Следвайте ни

Пасарелка застрашава по 10 живота на час ВИДЕО

По-добре по нея, отколкото да минеш по линиите, както правят някои, твърдят хванатите в крачка

Пловдивчани пестят километри, но рискуват живота си всяка сутрин, като преминават по затворения въздушен мост над жп линията, свързващ квартал Кючук Париж с бул. „Христо Ботев“. Вместо да минат през подлеза на Централна гара или през Коматевския възел, те избират прекия път.

За час по пасарелката минават поне десетина души, коментират служителите на ЖП-то. „Правим им забележка и им обясняваме, че е опасно, но те не обръщат внимание. Ако на моста всичко му беше наред, нямаше да е затворен“, добавят още жепейците.

Проверка на „Марица“ установи, че дори и в обедните часове потокът на незаконно преминаващите не спира. Екипът ни засече нарушители на всеки 15 минути. Хората, които бързат и са избрали да минат по краткия път, или прескачат загражденията, или се промушват под тях. После смело поемат към отсрещната страна. Те дори са премахнали предупредителната табела, че конструкцията е опасна, която се намираше на затворения вход откъм бул. „Христо Ботев“.

„Прескачаме препятствия и рискуваме като преминаваме, защото иначе сме откъснати от центъра и градския транспорт. Това не е нормално. За да стигнем до спирките на булеварда, трябва да отидем до Централна гара, което е загуба на време. С въздушния мост съм на спирката точно за 2 минути. При преминаването на моста трябва да си гледаш в краката, защото има няколко големи дупки. Прескачаме препятствията, въпреки че е забранено, защото е по-добре, отколкото да минеш по линиите, както правят някои“, обяснява Атанаса Колева.

Съоръжението отдавна е в отчайващо състояние, а преминаването през него е забранено още през 2013 г. Настилката му е разрушена, металната конструкция е корозирала. Боята пък е олющена. На места могат да бъдат забелязани скъсани заварки и малки дупки по желязната част.

Въздушният мост е изграден през 40-те години на миналия век, като последно е ремонтиран през 80-те години. Национална компания "Железопътна инфраструктура", чиято собственост е пасарелката, обеща, че ще изгради нова със средства по ОП „Транспорт“. Това обаче не се случи.

Marica.bg потърси шефа на НКЖИ - Пловдив инж. Гошо Къчков, за да разбере докъде е стигнал проектът, но не успя да го открие. Оказа се, че той е в отпуск, а заместниците му не могат да коментират темата.

 

Яница Марова

Редактор

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (3)

l1

13.08.2019 | 21:41
1 4

чи той тиквуний се учеше от живков а сакскобурга го направи лакей...що лайте бре прежди коментиращите...

@ 4

13.08.2019 | 20:54
1 6

При тази липса на спортни площадки за футбол, волейбол, тенис, бейсбол и хандбал - живковите пасарелки са единственото спортно съоръжение, достъпно за пловдивчани, е може и със счупен крак, но здравето преди всичко.

Майнатаун

13.08.2019 | 20:08
7 6

Така е! Разхайтиха се хората! Едно време пир бай Тошо никой не мрънкаше, търчи по пасарелката нагоре-надолу и пее бригадирски песни! А сега при бат Бойко всичките имат изисквания, неудобства, притеснения! Кога стане въпрос за социализъма всички викате "Беши по-убау!" ами че тогава що се жалвате? Айде моля ви се, я се стегнете и бегом!

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?