Следвайте ни

Пловдив стяга общинска фирма за екотранспорт, търси пари от Европа за 20 електробуса

viber icon

Администрацията на кмета Здравко Димитров има готовност да стартира собствено общинско предприятие за екологичен транспорт. Още от поемането на властта Община Пловдив усилено работи по темата за създаването на екологичен общински превоз. Това съобщи зам.-кметът Тодор Чонов.

Разработеният вече проект предвижда 2 нови линии към съществуващите в момента 29, които да обслужват разработени маршрути. Тези линии ще свързват големите учебни кампуси с жилищни комплекси в града.

Единият маршрут ще е от район "Тракия" до Английската гимназия, а другият – от "Беломорски" до "Северен", разясни Чонов.

За целта ще бъдат закупени 20 електрически автобуса. Това обаче е голяма инвестиция, която според разчетите на местната администрация възлиза на около 20 милиона лева. „Сумата е непосилна за общината, затова чакаме подходящи европейски проекти“, обясни Тодор Чонов. Според него такива е трябвало да стартират през 2021 г., но заради ковид пандемията са се отложили. Той се надява, че през следващата година ще стартират.

Ако това се случи при най-оптимистичният вариант Пловдив може да има екологичен  общински транспорт до 2 години след одобряване на кандидатурата по проекта.

Преди година общината е резервирала общински парцел в жр "Тракия", където ще бъде направено депо за автобусите. Проведени са разговори с EVN там да бъдат направени станциите за зареждане на електрическите возила. 

Освен това се очаква скоро в града под тепетата да пристигнат представители на голяма западна компания, която ще презентира техни електрически автобуси. Те ще бъдат тествани в реални условия.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (13)

Мильо

Мильо

16.09.2021 | 19:43

А Тотев кога в затвора ???

Отговори
0 0
Реалист

Реалист

16.09.2021 | 12:27

При добро желание може и по-рано да се случи това с общинско дружество а тези тримата да се изритат нямат място тука в Пловдив крайно време общината да заработи до скоро и процеса за общинско дружество за да може хората да се върне в градския транспорт да има модерни електробуси модерни тролейбуси които е най-евтиният транспорт и се печели от този вид транспорт е разберете го

Отговори
0 0
Що така?

Що така?

14.09.2021 | 20:36

10 коментара има тук и половината са на Батачко! Именно той съсипа тролейбусния транспорт и то така го съсипа,че с тракторите извлече и подземните кабели дори ! А тези? Те пък са пълен смях с гол гъз(еко рейсове по милион бройката) са тръгнали с частните акули уж да се борят. Нали стачка щяхте да правите бе мишоци?

Отговори
0 0
За един приятел питам?

За един приятел питам?

14.09.2021 | 19:52

Къде ги търсите тези пари бре! Парите са в трезора на Империал и в Каменица хилс! Вземете си обратно това, което е открадната от Пловдив от кражбите на Вашия лидер и сегашен депутат и ше има и за транспорта и за детските градини и за строителството в града! Нещо ново ли ви се казва!

Отговори
4 1
Реалист

Реалист

14.09.2021 | 19:26

Абе ми къде е Зикито! Защо се скри? Нали щеше да възстанови тролеите съсипани от Маминия! Нали шеле да му търси отговорност за това? Сега се крие като мишок! Излез от хралупата и обесн и на хората защо дишат най - мръсния въздух и имат най - скапания градски транспорт!

Отговори
4 1
Еко Логов,!

Еко Логов,!

14.09.2021 | 19:19

В Пловдив има 200км.тролейбусна мрежа! По нея могат да се движат 100тролея!Цената им е 2пъти по ниска от на автобусите! Екологията е 100,%!Всичко това тези бедни души умишлено разрушиха! Сега ни баламосват с електробуси! Ми освен цената от 2,5мил.за брой трябва и още толкова за зарядни станции! Защо лъжат хората! Умишлено не въведоха елекронно таксуване и откраднаха 20мил.сега пак имат наглоста да изхарчат още два милиона! Стига с тези безумни кражби! Никой не ви вярва! Оставка на Мутрите!

Отговори
4 3
Източване

Източване

14.09.2021 | 19:16

Махайте я тази мафиотска фирма! Само Пловдив е ощетен с частник.

Отговори
2 2
От Тошко

От Тошко

14.09.2021 | 17:26

Шофьорчето на Иван Георгиев като от всеки гепираст само схеми за крадене и лакърдии в бъдеще време, а ония гепи оксиморон работа, работа, работа изтече в канала заедно с вожда тикваров.

Отговори
6 4
someone

someone

14.09.2021 | 16:59

Пълни глупаци и безхаберници отговарят за градския транспорт в Пловдив, първо разрушиха общинската фирма окрадоха всичко , разбиаха и тролеите и накрая щели да ми правят две линии до кампуси ,а останалите пак ще ги даваме на частниците да ни рекетират всяка година за още повече пари да им вливаме.

Отговори
6 3
Десен

Десен

14.09.2021 | 16:39

Надявай се булка на.... нова автобусна линия. Абе, лонгур, кой лъжеш, бе? След две години няма да си в Общината, със сигурност. Аз обещавам на пловдивчани космически совалки след 27 години. Кой от двама ни лъже повече!

Отговори
10 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?