Следвайте ни

Общинска фирма продава билетите за градския транпорт в Пловдив

viber icon

Създаването на общинско дружество, което да управлява транспорта в града и да осъществява продажбата на билети и карти, планира Община Пловдив. Това заяви зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов по в рамките на Форума за градска инфраструктура и мобилност 2021. Чонов запозна участниците с целите на Общината за модернизацията на транспортната система в града. 

„Нашата амбиция е да създадем общинско търговско дружество, което да управлява транспорта на града и да осъществява продажбата на билети и карти. Приоритет за нас е и закупуването на екологични автобуси, които да обслужват две линии към училищните и университетски кампуси – близо 10000 пътника“, коментира Тодор Чонов. 

Той допълни, че Пловдив разполага с близо 60 км. свързана веломрежа, като стремежът на общината е да започне да предлага услуги за предоставяне на велосипеди под наем. 

Акцент във форума бяха добрите практики за развитие на градската инфраструктура и подобряване на мобилността в населените места. Участие взеха вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Лиляна Павлова, председателят на Националното сдружение на общините в Република България Даниел Панов, вoдeщи eĸcпepти oт Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия и др. 

 „Като всеки голям и развиващ се град, Пловдив има проблеми с пренаселването, увеличаващия се трафик и презастрояването. Възниква все по-остра нужда от нови инвестиции в пътната и обществена инфраструктура“, заяви зам.-кметът по транспорт на Община Пловдив Тодор Чонов. Той допълни, че като център на най-бързо развиващата се индустриална зона в България, Пловдив ще  продължи да се разраства, защото качеството на живот е над средноевропейското. 

„С цел облекчаване на трафика направихме оптимизация на режимите на работа на 115 светофарни уредби. Изградихме и система за видеонаблюдение, която обхваща 24 кръстовища“, заяви Чонов. 

Ресорният зам.- кмет коментира още и решенията за модернизация на паркирането в града, сред които са въвеждането на нови методи за плащане, въвеждане на еднопосочност на движение, където е нужно, подготовка за изграждане на Зелена зона. 

На форума бяха представени и най-големите инфраструктурни проекти, които предстоят да се реализират в Община Пловдив. 

По думите на Тодор Чонов с най-висок приоритет са пътните проекти: “Югоизточна тангента на Околовръстен път”, “Подлез „Модър-Царевец“, “Нов мост над р. Марица”, “Пробив Водна палата“, “Реконструкция на ул. „Даме Груев“, “Пробив под Централна гара”, изграждането на ново съоръжение на пътна връзка “Бетонен мост”. 

„Ако посочените проекти бъдат осъществени, се надяваме значително да се подобри свързаността между районите и съседните общини, да се намали задръстването, да се подобри чистотата на въздуха, както и качеството на живот“, подчерта Чонов. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Гичо

Гичо

19.03.2021 | 19:29

Има велоалеи, има нови светофари с рамки и секции, камери и център за трафика. Има табла по спирките и автобуси с табла и валидатори. Всичко си е на мястото. А контактната мрежа е частна. За нея трябва да се киха на Батаклиев. Ама май той ти плаща.

Отговори
2 0
Вичо!

Вичо!

19.03.2021 | 18:47

А каза ли им, че в Пловдив има тролейбусна мрежа за над 150тролейбуса и вие я унищожихте за да може частните фирми да нямат конкуренция! Каза ли им че от транспортния приект са откраднати над 20 мил.лв и следа от тези пари няма!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Никотинът е естествена съставка на тютюна. Кое твърдение е правилно?