Следвайте ни

Откриват първата кула за паркиране в Пловдив, вижте къде

viber icon

Първата кула за паркиране в Пловдив и страната вече е готова и ще заработи до 10 дни.  Съоръжението, което е на 7 етажа, заема мястото на три паркоместа, се намира на Сточна гара в двора на „Трансинг”. Тя е висока 13 метра и на нея има 15 места. 

Това е първата кула за паркиране не само в Пловдив, но и в страната ни. Внесена е от Китай от пловдивчанина Костадин Щерев. Бизнесменът я забелязл при пътувания из Европа и решил да я закупи и монтира в града ни, който подобно на големите европейски страни, също има проблем с недостига на паркоместа. 

„Кулата е изработена в Китай, внесена е на модули и тук я монтирахме. Може да се ползва и за подземни паркинги”, разказа Стоян Щерев, брат на бизнесмена. Стоян разказа, че в Япония кулите се ползват масово. Могат да достигнат височина 40 метра и се ползват и в подземни паркинги. 

В града ни вече имало запитване от частни лица за закупуването на такова съоръжение, за да бъде монтирано до едно от тепетата. Общината също проявява интерес, разказа Стоян Щерев. 

Според него освен, че решава проблема с липсата на паркоместа, кулата осигурява и безопасност за автомобила. Качена на някой от етажите, тя не може да бъде открадната или надраскана. На съоръжението има монтирано видеонаблюдение, с което собствениците на паркиралите автомобил ще могат да ги проверяват по всяко време с помощта на компютърно приложение, което предстои да заработи, разказа Стоян Щерев.

Принципът на действие на кулата е като при асансьор. Автомобилът се качва на платформа, собственикът го заключва и напуска мястото, а след това платформата се издига на един от етажите, където има свободно място.   

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?