2374

Прокопават "метрото на Пловдив" по миланския способ ВИДЕО

Официалният старт на строителството на пробива под Централна гара ще е другата седмица, но машините вече разчистват терена

С бурното си строителство напоследък Пловдив буквално се задъхва. В пиковите часове от деня прекосяването на града с автомобил може да скъса нервите и на най-търпеливия шофьор.

Най-гореща е ситуацията в района на Централна и Сточна гара, където автомобилният трафик влиза в директен „конфликт” с факта, че почти през центъра на града минава железопътното трасе от Европа към Турция и Близкия изток. Този парадокс изисква много внимателен подход и ясни транспортни решения, твърдят инженери под тепетата. Едно от тях е тунелът под Централна гара. 

Община Пловдив вече издаде строително разрешение за съоръжението, но то не е влязло в сила

„Документът касае тази част от тунела, за която има издадено строително разрешение от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това е участък в сервитута на жп ареала и включва цялата надземна и подземна инфраструктура и комуникациите към нея“, уточни за „Марица” главният архитект на общината Димитър Ахрянов. Той обясни, че трасето тръгва от бул. "Васил Априлов", минава под колелото на гарата и излиза до стадион "Тодор Диев", където ще се свързва с бул. "Македония" и с ул. „Кукуш“.

До стадиона тунелът ще има връзка и с бъдещата Южна тангента

Ако се движим по бул. „В. Априлов“ и искаме да се качим на бул. „Хр. Ботев“, има плавно изкачване - два подхода, водещи към кръговото пред гарата. Автомобилите, идващи от бул. „Хр. Ботев“, пък ще се включват през бул. „Руски“ по ул. „Любен Каравелов“ или по малката ул. „Тракия“, уточни арх. Ахрянов.

В завършен вид тунелът под гарата ще е дълъг 544 м

подземно съоръжение, а подходите от север и от юг са по 153 м. Трасето ще разполага с две локални платна към бул. „В. Априлов“, които също са по 135 м. Съоръжението минава успоредно на съществуващия пешеходен подлез, като има предвидени спирки на масовия градски транспорт - едната е от север, с директна връзка с гаровия площад. Другата е под автогара "Родопи" и има връзка с магазините на BILLA и Mr. Bricolage на надземно ниво.

Инженери го наричат „метрото на Пловдив” или част от вътрешноградската магистрала, която свързва двете посоки север-юг. Тунелът под гарата се очертава да бъде най-бързата връзка от центъра на града до квартал „Южен". Тя ще се използва от идващите в Пловдив от цялата Родопска яка, чак до хижа "Здравец".

За съоръжението се заговори още през през 2016 г.,

когато НК „Железопътна инфраструктура” обяви, че проектът е част от модернизацията на жп възел Пловдив, финансиран с пари от Механизма за свързана Европа в сектор „Транспорт“. Строителството на пробива под Централна гара трябва да бъде завършено през 2023 г. според договора, сключен между  НКЖИ и консорциум с водеща фирма "Трейс Груп Холд".

Общата стойност на този проект е малко над 89 млн. лв. Парите отиват за строителните дейности в две насоки - едната е рехабилитация на съществуващата жп инфраструктура в района на Централна гара, а втората е изграждането на тунела под гарата. В момента се извършват подготвителни дейности в терена. Първата копка на обекта и същинската работа започват другата седмица, уточниха от пресцентъра на НКЖИ.

Експерти твърдят, че големият шанс на Пловдив е, че Национална компания „Железопътна инфраструктура“ се нагърбва с проектирането и изпълнението на този сложен и скъп обект.

Община Пловдив не може да финансира сама подобно строителство,

а трасето ще реши изключително важни транспортни проблеми.

