Следвайте ни

Протест срещу отваряне на улица спира трафика по бул. "Свобода" в Пловдив

viber icon

Движението по бул. .“Свобода“ в участъка от бул.“Васил Априлов“ до бул.“Копривщица“ се спира временно в сряда от 18, 30 до 21 часа, а градският транспорт се пренасочва по други маршрути. Това съобщиха  от общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта”.

Причината за промяната в трафика е протестът на жителите от квартал  „Младежки хълм” срещу отваряне на ул. „Данаил Юруков” и ул.” Леденика” към Пещерско шосе и бул.” Свобода/”

Куриозът е, че проектът е изготвен в район „Централен” с цел да се облекчи предвижването по малките улици, но изпълнението му не е започнало. 

На друго мнение е Добрияна Караджова, която живее в тази градска зона. „ Считаме за недопустимо вкарване на автомобилния трафик в квартал с жилищни сгради, училище, ясла и детски градини, повишаване на опасността за децата ни, нивата на шум, както и засилване на съществуващи проблеми с паркиране и пропадане на сградите. Подали сме жалба с приложена подписка от над 500 подписа”

Кметът на „Централен” Георги Стаменов е изненадан от протеста. „Досега всички проекти изпълняваме, след като ги обсъдим с гражданите и се уверим, че те са съгласни. За този протест не съм уведомен и се учудвам, защо това становище не е постъпило досега в районната администрация, за да го обсъдим”, коментира Стаменов.

Той разказа, че са обсъдили проекта с жителите на квартала през миналата година. Двете улици – „Леденика” и „Данаил Юруков  - са без изход и много от гражданите настояват и до днес те  да се отворят, за да има по-добра транспортна връзка. Тогава две дами се обявили против, защото паркирали в тупика  и  след отварянето на улиците нямало къде да си оставят колите. „По този повод в проекта предвидихме джобове за паркиране, като по този начин удовлетворяваме и техните желания”, обясни районният кмет.

Георги Стаменов даде пример, че сега родителите, които искат да заведат децата си до ДГ „Чучулига” или на детската ясла, трябва да обиколят покрай ДГ „Мирослава” и целия квартал.  Същата обиколка се прави и на връщане, което  води до много по-натоварен и изнервящ трафик.

Отварянето на двете улици са предвидени в градоустройствените планове. Но ако жителите на този квартал са против, ще пренасочим средствата за други обекти, каза Георги Стаменов.

С отварянето на двете улици се влиза, например на ул. „Леденика” през бул. „Копривщица”, и се излиза по ул. „Данаил Юруков” на „Свобода”.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Доби

Доби

21.09.2020 | 23:54

Да вземат да оправят паркингите пред блоковете, че не са виждали ремонт от 60 г., освен една закърпени дупка между изборите и балотажа и да поддържат зелените площи.

Отговори
0 0
Цветана Венкова

Цветана Венкова

21.09.2020 | 17:09

И защо сте толкова учуден, господин Стаменов, подписка против отварянето на двете улици има още през 2010 година, не подписана от двама,а от 250 жители от този район. И тези ли документи потънаха някъде, както и строителните планове?

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?