Следвайте ни

Протест: Бизнесът и превозвачите готови да блокират Околовръстното

viber icon

Сдружение с нестопанска цел „Бизнесът за Пловдив“ и Съюзът на международните превозвачи са готови за протест и блокиране на Околовръстното. Това обявиха двете организации в официално становище днес. Бизнесът и превозвачите искат да бъдат премахнати мантинелите, разширяване на пътните габарити и създавани на такива условия, които да гарантират безопасност.

Те настояват за преоразмеряване на пътното платно, защото пътят в настоящите си размери ограничава възможностите за изпреварване и значително повишава опасността при предприемане на маневри. Ограничителните мантители, поставени на прав пътен участък с двупосочно движение, създават предпоставки за ПТП поради ограничаване на пътното платно и участъка встрани от него, посочват оттам. Също така те ограничават и възможностите за отстраняване на аварирали МПС и придвижването на екипите по спешна и пътна помощ, органите на реда, пожарните и екипите по гражданска защита .

Допълнителен проблем е, че в участъка на Околовръстния път  са разположени множество производствени и търговски обекти, за които има необходимост от създаване на отбивки или уширения на пътя. Такива уширения  на този етап не са изградени в достатъчна степен, въпреки тяхната обективна необходимост както от гледна точка на безопасността, така и от икономическо и социално гледище, посочват от „Бизнесът за Пловдив“.

Следва да бъде изяснен въпросът, какво е наложило поставянето на 11.5 км обезопасителни мантинели на прав участък, съставляващи  15% от сумата за реконструкция на пътя, които очевидно застрашават и създават предпоставки за ПТП, отколкото да предовратяват такива, пишат от браншовите организации.

Гневната реакция на бизнеса идва дни след инспекцията на Околовръстното от АПИ и отказът да се направят промени по невралгичния участък.

Двете организации, готови на протестни действия не са случайни. СНЦ „Бизнесът за Пловдив“ обединява структуроопределящи фирми в Южна България, които  имат общ годишен оборот от 3,5 милиарда лева и осигуряват повече от 15 000 работни места.

Съюзът на международните превозвачи пък е най-представителната браншова организация, която обединява повече от 800 легитимни и реално работещи транспортни фирми, които генерират оборот от над 1 милиард евро.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Цццц

Цццц

26.05.2021 | 03:30

Казах ли ви, че ремонта на Околовръстното е малко мижи да те лажим! Всичката тупурдия беше предизборна и да се откраднат още малко парици за Сбогом. Трафика там е голям и не се ли направи разширение по две платна в посока плюс аварийна лента ще продължи да се генерират ПТП.

Отговори
0 0
Лимбо

Лимбо

25.05.2021 | 22:14

Статистиката и реалността са важни , а премахване мантинелите не пречи да има контрол.

Отговори
1 1
лимбо

лимбо

25.05.2021 | 22:55

Напротив - мантинелите пречат на контрола. Каде ше се позиционира КАТ и как(къде) ще спре някой нарушител.

Отговори
0 1
Бъси чифутския коментар

Бъси чифутския коментар

25.05.2021 | 15:54

Г л У п А к си ти Щом ти се налага от чифутската гадна долна М р Ъ с Н а медия МЕКИЦА да пишеш Г л У п А к с тирета като неграмотен чифутин

Отговори
0 1
Глупаци ли? Ами ти и тия, дето са ти сложили плюсовете?

Глупаци ли? Ами ти и тия, дето са ти сложили плюсовете?

25.05.2021 | 15:14

Какво ще стане, ако кола аварира и спре? Не може да излезе извън платното. Ами ако някой ти излезе в насрещното или стане катастрофа пред теб? Къде ще отклониш? Мантинели се слагат на планински пътища и на магистралите, където има аварийна лента. Никъде по света я няма тая глупост.

Отговори
7 2
ТЕЗИ СА ГЛУ--ПАЦИ!

ТЕЗИ СА ГЛУ--ПАЦИ!

25.05.2021 | 12:45

Всички останали НЕ ИСКАТ ПРЕМАХВАНЕ НА МАНТИНЕЛИТЕ, А ПО-ЯСНО ПОЛИЦЕЙСКО ПРИСЪСТВИЕ, ЗАЩОТО И ВЧЕРЕ ЕДИН ИДИ- ОТ С АУДИ ИЗПРЕВАРВАШЕ НА ЗАБРАНЕНОТО И ПРЕЗ ОСТРОВИТЕ ЗА БЕЗОПАСНОСТ!!

Отговори
12 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?