Следвайте ни

Превозвачите в Пловдив с 2 млн. загуби само от карти, искат компенсации

viber icon

Собствениците на транспортните фирми, които обслужват 29 автобусни линии в Пловдив, искат общината да увеличи компенсациите за 2021 г. В бюджета  са предвидени 6 950 000 лева, колкото бяха и през миналата година. Според Петко собственика на фирмите "Автобусни превози - Пловдив" и "Меритранс" парите трябва да се увеличат с 2 млн. лева, а общата компенсацията да бъде в размер 9 млн. лева.

Заради извънредните мерки за миналата година имаме големи загуби, като само от продажба на карти сме на минус с 2 млн. лева, сподели Петко Ангелов.  Продадените билети по време на кризата също са много по-малко. През деня повечето от рейсовете вървят полупразни, а след 19 часа вечерта пътниците се свеждат често до двама - трима. Дори понякога с автобуса из града се разхожда само шофьор. 

Тодор Чонов

"Както кметът Здравко Димитров, така и аз винаги сме казвали, че ако има някаква възможност, ще увеличим компенсациите  на превозвачите,"каза  зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов. Той напомни, че са насочвали  транспортните фирми и  към  държавната програма  60/40  за подпомагане на фирмите в кризата.   "Проектът на бюджета е съставен и  оповестен в сайта на общината за обществено обсъждане и ще се разглежда в Общинския съвет, който ще взима окончателно решение как ще се разпределят средствата през 2021 г.", обясни още зам.-кметът. 

През миналата година  превозвачите не веднъж са настоявали пред градската управа  да се въведе европейската методика и да се плаща до реалните разходи на километър пробег. Тодор Чонов уверява, че по този механизъм се работи. За да се въведе европейският регламент на заплащането, Община Пловдив трябва да продава карти и билети. До този момент картите се продават от превозвачите, при тях отиват и парите от билетите.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Али Баба и 40разбойника!

Али Баба и 40разбойника!

01.02.2021 | 18:11

Това се знаеше, че ще стане. още от времето когато Тотев по заръка на тези, които тук дават интервюта унищожи тролейбусния транспорт и фирма Гр. Транспорт умишлено! Преди една седмица тези фирми подписаха договори с общината за още 10г.по 10бр.линии!Въпрос: като са на загуба, ЗАЩО участваха в тези конкурси и подписаха договорите? Значи нещата са други, сега по сценария те ревят, после общината казва да защитим обшественния интерес и дават 2мил. от горе и 1мил. се връща обратно от долу!

Отговори
5 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?