Следвайте ни

Проектите на Тотев - истински лъжи

За втори път сме в риск да изпуснем 100 млн. лева за Водния цикъл, Голямоконарско шосе потъна в забрава

В края на втория кметски мандат се потвърждава максимата, че най-много се лъже след лов и по време на избори. Твърде дълъг е списъкът с неизпълнените обещания, които многократно сме чували от пловдивския кмет. 

 


Проектът за Водния цикъл на стойност 100 млн. лева продължава да събира прах в чекмеджето на пловдивския кмет. След като преди четири години градската управа  изтърва шанса да подмени старата ВиК мрежа в район „Северен” и да реконструира Пречиствателна станция, сега отново е изправена пред риск да изпусне осигурените европейски пари. 

 


Разширението на Голямоконарско шосе щеше да стартира в заранта на първия кметски мандат, но и до днес не е прокаран и един метър от новия път. В забрава потъна изграждането на мост  над Марица  от бул. „Копривщица”  към „България”.  Идейният проект за подлез „Модър" - "Царевец” беше изготвен преди две петилетки, но и тази година

 

строежът няма  да започне.

 


Разминахме се с разширението на бул. „Васил Априлов” и Коматевско  шосе, с втория гребен канал и нов парк с площ 600 дка до Гребния канал, с реконструираната на думи  ул. „Даме Груев”, с Южен обходен колектор и обновената  Дондукова градина, където дори и старите фонтани днес не работят. Все още нямаме нито един многоетажен паркинг, въпреки че ни обещаваха цели четири. 

 


При дефицит на места в детските градини и ясли  дори не е обявена поръчка за нова забавачка на бул. „Александър Стамболийски”.

 

Фатално

 

закъсняха обектите, които трябваше да бъдат готови за Европейска столица на културата

 

- пл. „Централен” и художествените галерии. Във фризера отиде  обещанието за артцентър Тютюнев град. Не дочакахме  олимпийски плувен басейн, нито строители на стадион „Пловдив”. Провали се и проектът за социализацията на Марица. Реката е обрасла с храсталак, който превзема дори и стълбите. Спука се и балонът за атракции и изложби през 2019-а на Адата.

 

В същото време трафикът в града от ден на ден става все по-инфарктен, защото пътищата си останаха със старите габарити, а колите се множат. Пускът на  единствения нов булевард  „Северен” беше отложен с една година заради мудността на общинските чиновници. На опашката сме по санирани блокове. Електронното таксуване в градския транспорт трябваше да бъде пуснато преди три години и половина, но и днес го няма. Подлезът на ул. „Гладстон”, ремонтиран за 6 млн. лева от държавната субсидия,  потъна  под вода при първия по-голям порой. 

 


От предизборната кошница сега отново ще се вадят обещания. Да внимаваме обаче с повтарячите. Един от тях е цар на истинските лъжи.  

Валентина Йеремиева

Репортер /журналист/ екип "общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?