Следвайте ни

Първата зелена зона в Пловдив - зад ТЦ "Гранд"

viber icon

Първата зелена зона ще бъде обособена зад ТЦ "Гранд", където наскоро беше въведено еднопосочно движение, съобщи Ненко Калакунов, директор на ОП "Паркиране и репатриране". Това е карето между  ул. „Богомил“, ул. „Цар Асен“, бул. „Христо Ботев“ и бул. „Източен“. 

Платеното паркиране  няма да се въведе наведнъж, а поетапно, предупреди Калакунов.  Той подчерта, че най-напред ще се проведе обществено обсъждане, наредбата за зелена зона ще се гласува в местния парламент, а след като се определи кои улици ще бъдат включени, първо ще се направи хоризонтална и вертикална планировка.

Идеята е зелената зона да се обвърже с въвеждането на еднопосочното движение, съобразено с Генералния план за безопасност на трафика. Той беше приет в края на 2019-а и ще важи за срок от пет години.  На улиците зад Военна болница сега се спира от едната страна, защото тяхната ширина не позволява да се паркира в две редици.  Вече се работи за промяна на трафика пак в една посока в съседния квартал. 

Екип от специалисти уточнява как да се извършва заплащането за зелена зона, за да не се увеличава щатът на предприятието. Има различни варианти - с мобилно приложение, електронен портфейл, паркомати и SMS.  И  в момента шофьорите, които спират в синя зона, предпочитат да се таксуват на паркомат и с SMS.  Зелената зона ще е със същото работно време като синята - от 8,30 до 17,30 часа. 

За миналата година ОП "Паркиране и репатриране" отчете сериозен оборот - малко над 6,4 млн. лева. Освен синя зона приходи постъпват от общинските паркинги и санкции - репатриране с паяк и скоби. Цената за престой засега е непроменена - два лева на час и 60 лева за годишен абонамент на домуващите. Платените места са 2080 на сто улици. Общинските паркинги се отдават също за два лева в центъра, но в покрайнините - за левче на час и 50 лева месечен абонамент.  На същата цена  ще се предоставя правото за паркиране и в многоетажния паркинг в "Западен".  

Разходите в ОП "Паркиране и репатриране" през миналата година леко надвишават 2,7 млн. лева. В тази сума влизат заплатите, издръжката и инвестициите в техника и оборудване. Разликата от около 3,7 млн. лева влиза в общинския бюджет. Зелената зона също ще носи приходи в градската хазна. Много общински съветници настояват те да отиват целево за изграждане на паркоместа по кварталите или за пътни ремонти.  

 

 

 

 

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Сичо

22.02.2020 | 18:00

Купил съм си подземен гараж ,когато стриха блока ,преди 50 г.Кога да очаквам Зелена зона ? Защото както сте тръгнали и на умрглите ще събирате такса гроб.

Отговори
1 0

Сичо

22.02.2020 | 17:46

Аз имам подземен гараж зад блока ,кога да очаква за зелена зона. ? Същия съм си го платил при стрежа .

Отговори
0 0

УУУУУУУУУУУУ

21.02.2020 | 13:46

УУУУУУУУУУУУУ , въведете и ткса дишане бре . УУУУУУУУУ , ненакрадохте се . УУУУУУУУУ

Отговори
7 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?