Следвайте ни

Призив: Бойко Рашков да разследва ремонта на Околовръстното

viber icon

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков да разследва ремонта на Околовръстното и мантинелите. За това  призова инж. Богдан Милчев от Института по пътна безопасност. За пореден път той изрази съмнения във връзка с изхарчените пари за ремонт на Околовръстното на Пловдив и начина, по който е формирана цената.

Проблем за разследване са и поставените мантинели, които създават реална опасност за шофьорите. Вчера Милчев участва в работно съвещание за обсъждане на мерки, които да бъдат предприети с цел повишаване на безопасността на новоремонтираното трасе, което се състоя в Областната управа.  

"Скептичен съм, защото на тази среща се взе решение да се чака препроектиране и изграждане на аварийни площадки за спиране, което няма да реши основните проблеми, свързани с безопасността и трафика на град Пловдив. Но това, което беше полезното от тази среща, е, че всички разбрахме, че проектът с мантинелите не е съгласуван ​с КАТ.

Това го заяви лично началникът на "Пътна полиция" пред цялата аудитория. В същото време от Областното пътно управление показаха, че проектът е заверен от КАТ. Това мирише на нещо, което трябва да бъде разследвано.

Вътрешният министър Бойко Рашков трябва спешно да се заеме с проблема и да възложи проверка за установяване на това какъв проект е предложен, как е подменен и какво всъщност се е случило. Аз попитах категорично да бъде потвърдено дали е съгласуван проектът с мантинели.

От КАТ отговориха, че проектът, който им е предложен, е без предпазните съоръжения. В същото време са изградени мантинели. Тук вече нещата стават доста интересни, може да се говори и за престъпление", заяви Милчев. 

От Института за пътна безопасност днес са предложили на срещата да се наложи мораториум върху харченето на пари за ремонта на Околовръстното, докато не се реш​и трайно въпросът с мантинелите, локалите  и с нерегламентирания достъп.

"Предложението не се хареса нито на строителната фирма, нито на АПИ, нито на Общината. Според мен, докато няма цялостна визия какво и как ще се прави, това са просто похарчени пари, с които ще се обогатят строителната фирма и работниците", посочи Милчев. 

 

Той подчерта, че когато е започнало проектирането за обновяване на Околовръстното, на денонощие там са минавали между 6000 и 8000 коли. Актуалните данни, предоставени от АПИ и КАТ, сочат, че сега минават близо 20 000 коли на денонощие.

Това само по себе си превръща пътя от второкласен в първокласен заради самото натоварване. А при първокласен път вече проектирането и всички изисквания са съвсем различни.

Именно това е и моето настояване. Наистина да спрат да се харчат нашите пари по този безотговорен начин. Това е все едно да сменим тапетите на стена, която пуска вода. Обаче не оправяме стената. И какво като ги сменим тези тапети, след един месец сме в същата ситуация", добави Милчев. 

 

Областният управител:  

Решението е в цялостната реконструкция

 

Изграждане на допълнителни аварийни площадки, монтиране на камери за скорост, поставяне на вертикална сигнализация и на шумна маркировка на възлови места, осветление, засилен контрол на място от „Пътна полиция". Това са част от мерките, с които ще бъде обезопасено Околовръстното шосе.

До средата на юли трябва да бъде изготвен от Областно пътно управление проектът за препроектиране на Околовръстното шосе (част от републикански път II-86). До това решение стигнаха участниците в работното съвещание за обсъждане на мерки, които да бъдат предприети с цел повишаване на безопасността на новоремонтирания път. 

Срещата бе инициирана от областния управител Ангел Стоев в резултат от породеното обществено напрежение, предизвикано от случилите се тежки пътнотранспортни произшествия на Околовръстното, както и от получени множество сигнали в Областната управа от различни институции. 

На поканата на областния управител се отзоваха от „Областно пътно управление“, „Пътна полиция“, Община Пловдив, Община „Родопи“, Институтът за пътна безопасност, „Европейски пътища“ АД. 

Областният управител настоя проектът за препроектиране да бъде съгласуван със заинтересованите страни, да е публичен и да бъде качен на сайта на АПИ. Координатор на съгласуването ще е Областната управа.

По общо мнение на всички участници в срещата генералното решение на проблемите с Околовръстното шосе се състои в цялостната реконструкция с изграждане на многолентов път и обособяването на локални платна.

 

 

 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

опорната точка

опорната точка

24.06.2021 | 12:52

за Околовръстното работи на пълни обороти предизборно!! Сега очаквам няколко де-била да се включат с въпроса "като пукна гума къде ще спра"???ХАХАХАХ Пътят си е супер! Само нарко--мани и тежки алко-холици не го харесват! Обслужват анти ГЕРБ нещастниците! ЛГБТ ОБЩЕСТВОТО ХАХАХАХАХ

Отговори
1 3
Тошко

Тошко

24.06.2021 | 10:29

Този е "мъжката Мая Манолова"!

Отговори
3 2
далавери

далавери

24.06.2021 | 09:56

Местната управа прави всичко възможно да прикрива далаверите на ГЕРБ и свързаните с нея фирми и агенции. Препоектиране? Отново ще се наливат милиони за нещо, което вече уж е свършено! Същото се прави и с прословутата система за електронно таксуване в Градския транспорт! След като бяха "усвоени" 20 милиона, сега ще се "надгражда'?!

Отговори
6 2
МАМИНИЯ кога?!?

МАМИНИЯ кога?!?

24.06.2021 | 08:31

Да разследва колодрума ,да разследва зоофическата градина , да разследва произхода на парите на фамилията ТОТЕВИ. . Как така се строи цял квартал на пъпа на Пловдив върху цели 32 декара.Не отделни апартаментчета ,като при Цецо Ухото и айдук Ральо.И сега води листата на гепи герб.?!?

Отговори
14 1
Бъбу

Бъбу

24.06.2021 | 08:25

Освен да спирате проекти друго умеете ли? Сега за да се харесате на Рашков и подобни ще търсите под вола теле. Долно племе.

Отговори
6 14

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?