Следвайте ни

Превозвачите плашат с блокада, Зико: Ще накажете хората!

viber icon

Превозвачите, които обслужват 29-те линии на градския транспорт в Пловдив, отново предупреждават с ефективни протести. Автобусите ще бъдат спирани поетапно след 10 септември, ако дотогава в община Пловдив не започнат да изпълняват европейския регламент, според който при градските превози местният бюджет трябва да покрива всички разходи и да плаща разумна печалба. 

"Максимално сме оптимизирали разписанията на градския транспорт. По време на разрастването на пандемията въведохме облекчения за транспортните фирми и автобусите се движеха на по-големи интервали. Не могат ли да дойдат в общината и да кажат проблемите си? Досега сме изпълнили всички искания, но ако спрат автобусите, ще накажат пътниците", коментира кметът Здравко Димитров. 

Превозвачите не за първи път настояват за спазването на европейския регламент, но този път фирмите "Хеброс бус", "Автбусни превози - Плоовдив", КЗТ "Златанови" и "Автотранс 2000" са категорични, че няма да отстъпят. 

Заканват се, че при протеста след 10 септември ще спрат 70 процента от автобусите и ще оставят по един-два на линия.

"Умираме, ако продължи неспазването на регламента. При 1,94 лева на км пробег по договор на нас ни се плащат 1,50 - 1,60 лева. Само за пет линии имаме 7 млн. лева загуби. Повече нямаме ресурс да издържаме градския транспорт, заяви шефът на "Хеброс бус" инж. Веселин Дошков.

Петко Ангелов, собственик на "Автобусни превози - Пловдив", твърди, че досега е налял 3 млн. лева, за да покрие разходите на автобусите за сметка на товарните превози.

Според инж. Дошков фирмите били принудени да влошат качеството на услугата. 

В повечето автобуси шофьори продават билети вместо кондуктори. Електронната система, която фирмите чакат, не действа, въпреки че трябваше да бъде въведена още през 2016 г. 

По думите на зам.-кмета по транспорт Тодор Чонов се подготвя обществена поръчка за избор на оператор, който ще предложи как да се надгради електронната система, която ще позволи контрол, таксуване с банкови карти и мобилно приложение, заплащане според европейския регламент.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Грух,грух!

Грух,грух!

20.08.2021 | 14:46

Превозвачите ,бият самара за да дадат повод и коз в ръцете на управляващите да им увеличат субсидията !А от общината да имат повод да извадят и им дадат от бюджета още десеттина милиона!И пак с оправданието "Да защитят общественния интерес"!Но целия този фарс си има цена30% платими след 10число на месеца след получаване на субсидията!

Отговори
1 0
Иво

Иво

20.08.2021 | 10:37

Гербавите дигнаха кинтите сега карайте без пари да ви дойде акъла. Като се уговаряте с измамниците от ГЕРП така става.

Отговори
3 2
Справедлив!

Справедлив!

19.08.2021 | 17:00

Прав е кмета ,вместо да наказват хората ,които нямат вина че са ги управлявали крадливи кметове ,от прокуратурата да се самосезират и да разследват умишленото унищожаване на най-евтиния и екологичен транспорт на Пловдив!Съсипването на тролейбусния транспорт е най -голямото престъпление срещу жителите на Пловдив ,принудени да дишат най-мръсния въздух,да ползват най-лошия транспорт ,да няма къде да паркират ,да пристояват с часове в най-големия трафик и да плащат по 20мил.от държавата и общината годишно за да ги возят в автобуси Щъркели!

Отговори
22 3
Дийй!

Дийй!

19.08.2021 | 16:43

Сега потърсете веднага сметка и на Тотев и на сегашните, които излъгаха хората че ще възстановят тролеите но нагло ги излъгаха! Допуснаха най-безпардонно и нарочно да унищожат мрежата!Сега ще се наложи да платят още 20мил.лв от нашите данъци и да фалират общината!

Отговори
17 5
К.И

К.И

19.08.2021 | 16:36

Da се махат, нахалници, нагли. Кой лъжат пускат автобуси 7-9 метрови вместо нормални. Да се събуди общината и да прави общински превозвач и да си вземем транспорта. Как в Русе стана само ние тука не можем. Да се радвам че карат линии, чче с нарушенията и лъжите които правят до сега да са си заминали.

Отговори
19 1
Баба Мера!

Баба Мера!

19.08.2021 | 16:33

Аааа, когато возихте само по печелившите линии, фалшифицирахте справките и взимахте от парите на Графсйи Транспорт! След това платихте и се наговорихте с Тотев, да фалира умишлено фирмата всичко беше ОК! Сега ревете като магарици за К/р! Тя беше ясна работата, искам да искам ама пари нема! Айде сега яще дръвчето!

Отговори
23 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?