4232

Омбудсманът на Пловдив предлага: Уличните ремонти без почивни дни

Строителните фирми, които ремонтират улици в Пловдив, да изпълняват договорите с удължено работно време и в почивните дни, за да се създават по-малко проблеми в трафика

Това предлага на новата градска управа омбудсманът на Пловдив Борислав Стаматов. Препоръката му е двете допълнителни условия да бъдат заложени в обществените поръчки, които Общината ще обявява занапред.  

Бавните ремонти са една от най-болните теми, за която пловдивчани алармират местната институция на обществения посредник. Омбудсманът дава пример с реконструкцията на Брезовско шосе и изграждането на пробива до Централна гара, създали големи главоболия на гражданите. Строителните работи и затварянето на отделни участъци на Брезовско шосе са засегнали над 1000 фирми с оборот от стотици милиони левове. "Тази входно-изходна артерия води към магистрала „Тракия“ и обслужва много села на север от града. Независимо че при ремонта се оказа, че следва да се правят археологически разкопки, Община Пловдив трябваше да прояви по-голяма инициатива и гъвкавост при решаването на този изключително важен проблем", твърди Борислав Стаматов.

Борислав Стаматов

 

Неговата констатация е, че строителството на такъв тип обществени обекти в Пловдив се извършва много бавно. "Ние знаем, че за да се реализира един строеж, се изисква технологично време, но лично сме се убедили, че вместо да се работи по 15-16 часа (най-вече през лятото), а също така и в почивните дни, то на място се работи по 8 часа, при това с малко хора и техника, а това, от своя страна, забавя строежа и провокира обоснованото недоволство на гражданите", коментира омбудсманът.

От Община Пловдив обаче напомнят, че по Кодекса на труда за работа в почивни дни се заплаща двойно. Това означава, че обществените поръчки ще се оскъпят, особено ако се работи и извънредно, на две смени. Омбудсманът пък контрира, че фирмите би трябвало да имат интерес да изпълнят договора по-бързо, вместо да се бавят на една улица 2 години. 

За половин година на 2023 г. в приемната на Стаматов са постъпили 99 сигнала по различни теми. Най-много жалби (21) са подадени за лошото транспортно обслужване - нередовни и често препълнени автобуси, не се спазва разписанието, шофьорите и кондукторите проявяват грубо отношение към гражданите, лошо е състоянието на автобусните спирки, много от които са разбити. "Градският транспорт в Пловдив трябва да се реорганизира кардинално. Всякакви други мерки биха били палиативни, временни и непродуктивни. За това считаме, че трябва да се развива общинското транспортно дружество „Екобус", препоръчва Борислав Стаматов. 

Според него Общината съвместно с органите на МВР да вземе специални мерки, за да спре дразнещата, а и опасна практика по улиците на Пловдив да се състезават мотори и коли с ревящи двигатели. 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 4 оценки
5/5 от 4 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
12 коментара
rturtu

rturtu

19.01.2024 | 12:05

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички-----> https://da.gd/mbiox

Отговори
0 1
Защо плюете преднамерено по г-н Стаматов,само и само за да ръсите злоб

Защо плюете преднамерено по г-н Стаматов,само и само за да ръсите злоб

19.01.2024 | 10:36

Злоба?Били ли сте при него в приемната и обърнали ли сте се към него с някакъв конкретен проблем,за който той да не е взел отношение и мерки?Ние сме се обръщали към институцията на Омбусмана и е имало светкавична реакция,насрочени срещи и конкретни действия за разрешаване на проблема.Абсолютно съвестно,безпристрастно и професионално отношение към гражданите и наболели проблеми с разумни решения,отчети и действия.От години не сме имали толкова съвестен и отдаден на работата си Омбусман.Троленето и празното говорене за съжаление са присъщи на доста посредствени индивиди,които просто се упражняват в празно-плюене от клавиатурата!Срамота!

Отговори
11 1
Попова

Попова

19.01.2024 | 10:41

Щеше да е смешно писанието ви, ако не беше жалко. Този човек - Стаматов, няма и идея каква е ролята и функцията на омбудсмана в град като Пловдив.

Отговори
3 4
Жалка си ти,г-жо Попова(поне с това име представяща се тук),защото ясн

Жалка си ти,г-жо Попова(поне с това име представяща се тук),защото ясн

19.01.2024 | 11:09

Ясно си личи по какви теми взимате умишлено отношение и в др.ваши постове(пряко свързани с Общината и Омбудсмана) и е прозрачно от името на чия клика плюете недоказано и без аргументи и конкретика.Пълен смях за калинки като вас!Г-н Омбудсманът просто не ви е удобен,защото прилага закона и неутрално се грижи за проблематиката на града,а такива съвестни “непослушни” държавни служители не са в изгода на подкупната клика на яки бизнес-интереси и кръгове,дето им се разваля рахата от хранилката на Обществените поръчки!!!!И се осветлява “смученето и тупкане на топка” в срокове и приключване на проекти.

Отговори
5 1
Попова

Попова

19.01.2024 | 14:27

Мнението, че г-н Стаматов не става за омбудсман на Пловдив не е само мое, а на почти целия град. Тези, които влизат в графата "почти" въобще не знаят, че има такъв. Нищо лично, не подскачайте толкова. Стаматов не е лош човек, но натрапващата му интелектуална семплост е подходяща за Омбудсман на Стамболийски, Пещера или Кричим, но и на град като Пловдив.

Отговори
2 3
Попова, която и да си, явно

Попова, която и да си, явно

20.01.2024 | 01:28

НЕ си опирала до г-н Стаматов!!! Посещавала съм го по различни поводи, също и поради проблеми с презастрояване. Човекът има добър екип и си разбира от работата!!! Освен това работи с огромно желание, изключително е отзивчив и добронамерен! Моля ви, не пишете глупости ей така, за да "се разпишете"!!! Не съм почитател на герб, но уважавам този човек заради качествата му, професионализма му и отзивчивостта му!!! Вероятно защото естеството на работата му е такова. Но така или иначе винаги помага лично, както и с хора от екипа си!!!

Отговори
1 1
Критичен компонент

Критичен компонент

19.01.2024 | 10:25

Още съвсем мъничко и ще вземат да открият топлата вода!

Отговори
2 1
Кейси

Кейси

19.01.2024 | 10:18

Как може да е толкова безотговорно отношението на Община Пловдив към тази толкова важна позиция. Крайно време е да се проведе един обективен и реален конкурс, където да се избере Омбудсман, който реално да бъде полезен на обществото. Човек с образование, морал и на първо място със социална чувствителност.

Отговори
2 5
репликатор

репликатор

19.01.2024 | 11:21

Кейсо, ти не си у ред! Не виждаш ли че от който и „чеп за зеле“ не става, го правят я областен, я омбудсман...

Отговори
2 3
Кейси

Кейси

19.01.2024 | 14:30

Абе наред съм си, но продължавам да се надявам, че нещо може да се промени и за тези позиции да се предлагат и налагат качествени хора.

Отговори
2 2
Дядо Коце

Дядо Коце

19.01.2024 | 09:49

Най-после да чуем и тоз чиляк, за какво му плащаме като няма и грам полза от неговата работа. Колко такива търтеи са на държавна хранилка не е истина.

Отговори
9 5
Ваня

Ваня

19.01.2024 | 10:16

Сети се и този безидейник на когото подаряваме толкова години заплата, да се обади.

Отговори
6 7

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?