Следвайте ни

Потресаващо! Дупка до дупка на Рогошко шосе, колите стават леш СНИМКИ

viber icon

Всеки шофьор, преминал по Рогошко шосе, знае, че дори и опитен специалист трудно може да избегне всички зейнали по трасето ями и да запази колата си непокътната. 

През последните месеци зачестиха сигналите към редакцията ни, в които се твърди, че пътят е в окаяно състояние, и че е въпрос на време да се стигне до фатални инциденти. 

„Рогошко шосе не само е осеяно с дупки, но е и опасно за шофиране. В края на миналата година с някаква машина се запълниха някак си дупките, но сега те са станали още по-големи. Такива дупки са предпоставка не само за катастрофи и водене на съдебни дела, но и за нещастни случаи! Особено фрапиращи са дупките в посока Околовръстно шосе!“. 

Това се казва в последното писмо към редакцията на в-к „Марица“, изпратено от вбесен пловдивчанин. 

Проверка от екипа ни на място показа, че наистина Рогошко шосе е в отчайващо състояние. Дори кърпежите, направени през декември, са издали багажа. За това са помогнали и последните обилни валежи. 

По-нелицеприятно е трасето в посока от града към село Рогош. Тази част от пътя наистина прилича на евтино швейцарско сирене и то с изтекъл срок на годност. 

Дупките са през няколко метра, а някой от тях са дълбоки по 10-12 см. Отстрани от пътя има колекция от разхвърчали се тасове, което е най-малкото главоболие за шофьорите след пропадане в поредната яма.  Някои „късметлии“ се бъркат с по 300-400 лв. заради спукани гуми и изкривени джанти, или пък заради изкъртени гърнета.

„Пътуването по Рогошко си е адреналин. Понякога все едно играеш на телевизионна игра, в която задачата ти е да избягваш дупките. Срам и позор за град като Пловдив“, коментира възмутен пловдивчанин зад волана, който забеляза екипа ни на място. 

Състоянието на пътя се влошава с всеки изминал ден. Огромно съдействие за разрушаването му оказва тежкотоварният трафик, който там е ежедневие. Въпрос на време е заради зейнала яма да се стигне до инцидент с фатален край, за който с години ще се търси отговорник. 

Потресаващият вид на Рогошко шосе бе причина през декември районният кмет Стоян Алексиев да каже, че е нужен цялостен ремонт. Проект за тази цел има и той отлежава 4 години, но пари за осъществяването му все още няма. 

Докато тази сага продължава, зачестяват случаите на дела, заведени от пострадали от лошия път пофьори. Те си търсят правата и възстановяване на понесените щети. 

Преди броени дни застраховател осъди Общината за строшена в една от безбройните дупки кола. Конкретната случка е от 14 юли 2018-а. Тогава шофьор с „Хонда“ пропада в дупка, пука предна лява гума и изкривява джантата. Стойността на щетите е 240,40 лв., покрити от застрахователя, който след това внася иск срещу общината в Районния съд.

Общината отказва да плати и възразява  предвид факта, че мястото на инцидента не било в регулационните ѝ граници. Магистратите смятат, че вината на управата е безспорна и я задължава да изплати щетите заедно с разноските по делото на стойност 351 лв. Решението подлежи на обжалване пред Окръжния съд.

Подобни дела ще се превърнат в честа практика и ще струват скъпо на Общината, ако съвсем скоро не се предприемат необходимите мерки трасето да се приведе в нормален вид. 

 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Ако

Ако

25.01.2021 | 19:18

Ако подобни снимки с такъв коментар се появят в Япония-предполагам огтоворния виновник на секундата щеше да си направи харакири!Ако е в азиатска държава- виновника може да го бият или с пръчки или с камъни.Ако е в нормална европейска държава-отговорния щеше на момента да си е подал оставката и никога няма и да помирише политика! А у нас-НИЩО! АБСОЛЮТНО НИЩО! Мисля на следващите избори да гласуваме за тези,които се снимат пред тези дупки и си лепнат снимките по билбордовете!

Отговори
2 0
ГЕРБ майна

ГЕРБ майна

24.01.2021 | 22:27

Работа! Работа! Работа! Стоян Алексиев се с имаше пред чешми и ВИК аварии, а сега къде е? Може би работи, работи, работи?

Отговори
6 0
Равносметка

Равносметка

24.01.2021 | 20:38

У нас имаме предимно полигони за разбиване на коли, а не улици и шосета. В търговрте за строителство щом има клауза за най-ниска цена, това значи качество няма. Но пък шкафа се пълни...

Отговори
3 2
Алчни гъз0ве!

Алчни гъз0ве!

24.01.2021 | 21:32

Вашата логика за никста цена валидна ли е за прегледа при джипито за левче (50 евроцента)? Или..там МОЖЕ?

Отговори
4 0
До кмета

До кмета

24.01.2021 | 19:50

Кмете Алексиев, явно не знаеш какво трябва да направиш.Затова да ти подскажа-утре, вторник,сряда,метвъртак,петък-всеки ден от 7 до 9 сутринта отивай на това шосе, стой и гледай! И после като даваш изявления-внимавай какво ще казваш! Щото пред себе си ставаш за срам!Ето, време е да покажеш,че си кмет! Че не си като оня предишния корумпиран Ральо! А че ти наистина може да решаваш проблеми!

Отговори
7 0
Пълен резил

Пълен резил

24.01.2021 | 19:17

Резил,срамота и пълно бездействие на управляващите! Какво трябва да стане, за да направят най-елементарното нещо- да преасфалтират този път.Такъв път сигурно и в Афганистан няма!

Отговори
8 0
Цецо

Цецо

24.01.2021 | 18:39

Живея в Рогош и честно казано ме е страх да карам по този път.

Отговори
11 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?