Следвайте ни

Проверките на превозвачите заради конкуренти или далавери

viber icon

Няколко екипа на  Икономическа полиция проверяват едновременно фирмите, които обслужват 29-те автобусни линии в градския транспорт на Пловдив, научи "Марица". Това e само ден след като превозвачите бяха на среща с кмета Здравко Димитров, на като поискаха повече пари за извършваната дейност. Под лупа ще се гледа документацията на "Хеброс бус", "Автобусни превози", "Мери транс", "Автатранс 2000", КЗТ "Златанови", „Пълдин бус“.

Собствениците са изненадани от ненадейната проверка. "Поискаха цялата документация - приходи, разходи, постъпления от карти и билети, изплащане на субсидии и компенсации", разказаха превозвачи.

Проверяващите преглеждат всеки документ. "Нямаме представа каква е целта, но оказваме пълно съдействие. Искаме всичко да излезе наяве и да се види, че работим на абсолютна загуба", казват превозвачи.

От полицията потвърдиха информацията, че се извършва мащабна проверка, разпоредена от прокуратурата. Оттам не казаха кога ще приключи акцията. Представители на бранша допускат, че това е провокирано от софийски  конкуренти, единият от които отдавна иска да пробие в градския транспорт.

Не била изключена намеса и на друга голяма транспортна фирма, чието седалище е в Пловдив, която също проявявала аспирации към градските линии. Други пък предполагат, че общината също изчаква проверката да приключи, за да е наясно дали да дава още пари на фирмите.

Разследването в градския транспорт е започнало по нареждане на прокуратурата и с участието на икономическа полиция.

Преди два месеца отново имаше прокурорска проверка във всички фирми. Тогава също бяха иззети документи, а на управителите бяха спуснати над 50 въпроса, от които искаха подробни отговори. Един от тях беше по какъв механизъм се изплащат субсидии и компенсации. Тогава бяха прегледани всички договори и от 2015 г. насам и разследваха какъв екологичен клас автобуси се движат по конкретни линии.

В хода на процесуално-следствените действия, провеждани под надзора на Окръжна прокуратура Пловдив, ще бъдат иззети документи, които имат отношения към случая. Проверките са във връзка с евентуално извършени данъчни престъпления, съобщиха от пловдивската полиция.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?