | 11:48

Вчера една нова Темса от големите по линия 6 се движеше с отворена първа врата и прозорци, а автобусът е от най-новите и климатика при всички положения би следвало да работи. А на старите щъркели на Чолаков, Дошков и Меритранс - дето се движат по линии 15, 16, 17, 36, 113 и спорадично по други линии като 24 и 27 - тези изобщо нямат работещи климатици. Всеки автобус ли ще се глобява от тези линии? Колкото глобява общината Дошков за линия 10 и пропуснатите курсове там... от умрял писмо!

Отговори
2 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?