Следвайте ни

Пловдив може да остане без градски транспорт

Превозвачите искат среща с кмета за цената на картите и билетите, той бяга по тъча

Транспортните фирми, които обслужват 29 градски линии, изнемогват, защото парите не стигат. Тази година от общинския бюджет за превоз на пътници се дават 6 млн. лева, но средствата са крайно недостатъчни. В автобусите се возят предимно ученици, студенти и пенсионери и повечето от тях ползват преференциални карти с намаление. Те са 16 лева на месец при реалната цена 50 лева, определена за останалите пътници. За един километър пробег превозвачите получават 1,60-1,80 лева при необходимия минимум 3 лева.

 


„На практика ние дотираме услугата. Тази година от общинския бюджет ни отпуснаха допълнително един милион лева, но тези средства отиват за увеличените километри, тъй като част от разписанията бяха променени, за по-високи заплати на шофьори и гориво. Реално парите  на транспортните фирми са същите", коментира Петко Ангелов, собственик на  фирмите „Автобусни превози - Пловдив" и „Меритранс".

 


Той допълни, че доставчиците на горивата  проявяват компромис за плащанията, но вече са на ръба на търпението. А спрат ли да зареждат гориво, спира и градският транспорт. „Парите не стигат”, потвърждава и  управителят на „Автотранс 2000” Димитър Чолаков.

 


От два месеца превозвачите искат среща с кмета Иван Тотев,, но той не ги приема. Градоначалникът беше обещал, че  за градския транспорт през 2019-а ще бъдат дадени два милиона лева допълнително. „Искаме да уточним дали  ще ни бъде отпуснат още един милион лева”, обясни Петко Ангелов.

 


Превозвачите недоумяват защо, след като са оборудвали  автобусите с техника за своя сметка, Общината не въвежда електронната система. Принудени са да плащат и на кондуктори, освен че трудно се намират кадри.

 


„В общината внушават, че ние извиваме ръце, но става точно обратно – ние изпълняваме социалната функция за превоз на пътници. Държим за адекватно заплащане на труда, който полагаме”, категоричен е и управителят на „Хеброс бус” Веселин Дошков.

Валентина Йеремиева

Репортер /журналист/ екип "общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?