49
Следвайте ни

Превозвачите с ултиматум към Общината: Въведете електронната система!

viber icon

Превозвачите ще поставят отново днес на срещата с кмета Здравко Димитров и ресорния заместник Тодор Чонов въпроса за въвеждането на електронната система в градския транспорт. Те настояват максимум до един-два месеца системата да заработи и общината, а не фирмите да събират приходи от продажба на билети и карти. 

Електронната система трябваше да бъде въведена до 10 февруари 2016 г. и за нея на испанската фирма „Индра” са платени близо 20 млн. лева. Проектът обаче претърпя провал.

Представителите на фирмите „Хеброс бус”, „Автобусни превози – Пловдив”,  „Автотранс 2000”, „Меритранс” и „КЗТ Златанови , които обслужват 29-те градски линии, са поканени на разговор в общината, за да изяснят какво се прави след обвиненията на прокуратурата за злоупотреби с бюджетни средства, предявени към фирмите „Хеброс бус” и „Автотранс 2000”, а за липсата на контрол – към директора на ПО „ОКТ” инж. Пламен Вълков, предишния шеф на предприето Борислав Кръстев и главната счетоводителка Лидия Пастърмаджиева.

„Ако общината събира приходите, няма да се стигне до подобни обвинения, че източваме парите”, заяви за „Марица” инж. Веселин Дошков, управител на „Хеброс бус”. Той допълни, че е шокиран от изявленията за надписаните 21 млн. лева. „За пет години това са всичките суми, които получаваме и излиза, че все едно не сме изпълнявали курсовете. Компенсациите са 75 процента и те се плащат по утвърдената методика”, твърди  превозвачът. 

Според Петко Ангелов, собственик на „Автобусни превози”, рейсовете са оборудвани с по две устройства, свързани с проследяващата GPS система  на ОП „Организация и контрол на транспорта”.   Изпълнението на разписанията и сега се отчита в общинския център за управление на градския транспорт с GPS.

Общината би могла лесно да регистрира електронната система и да организира събирането на парите от билети и карти. „Взимат нашите кондуктори и ги назначават в предприятието”, каза превозвачът. 

Години наред приходите от билетите влизат в сметките на транспортните фирми. Съгласно подписаното тристранно споразумение  фирма „Автобусни превози” има задължението да продава карти, след което приходите се разпределят между превозвачите. 

Зам.-кметът Тодор Чонов уверява, че в момента се подготвя обществена поръчка за избор на фирма, която да надгради електронната система и тя да заработи. Това обаче няма как да стане до един - два месеца, защото дори не е обявена процедура.

 

 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Гогата

Гогата

23.10.2021 | 11:16

Г Дошков добре е оформил тумбака от ниско платени осигуровки и купоните за храна който не дава на служителите си.

Отговори
2 0
ЗикИЧА

ЗикИЧА

22.10.2021 | 20:03

Не се ли накрадоХте Не се ли наядахте Всяка ГОДИНА ОБЩИната дава на тия транспорт.нш фирми поне 1 мил.и.он отгоре повиче от субсидиите. Сетихте ли се сега кво стаа... Ами от тоя милион се проаи ресто на Кме..тчеТожж зикич и ЧонОВВВВ Ха.практикЪта от маминия продължава.

Отговори
4 0
Абсолютно верно

Абсолютно верно

22.10.2021 | 18:27

Тези в затвора,но заедно с крадеца на века маминото тоте.Той ги забърка тия бакии

Отговори
3 0
Ескейп

Ескейп

22.10.2021 | 18:23

Наглост! Как е възможно? Тези мошеници, които са за затвора да поставят ултиматом?!?! Веднага в затвора в една килия да се разберат. Крадци!

Отговори
4 0
Ало Гешев къде си????Или тоя е от нашите и има чадър

Ало Гешев къде си????Или тоя е от нашите и има чадър

22.10.2021 | 14:29

Е как да въвеждат електронната система ,като тя никога няма да заработи ,но тотю кратуньо кихна за нея 20 милиона!!!наши пари за нещо което не функционира.

Отговори
7 1
Елементарно, Уотсън

Елементарно, Уотсън

22.10.2021 | 13:48

Понеже знаят, че това няма как да стане, затова - най-добрата защита е атаката. Електронната система, сама по себе си не е панацея, не значи, че им се разрешава да крадат и лъжат. И все пак, един интересен въпрос - Защо в списъка на престъпниците не е Тотев? Та той бе апологета на "Индра", обясняваше каакви велики неща ще се случат с тази фирма... А и нали той бе кмет, когато испанците прибраха милионите за несвършена работа? Или далаверата е била съвместна - фифти - фифти? Кога най-после прокуратурата ще бръкне в гнездото на осите? Стига със заобикаляне на ИСТИНСКИТЕ престъпници.

Отговори
14 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?