Следвайте ни

Бариерата на раздора: Хем пречи, хем помага

Бариерата на ул. „Свободна България“ до Понеделник пазара за пореден път скара живеещите, работещите и минаващите наблизо. Съоръжението бе поставено през пролетта, за да ограничи влизането на автомобили, но въпреки похарчените от Общината пари то така и не проработи.

Съседите коментират, че за разлика от пресечките в околността, които са „синя зона“, ул. „Свободна България“ остава безплатна и по нея постоянно има спрели коли, които по думите им пречат. Хората няколко пъти подават жалби към Общината с искане съоръжението да започне да функционира, но досега от градската управа не са предприети никакви действия.

„По решение на досегашния кмет мястото трябваше да е пешеходна зона, където децата ни да играят. Сега обаче тук паркирането е на свободен принцип и не се плаща, улицата е задръстена с коли, а това се води зона А, първа градска част. Усвоиха се 50 000 лв. за проекта, който така и не се осъществи“, коментират хората.

Съвсем различно гледат на проблема търговците от Понеделник пазара. Те се организирали и изпратили писмо до "Общински пазари", в което настояват бариерата да не бъде пускана или, ако това се случи, те да получат безплатни пропуски за преминаване през нея. Продавачите обясняват, че е невъзможно да разтоварват стоката си и твърдят, че живеещите на ул. „Свободна България“ разполагат с гаражи и за тях колите отпред не би трябвало да са проблем.

„Не идваме на работа с автомобили от глезотия, а по необходимост. Не знам какво <210> е специалното на тази улица и какво точно се опазва там, но според мен не може всеки да си загражда с бариера. Вместо това безумно съоръжение нека поставят знак за забранено спиране, а на нас да ни раздадат пропуски“, предлага Милена Иванова, която продава плодове и зеленчуци на пазара.

Освен полярните мнения има и хора като Христо Герин, които смятат, че както е било досега, така трябва и да продължи. Без монтирането на знаци, прегради, колчета или бариери и без определянето на платени зони.

И докато електронните бариери на ул. „Съборна“ и ул. „Петко Р. Славейков“ пазят безпроблемно архитектурния резерват на Стария град, съдбата на съоръжението на ул. „Свободна България“ остава неясна. Дали то ще функционира, или не е въпрос, на който трябва да отговори новият стопанин на Община Пловдив.

Габриела Лазарова

Редактор

Габриела Лазарова е завършила ЕГ „Иван Вазов“ с италиански език. В Италия завършва университет „Тор Вергата“ със специалност „Естетическо-научна журналистика“.   Още

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?