49
Следвайте ни

Пробивът под Централна гара "отхапва" частни терени, общината плаща

viber icon

Пробивът под Централна гара, който трябва да свърже  бул. „Васил Априлов“  и „Македония“,  ще се изгражда между супермаркет „Билла“ и автогара „Родопи“ и засяга част от техните имоти.  

Подготовката за строителството  на тунела  започна през септември. Бригадата работи  до железницата  от южната  й страна.  Общината има ангажимент да осигури трасета за обекта, затова  във вторник Общинският съвет ще гласува  предложението на  зам. – кмета арх. Невена Балчева за покупка на 101  кв. метра  от „Билла“ срещу 44 000  лева.   Стойността на имота, през който ще мине новото пътно съоръжение,  е оценена от независим лицензиран  оценител и договорена  при предварителните разговори.

Общината е придобила със средствата на бюджета и част от имота на автогара „Родопи“, който е собственост на фирма „Хеброс бус“ и също попада в новата улична регулация.  

На въпрос защо общината, а не НКЖИ  плаща за частните имоти, от администрацията обясняват, че така е уредено в закона. 

Проектът за подлеза под Централна гара  до този момент не е представен на  пловдивчани, въпреки обещанията от НКЖИ и общината за публичност.   Национална компания „Железопътна инфраструктура“ е възложила обекта на фирма „Трейс груп“ на инженеринг, тоест заедно с проектирането. 

В договора с фирмата  е предвидено  събаряне на Бетонния мост.   В тригодишната бюджетна  прогноза на община Пловдив е  записано намерението  за реконструкция  на надлеза  с индикативна стойност 35 млн. лева.  Парите не са осигурени и към този момент не е ясно как ще бъдат намерени.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

май целия пробив е за тия имоти общината да ги  плати

май целия пробив е за тия имоти общината да ги плати

06.11.2021 | 21:11

Днес в Кючукът видях, че са почнали да застрояват онази полянка до Нептуна, "подарък" от кака ви Данка, пак да гласувате за ГЕРБ и дано ви презастроят напълно!

Отговори
4 1
"Пробивът под Централна Гара" е ИДИОТИЗЪМ

"Пробивът под Централна Гара" е ИДИОТИЗЪМ

06.11.2021 | 18:10

Да се кО'па дълбоко в чорбата като за трафик = вместо да се премости високо, ажурно както по света = е ИДИОТИЗЪМ против който ми омръзна да възразявам, щом вече са почнали БУДАЛИТЕ (или Далаверата е в Дупката!)

Отговори
10 1
"Пробивът под Централна Гара" е ИДИОТИЗЪМ

"Пробивът под Централна Гара" е ИДИОТИЗЪМ

06.11.2021 | 18:15

Засега само оттатък, но предстои съсипване на цели градски територии отпред и отвъд гарата; при което НКЖИ плаща разноските САМО В ГРАНИЦИТЕ НА ИМОТА СИ. Развръзките за слизане в дупката, за рампи, подпорни зидове, стълбища и кенефи са изцяло проблемче на Града! БУДАЛИ!

Отговори
9 1
петков

петков

06.11.2021 | 17:05

Това е само началото. До края изненадите ще станат десетки и по-сложни. Дано съм лош пророк.

Отговори
8 1
Арх

Арх

06.11.2021 | 16:28

На железничарите много им се краде. Бяха измислили да вдигнт цялата излишна линия по Копривщица на естакада, сигурно щяха да я докарат до милиард. Не стана. Общината си я знаем. Знаем и как се влачат ремонтите ѝ с години.

Отговори
7 1
ГРАЖДАНИН

ГРАЖДАНИН

06.11.2021 | 15:51

Корупция, корупция, корупция.... Кога ще заживеем без нея?!! Кофчегът джоб НЯМА, КОРУМПИРАНИ ГОСПОДА!!! А ИМАТЕ И ДЕЦА... КОИТО МОЖЕ БИ ЩЕ ПЛАЩАТ СМЕТКАТА!!!!

Отговори
15 2
Пари нема, действай!

Пари нема, действай!

06.11.2021 | 15:39

Ми откъде? Ще им отворят, чекмеджетата и като им конфискуват всичко, което са откраднали и ще построят и подлеза и надлеза и пробива и моста!

Отговори
10 5
Паметлив!

Паметлив!

06.11.2021 | 14:25

Да се знае и помни! Тези така наречени частни имоти се подариха от Чомаков и неговия заместник Славов без пари на Хеброс Бус и Билла! На това място имаше една барака на Автокомбината и заради нея която се ползваше за спирка извъртяха, че имота е тяхна собственност! Сделката с Билла пък беше най-корупционната в мандата на Чомаков! През този терен трябваше да мине Южната тангента, която да свържи Коматевско шосе с Надлез Родопи! Заради тази корупцционна сделка в момента общината плаща грешни пари!

Отговори
26 1
Пловдивчанин

Пловдивчанин

06.11.2021 | 19:30

То и Южен трябва да бъде с две платна с по две ленти всяко и да свърже Коматевско и Кукленско шосе.... Ама в някой друг живот!!! Кинти, кинти, кинти...

Отговори
9 0
Майна

Майна

06.11.2021 | 22:35

Кражба колкот мой

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?