2374

Околовръстното на Пловдив пак се размина с ремонт, АПИ сложи спирачка

Ремонтът на Околовръстното шосе на Пловдив, планиран да започне на 1 юли, се отлага за неопределена дата. „За съжаление, до този момент от Агенция „Пътна инфраструктура” няма разрешение за възобновяване на строителните работи в участъка от кръстовището за Първенец до отбивката на Пазарджишко шосе”, каза за „Марица” изпълнителният директор на фирмата изпълнител „Европейски пътища” Маргарита Попиванова.

Стартът на рехабилитацията на Околовръстното шосе беше оповестен в началото на юни на специална пресконференция на кмета Здравко Димитров, на която представиха графика на мащабните ремонти на 13 улици и булеварди в Пловдив. Ремонтът, извършен от Асеновградско шосе до пресечката за Първенец, беше спрян през пролетта на миналата година и се очакваше, че ще се възобнови, след като с актуализацията на бюджета се одобри финансирането. Парите за пътищата, включително и за Околовръстното на Пловдив, станаха причина за скандала между министъра на ИТН Гроздан Караджов и "Продължаваме промяната", след което доведе до оставката на кабинета.

Обществената поръчка за 14 км път е в размер на близо 25 млн. лева. Освен пътната настилка в тази сума е включен ремонтът на три моста и осветлението.

„Имаме готовност и искаме да работим, но досега, въпреки че сме изпращали писма до АПИ, нямаме нито разрешение, нито информация кога ще можем да продължим изпълнението на договора. Още през миналата година сме закупили строителни материали с намерението за интензивна работа и се надяваме, че ще получим картбланш”, коментира директорът по строителство в „Европейски пътища” Гинка Маринова.

Околовръстният път, освен че е много тесен, се разбива все повече в участъка от Първенец до Пазарджишко шосе и ако ремонтът се отложи за догодина, ще стане още по-опасен за натоварения трафик, прогнозират шофьори. По настояване на КАТ строителните работи бяха започнати от Асеновградско шосе, а най-критичната отсечка с много пропадания на настилката и дупки беше оставена накрая с презумпцията, че поръчката ще бъде изпълнена изцяло през 2022 г. 

По същата причина - заради липсата на разрешение за работа и финансиране - е спрян и ремонтът на трасето Асеновград-Първомай, който също се изпълнява от „Европейски пътища”. Асфалтирани са само 5 км, за останалите, потънали в прах, се чака отговор от АПИ.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Обикновен човек

Обикновен човек

30.06.2022 | 16:03

Стига сте лъгали хората или правете околовръсното или махнете винетките за него. Това не е път по него само каруци могат да минават. Омръзна ми през няколко месеца да си ремонтирам колата. Незнам всички как си мълчим и си траем това сме ние прости Българи. Циганите са по задружни от нас.

Отговори
2 0
Арх

Арх

29.06.2022 | 13:30

Мисли се на парче и най вече за комисионите. Затова се разреши лудото строителство за цехове и складове без да се разшири пътя, за локални платна пък да не говорим. Сега там е ад. В същото време имаме три почти умрели промишлени зони с полуразрушени сгради, наследство от бай Тошо. И за тях няма решение.

Отговори
1 0

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?