1553

Пълна бъркотия на Брезовско шосе, спряха разкопките СНИМКИ

Пълна бъркотия цари в трафика на Брезовско шосе, където в два участъка се изпълнява проектът за водния цикъл. Оказа се, че същата неразбория цари и на строителния обект в първата разкопана още преди време отсечка, която попада в периферията на древната селищна могила.

Както „Марица” писа, на място беше изпратен екип от археолози за проучване на терена, с цел да бъдат заснети останките от античното селище, ако такива се намерят. 

Сутринта вчера екипът на „Марица” не намери нито строители, нито археолози на изкопа с положените долу тръби на колектора за отпадъчни води.

Усилено се работи само във втория участък, до който достъпът е забранен със заграждения до кръстовището с бул. „Северен”. Тук е пълно със строителна техника и работници, които монтират тръбите. 

Кметът Здравко Димитров сподели, че сериозно е притеснен за проекта за реконструкцията на ​ВиК „Брезовско шосе - Дунав”, който трябва да бъде завършен до края на 2023 г.

„Археологическото проучване бави работата”, счита Димитров.

„Забавянето в никакъв случай не е по вина на археолозите”, категорично отрече директорът на Археологическия музей доц. д-р Костадин Кисьов. Десислава Давидова, която ръководи екипа (обща петима археолози), потвърди, че строителните работи в първия участък са спрени.

„Работихме само десетина дни през юни, а през юли - нито един ден, защото няма какво да правим, тъй като изцяло зависим от строителите. Няма как да копаем изкоп вместо фирмата, избрана за реконструкцията на булеварда. Чакаме да се реши как ще се работи в този участък”, обясни Десислава Давидова.

Тя подчерта, че археолозите работят максимално експедитивно. Селищната могила с жилища  и диаметър 350 метра е от праисторическите времена отпреди хиляди години.

„За нея се знае от 70-те години, а в последните години са правени проучвания при строителство на сгради покрай булеварда. Нямаше начин пътните инженери да не знаят, че част от могилата се намира под булеварда”, каза Давидова.

Според Никола Андреев, надзор по изпълнението на проекта, решението ще се вземе следващата седмица.

Предложението е  първият участък и разкопките да бъдат спрени временно, докато не се завърши вторият участък до бул. „Дунав”.

„Няма как строителите да работят три дни, след това три дни да чакат археолозите да проучват”, обясни Андреев.

Той допълни, че вторият участък е по-лесен и ще се изпълнява с по-бързи темпове, защото изкопите ще са 4,50 метра, а не 8 метра, както в началото на булеварда.

„Идеята е, след като приключи реконструкцията до бул. „Дунав”, строителите ​да се върнат да завършат първия, но е важно да се освободи поне малко трафикът, защото пътят е затворен на две места”, коментира Никола Андреев.

Страшни колони се точат по обходните тесни улици, а изтормозените шофьори заръчат на строителите да работят по-бързо, защото не се търпи.

 

Снимки от Наташа Манева

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Ангел

Ангел

21.07.2022 | 18:49

След, като още 70 - те години археолози са документирали какво е открито на сегашните, по кой закон им дават право да се правят на археолози?

Отговори
0 0
....

....

21.07.2022 | 10:00

Кметът е пълен мЪл0умник....

Отговори
2 1
Пловдив?

Пловдив?

21.07.2022 | 07:47

Цялата ви селяния е такава. В Пловдив е така.

Отговори
3 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?