71
Следвайте ни

Превозвачите в Пловдив свиха знамената, чакат пари от държавата

viber icon

Автобусните и таксиметровите превозвачи свиха  временно знамената на протеста, след като на срещата на представителите на двата бранша в София от държавата обещаха да решат проблемите, свързани с пандемията. Разговорът беше воден лично от служебните  министри на труда и социални грижи и на транспорта Гълъб Донев и Христо Алексиев.

„Чакаме конкретно решение и реално превеждане на средствата. Двамата министри обещаха, че ще получим отговор до две седмици”,  каза  управителят на „Хеброс бус” инж. Веселин Дошков.  Общата сума, обещана на срещата за цялата страна, е 35 млн. лева, от които 15 млн. лева има в наличност в държавния бюджет, а 20 млн. лева ще се добавят допълнително.

Според инж. Дошков, който по начало е бунтар, моментът не е подходящ за ефективни протести и е редно да се изчака  служебното правителство да си удържи на думата.

Парите ще се разпределят според нормативната база и  счетоводна информация за приходите, загубите и извършените курсове до 20 октомври, подадена от фирмите и общините. Средствата ще се превеждат на общините, оттам ще се разпределят на превозвачите, каквато е досегашната практика със субсидиите. Пловдивският бранш е на мнение, че лъвския пай ще получат техните колеги в София, където общественият транспорт - метро, автобуси и тролейбуси - е натрупал 150 млн. лева загуби заради ковид кризата.

Фирмите, които обслужват 29-те линии в Пловдив, имат 7 млн. лв. годишни компенсации от Общината и около 6 млн. лева държавна субсидия. През миналата година държавата беше отпуснала допълнително още близо два милиона лева, пак заради отлива на пътниците в пандемията.  Общинският съвет разреши  на последната сесия от градския бюджет да се даде един милион лева на превозвачите, въпреки че те се надяваха на двойно по-голяма сума.

Превозвачите твърдят, че продажбите на картите и билетите се сринаха с 40 - 50 процента, в същото време цените, особено на горивата, се вдигат. Настояват за покриване на загубите на сто процента.

Надяваме се на финансово подпомагане и тази година, каза инж. Веселин Дошков.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

БРАВОС

БРАВОС

29.09.2021 | 09:56

Точно така. Дайте им 8 млн. лв. компенсации за около 160 хил. продадени карти на година. Така общината ще компенсира превозвачите с 50 лв. за ученическа или пенсионерска карта, вместо реално да доплаща максимум 34 лева, колкото е разликата с цената от 16 лева. Пак ще има незаконосъобразно изхарчени обществени средства, които ще се връщат на държавата.

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?