Следвайте ни

Пловдив може да остане без градски транспорт

Превозвачите искат среща с кмета за цената на картите и билетите, той бяга по тъча

viber icon

Транспортните фирми, които обслужват 29 градски линии, изнемогват, защото парите не стигат. Тази година от общинския бюджет за превоз на пътници се дават 6 млн. лева, но средствата са крайно недостатъчни. В автобусите се возят предимно ученици, студенти и пенсионери и повечето от тях ползват преференциални карти с намаление. Те са 16 лева на месец при реалната цена 50 лева, определена за останалите пътници. За един километър пробег превозвачите получават 1,60-1,80 лева при необходимия минимум 3 лева.

 


„На практика ние дотираме услугата. Тази година от общинския бюджет ни отпуснаха допълнително един милион лева, но тези средства отиват за увеличените километри, тъй като част от разписанията бяха променени, за по-високи заплати на шофьори и гориво. Реално парите  на транспортните фирми са същите", коментира Петко Ангелов, собственик на  фирмите „Автобусни превози - Пловдив" и „Меритранс".

 


Той допълни, че доставчиците на горивата  проявяват компромис за плащанията, но вече са на ръба на търпението. А спрат ли да зареждат гориво, спира и градският транспорт. „Парите не стигат”, потвърждава и  управителят на „Автотранс 2000” Димитър Чолаков.

 


От два месеца превозвачите искат среща с кмета Иван Тотев,, но той не ги приема. Градоначалникът беше обещал, че  за градския транспорт през 2019-а ще бъдат дадени два милиона лева допълнително. „Искаме да уточним дали  ще ни бъде отпуснат още един милион лева”, обясни Петко Ангелов.

 


Превозвачите недоумяват защо, след като са оборудвали  автобусите с техника за своя сметка, Общината не въвежда електронната система. Принудени са да плащат и на кондуктори, освен че трудно се намират кадри.

 


„В общината внушават, че ние извиваме ръце, но става точно обратно – ние изпълняваме социалната функция за превоз на пътници. Държим за адекватно заплащане на труда, който полагаме”, категоричен е и управителят на „Хеброс бус” Веселин Дошков.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (16)

Димитрина

Димитрина

16.07.2019 | 14:35

Браво г- н Тотев. Сега е време за малко характер. Ще започнем да ВИ обичаме пак. Пълна подкрепа. Не може само да сучат от тази община. Да направят нещо и те- по- чисти автобуси, с климатици. Точни.

Отговори
0 0
Христо

Христо

15.07.2019 | 12:53

И стига с Тотев- това, Тотев- онова. Игри и игрички зад гърба му. Правилно- анализи тогава решение. Тотев си е в Пловдив. А всъщност може да бъде където реши. И той е човек. Странни хора сме. Злобари.

Отговори
1 1
Мария

Мария

15.07.2019 | 12:50

Със зъби нокти- борба за кокала. Момента за превозвачите е подходящ. Има и удобно виновен - кмета Тотев. Но не той е причината...Наистина да се махат. Искаме общински транспорт. Като в Бургас. Възмутително.Мърляви автобуси, груб персонал, никаква хигиена. Иначе- не са умрели и от глад.

Отговори
1 1
Николай

Николай

11.07.2019 | 12:11

Само пари искат собствениците на градският транспорт ама защо не кажат кви заплати дават на кондукторите който по цял ден се пържат в тия рейсове които нямамт климатик и само искат пари за сретсва и така нататък ама не казват колко крият от държавата

Отговори
3 2
Радослава

Радослава

10.07.2019 | 22:44

Градски транспорт е под всякаква критика. Нередовен, лошо поддържани автобуси, ужасни служители, невъзпитани и арогантни. И цени на картите много високи!!! На какво отгоре! Да се махат. Отдавна е време за метла.

Отговори
5 3
Ракодов

Ракодов

10.07.2019 | 16:20

Не закачайте кмета,той е на почивка в Гърция със Спартак шефа на В и К,тъй че духайте супата и не го занимавайте с глупости в момента тества джипа на брат му толкова пари са се дали, а работи ли не работи ли ....

Отговори
7 3
И. Танев

И. Танев

10.07.2019 | 10:54

16 лева е висока за нискокачествените услуги, като неклиматизираните или зле климатизирани салони на автобусите, липсата на автобуси след 20 часа ежедневно, арогантното отношение на персонала.... и най-вече в столицата София преференциалните карти са едва 8 лева !!!

Отговори
23 1
Мария

Мария

10.07.2019 | 10:26

Возят се само ученици и пенсионери, защото нямат друг вариант, иначе и те нямаше да ползват 'транспорта' с арогатни служители, нередовен график, неработещи табла и тн и тн

Отговори
27 0
Пеев

Пеев

10.07.2019 | 09:52

Като не им е изгодно, да се откажат! Защо се борят със зъби и нокти за всяка линия? В София преференциалните карти са 8 лв. При много по-големи маршрути на транспорта. В София има и нощен транспорт. Но, не като пловдивския - до 22 часа!

Отговори
26 0
До Глория:...

До Глория:...

10.07.2019 | 09:34

Ти на главата ли искаш да ти тръска?

Отговори
2 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?