Следвайте ни

Показаха на служебния министър на транспорта как ще изпитват електронно в ЖП Пловдив

viber icon

Как ще се провеждат  електронни изпити за лицата, отговорни за безопасността на жп превозите показаха на служебния министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров. Новата изпитна зала, чиято лента беше прерязана във вторник, се намира на бул. "Македония“ 2. Капацитетът й от 16 изпитни терминала я прави най-голямата в България. Такива зали има само в София и Горна Оряховица, като капацитетът им е 14 и 10 терминала. 

Изпитваните ще оставят личната си карта на изпитващия, след което ще се сканира снимката и личните данни. На място пък се прави актуална снимка, която чрез лицево разпознаване потвърждава дали човекът от документите е същият. След като се получи потвърждение софтуерът генерира на случаен принцип изпитния тест и определя мястото, на което да седне.

И за да покажат на министър Георги Тодоров, че няма как да има измами – първо на изпитното място седна грешен кандидат. „Имаме лицево разпознаване и понеже човекът е друг светна в червено“, обясниха изпитващите. Ако системата потвърди, че изпитваният е същият човек от снимката, то се пуска демо версия, която показва как се работи с нея.

Тестът се състои от 40 въпроса, а времето за решаване е 2 часа. Системата автоматично отчита правилните и грешните отговори. Изпитваният има право на 10% грешни отговори или това са 4 въпроса. По време на изпита е забранено да има лични вещи, затова са монтирани шкафове, в който служителите да ги оставят. 

„Това е поредната стъпка на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията по пътя на дигитализацията“, заяви министър Тодоров и допълни, че по този начин се цели премахване на влиянието на човешкия фактор, обективност при проверката на знанията на изпитвания, пресичане опитите за измами и повишаване на квалификацията на кадрите от железопътния сектор. До края на 2021г. предстои надграждане на системата на Изпълнителна агенция „Железопътна администрация“, като желаещите да се обучават, ще могат да заявят тест и да го решат.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?