Следвайте ни

От Пловдив до София стигаме по-бързо, отколкото от Кючука до Кършияка

Здравко Димитров и превозвачите обсъждат в сряда как да подобрят градския транспорт

viber icon

Пътниците, на които се налага редовно да ползват градския транспорт в Пловдив, са бесни, че през уикенда автобусите са драстично намалени и често се налага да дремят на спирките най-малко половин час. 

„Безобразие! Изгубих  час  и половина ,  за да стигна  с прехвърляне  с два рейса от Кючук  Париж  до Кършика. За толкова време се пътува от Пловдив до София. Знаем, че испанската фирма вече пета година държи  в сиеста електронната система , но очевидно и пловдивските автобуси през почивните дни са в почивка”, коментира възмутено  Райна Костадинова, която всеки ден ползва масов транспорт. 

Репортерският екип се убеди, че читателката на „Марица” е абсолютно права. Според разписанието, утвърдено от Общинския съвет, през уикенда и на празниците автобусите са намалени двойно, тоест интервалите са по  20 – 30 минути,  а някои курсове – до 40. Ако някой рейс се развали или няма шофьор, интервалът става още по-голям. 

Днес  на спирката на бул. „Шести септември” до ДКЦ – 2  в посока Тунела,   изнервящото чакане започва в 10,30 часа. По този маршрут минават  шест линии - № 15, 44, 99, 37, 22 и 93. Електронното табло е полузаспало, въпреки че в последните няколко месеца тази част от скъпия транспортен проект  започна да се събужда. От шестте рейса няма нито един, докато най-после  след 33 минути пристига № 37. 

В събота  по обяд на спирката до стадион „Пловдив” в посока център  повече от  половин час висиш с надеждата да се качиш на каквото и да е - № 10, 15 и 17. Чувстваш се  направо късметлия, когато най-после идва „щъркелче” с табелка № 15.   Малко по-късно на пл. „Съединение” пътниците  дружно  се пържат под жежкото слънце на оскъдната сянка. Спирката е като фурна, а електронното табло е безнадеждно – най-малкият интервал на чекираните рейсове е 25  минути,  за № 116 липсват данни. 

Във вечерните часове  принудителното дремане на спирките  още повече къса нервите, а след 21 часа  чакането става безпредметно дори и в работните дни, въпреки че градският транспорт в Пловдив  уж работи до 23 часа. 

 От спирката срещу „Тримонциум” до пл. „Съединение”  е един километър, но  се предвижваш за 35 минути, защото  между 21,04 и 21,30   часа пристига само № 11. От пл. „Съединение” към ресторант „Стадиона” отпрашваш пеша, тъй като на електронното табло не фигурира  нито един автобус от шестте линии, които минават в тази посока. В 9,50 часа си извървял разстоянието, без да те настигне поне един рейс. 

Превозвачите, които обслужват 29-те линии, обясняват, че в почивните дни разписанията са с по-дълги интервали, пътниците са много малко, а субсидиите за покриване на губещите курсове не стигат. 

„Поканил съм представителите на фирмите на среща в общината в сряда, за да обсъдим всички въпроси, включително и за финансиране. Искам обаче да видя точните разчети, преди да решим дали да увеличаваме парите за градския транспорт”, каза за „Марица” кметът Здравко Димитров. 

Напомняме, че преди четири години и половина общината е платила 20 млн. лева за електронната система  с цел да се подобри обслужването  и повече пътници да предпочитат  градския транспорт пред  превоз с лични автомобили. Това беше  една от мерките за разтоварване на трафика и по-малко замърсяване на  въздуха.

Снимки от Наташа Манева

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Коментари (3)

Георги

Георги

24.08.2020 | 09:27

Купиха им автобуси по европейски програми, дотации и субсидии от нашите данъци получават постоянно. Реват че били на загуба а като дойде време за търговете ще се избият кой повече линии да вземе. Корупцията в общината преминава всякъкви граници.

Отговори
2 0
Учуден

Учуден

23.08.2020 | 17:08

Съгласен съм с констатациите, но не разбрах какво са виновни електронните табла? Като няма автобуси на линия, какво очаквате да покажат?

Отговори
5 1
Марсиянеца

Марсиянеца

23.08.2020 | 15:06

Днеска чаках 21 от 7.16 до 7.50 часа . На въпроса защо толкова време няма автобус шофьора отговори че на линия са само две коли . Така че КМЕТ дай им още субсидий иначе и толкова няма да има.

Отговори
3 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?