Следвайте ни

Пловдив пред транспортна стачка: Днес превозвачи и таксиджии се събират на протест

viber icon

Рейсовете и жълтите коли спират на 10 септември, ако в сектора не бъде сложен ред. Автобусните фирми настояват Общината да им плаща по 1,90 лв. за изминат километър 

 

Пловдив е заплашен с обща транспортна стачка, ако Общината не въведе ред в сектора. Автобусните и таксиметрови фирми заплашват да блокират града на 10 септември. Днес техни представители се събират на протест пред сградата на общинско предприятие  „Организация и контрол на транспорта“.  

Фирмите, които обслужват 29-те автобусни линии в Пловдив, настояват Общината да спазва европейския регламент, според който транспортната услуга трябва да се разплаща на километър с гарантирана печалба от минимум 5%. Превозвачите твърдят, че при 1,80-1,90 лева на километър според договорите, те получават едва по 1,50 лева, а останалото покриват сами, което ги води към фалит. 

Рейсовете и такситата няма да спрат от днес, но ако не се постигне споразумение с Общината, ще предприемат ефективни действия. 

Организатори на днешния протест са Хамди Омер, председател на Националната асоциация за защита на превозвачите и таксиметровите водачи, Веселин Дошков от Национално сдружение на автобусните превозвачи, Мариан Киров от Асоциация на таксиметровите синдикати Пловдив, Володя Домашенко, съпредседател на Национална асоциация за защита "Георги Ряпов ".

Кметът Здравко Димитров увери, че предстоят разговори, и предположи, че спорещите страни ще се разберат, за да не се стига до стачка. 

Превозвачите уточняват, че поради противоепидемичните мерки пред сградата на общинското предприятие се очаква да се съберат до 15 представители,  а над 200 ще бъдат разположени в различни части на града, в пълна готовност за протестно автошествие. 

Искането на протеста е незабавната оставка на директора на ОП „Организация и контрол на транспорта“ инж. Пламен Вълков, който според протестиращите закриля сивия сектор в таксиметровия бранш и не изпълнява своите задължения ефективно.

 Протестиращите са подготвили искане за оставката на инж. Вълков, което по време на протеста ще депозират в деловодството на общинското предприятие.

"Искането ни съдържа констатация, че управлението на общинското предприятие е довело до провал в организацията и контрола на движението и автобусен и таксиметров превоз на пътници, настройване на институциите в града една срещу друга чрез даване на НЕистински обяснения относно провала на връзката между центъра за видеонаблюдение и КАТ, както и  десетки обосновани причини за оставката на инж. Вълков, сред които е изложено и съмнение за участието му в корупционни практики, свързани с необоснованото двойно увеличение на доставната цена на автомобилните превозни стикери за извършване на таксиметров превоз", твърдят превозвачите в писмото, разпространено до медиите.

Те посочват, че един от фрапиращите примери за неефективно управление на общинското предприятие е и неосигуряването на необходимите субсидии за нормално функциониране на градския транспорт.  

Протестиращите са категорични, че оставането на инж. Вълков на поста ще доведе до задълбочаване на хаоса с организацията на движението при извършването на ремонти в града и икономическа война между автобусните и таксиметровите превозвачи, породена от нереално ниските минимални цени за таксиметров превоз.

От таксиметровите фирми припомнят, че неколкократно от Асоциацията на таксиметровите превозвачи в последните години повдигаха искания за увеличаване на минималната тарифа за таксиметров превоз, които бяха аргументирани и със становище на финансисти, но исканията им не бяха уважени от Община Пловдив и Общински съвет Пловдив.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

БойКот

БойКот

31.08.2021 | 18:43

Бойко, Бойко, Боойкоотирайте ги тези пладнешни разбойници! Не им се качвайте в скапаните рейсове една седмица и са готови! Бойкоотирайте и общината ако им увеличат парите! И така няма да имат общественни пари и ще по си помислят дали ще им ги платят! То с чужда пита помен лесно се прави!

Отговори
3 0
Иван

Иван

31.08.2021 | 09:14

Да махнат тия щъркели и да пуснат широки и удобни автобуси като в София и тогава да протестират.

Отговори
13 0
ЗИКИЧ ,КАТА НЕ НАПРАВИ РЕВИЗИЯ НА МАМИНИЯ ,СЕГА ЯЖ МУ ГОВНАТА

ЗИКИЧ ,КАТА НЕ НАПРАВИ РЕВИЗИЯ НА МАМИНИЯ ,СЕГА ЯЖ МУ ГОВНАТА

31.08.2021 | 08:21

КЪДЕ Е МАМИНАТА ШУШУМИГА.?КРИЕ СЕ В ПАРЛАМЕНТА ЗА ИМУНИТЕТ.ТОЙ НАСРА ТИЯ ГОВНА.НЕГОВО НАСЛЕДСТВО СА.

Отговори
12 3
Баба Мика

Баба Мика

31.08.2021 | 08:12

Айде, чухте ли те са се разбрали! Значи пак с нашите пари ще си решават проблемите! Още вчера стана ясно, че това е сценарий, за да откраднат пак милиони от бюджета на Пловдив!За това, качество, за тези намалени пробези и за тези малки автобуси дадете ли им още пари значи сте съучастници в поредния грабеж!

Отговори
16 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?