Кои са те? Единият е, че ареалът на Централната жп гара е ключов за Пловдив - тук се намират две от трите най-големи автогари, които осигуряват повече от 70% от превозите в страната. Също така теренът на Сточна гара, който се очаква да бъде застроен, понеже е частен. От тук минават 6 мощни транспортни артерии: бул. „Хр. Ботев”, „Коматевско шосе”, ул. „Н. Цанов”, бул. „Руски”, бул. "В. Априлов”, бул. „Македония”. Зоната представлява най-общо транспортния ареал на Пловдив и осигурява пътникопотока извън града. В същото време затруднява вътрешноградските транспортни връзки. Така че този пробив до голяма степен ще реши тези проблеми, а също ще направи връзка на масовия градски транспорт на Пловдив с другите видове транспорт - железопътен, автобусен, междуградски и въздушен.

Прокопаването ще стане по милански способ, обяви преди време инж. Иван Бакалски от НКЖИ, ръководител на проекта за модернизацията на жп линия Пловдив-Бургас, част от който е и пробивът под гарата. Той уточни, че във връзка със спецификата на терена изпълнителят избра да се работи по т.нар. открит способ. Какво представлява той - прокопават се участъци от бъдещото съоръжение под повърхността на терена, изгражда се стоманобетонова конструкция, след това се възстановява околният терен.

Добрата новина за пловдивчани е, че най-големият участък, в който има намеси, е в терена на НКЖИ и техните жп линии. Докато в останалите улици и булеварди ще се работи на участъци - например, когато се затвори част от „В. Априлов”, ще работи бул. „Руски”, както и части от колелото на гарата.

Снимки от Наташа Манева

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
я стига

я стига

17.01.2022 | 11:04

пловдивчани или наричащи се такива имат манталитета на хора които само мрънка и за всичко са против , но не могат на две магарета слама да разделят.Затова пропадат важни за града проекти -например този за паркинг под езерото в Симеоновата градина .На филибелиите само мрънкане и рахат им дай -затова никъде не ги харесват.

Отговори
2 0
милански ли е

милански ли е

17.01.2022 | 11:01

Преди години когато Гърцшя се готвеше за олимпиада се случих там и видях как правят автомобилни подлези.По стената на подземни подлез набиват плътно железобетонни пилоти.Изгребват с машини пръстта между тах , монтират над пилотите готови бетонни еементи за таван ,доразчистват пръстта вкарват машините за направа на път и за няколко месеца пътния възел е готов. оправни гърци!

Отговори
1 0
БТВ

БТВ

10.11.2021 | 21:55

Добре че са НКЖИ, за да имаме такъв скъп и мащабен за Пловдив обект. Близо 100млн. община Пловдив никога нямаше да вложи. Съоръжението е сравнимо с изграждането на тунела под Тепето.

Отговори
5 0
Лоши Тролове

Лоши Тролове

10.11.2021 | 17:26

Как не ви омръзна само да плюете,най после нещо изключително важно за града е започнато и дай боже да бъде завършено,радвайте се хора...

Отговори
14 3
Дии

Дии

10.11.2021 | 09:39

Ако щете не милански способ, ами марсиански го кръстете за благозвучие. Това няма да промени факта че ще копаете голяма яма. Толкова ли нямаше друг начин с който да не се блокира града?

Отговори
12 15
бай Ставри

бай Ставри

10.11.2021 | 09:10

Ако няма стриктен контрол от Европа, половината пари ще отидат в гербаджийските чекмеджета и на втората година тунелът ще се срути.

Отговори
21 17
Драган

Драган

10.11.2021 | 22:25

По крадлива напаст от комунистите няма и няма и да има. Крали не крали след ГЕРБ остава нещо построено докато след комунистите само разруха.

Отговори
4 3
!!!

!!!

10.11.2021 | 08:37

Ако ще го строите като АМ Хемус - по-добре недейте! Да ви *** ******* сикаджийска, кадесарска, гербаджийска проклета комунистическа!!!

Отговори
24 14
Инхаус в хауса!

Инхаус в хауса!

10.11.2021 | 08:14

Да и способите на фирма Батко & Братко, са по Миланската схема! Тя е като строителството на магистрала Тракия в упастъка до Чирпан!50% за чекмеджето и с другите строят! След две години почва ремонт на ремонта и още веднъж плащане за "Метрото" двойно от нашите пари!

Отговори
33 8

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?