Следвайте ни

Общината съди "Индра" за 1,5 млн., 3 фирми готови да въведат електронно таксуване в рейсовете ВИДЕО

viber icon

Три български фирми искат да въведат модерно електронно таксуване в Пловдив след изтичането на договора  между Община Пловдив и испанската фирма „Индра“, който приключва в края на февруари. На практика системата, която струваше 19 милиона лева, така и цялостно не проработи.

Община Пловдив вече е прибрала близо 500 000 лева от гаранцията на "Индра", а в края на декември е завела съдебен иск в Окръжен съд с претенции за 1,5 млн. лева, обясни зам.-кметът Тодор Чонов. Според него сумата може и да се увеличи в хода на делото.

 Електронното таксуване в автобусите и по спирките на градския транспорт пък ще бъде изключено още днес. Билети и карти ще могат да се закупуват само от кондукторите, както и от пунктовете за продажба на пътни документи в районните кметства и определените гишета от Община Пловдив.

Причината е, че испанската фирма  не е подала документи към НАП и Националния институт по метрология за сертифициране като сервизна фирма и тя не може да издава документи по наредба Н-18.  Поради това Община Пловдив ще издава пътните документи през свои касови апарати, които да отчитат продажбите.

Затова изключваме монетните автомати и тези по спирките и всички плащания минават през наши касови апарати, които ще отчитат продажбите към НАП, обясни зам.-кметът.

Той съобщи, че в момента има постъпили три инвестиционни предложения от различни фирми, които предлагат системи за модерно електронно таксуване. Всяка от тях ще получи възможност да оборудват по един автобус, за да се види на практика как работят устройствата. "Не искаме да повторим грешката с "Индра", които представиха един напудрен проект, който обаче после не действа", заяви Чонов.

Сред изискванията на общината е да има устройства, на които да се плаща безкасово, както и да бъдат сложени датчици колко пътници влизат и излизат в реално време

Той добави, че вече са подписани приемо-предавателни протоколи с "Индра", която е предоставила всички кодове- Предстои да стане ясно какво от техния софтуер ще може да се използва и занапред.

"Те са доставили всичко по договора, то работи поотделно, но като цяло системата не действа. Когато се натоварят всички монетни апарати, както беше направено, системата веднага блокира", обясни зам.-кметът. 

Според договора между „Индра” и Община Пловдив  електронната система в градския транспорт трябваше да бъде изцяло въведена през 2016 г. Трябваше всички 285 автобуса, които обслужват 29 градски линии, да бъдат оборудвани с  монетни автомати  за продажба на хартиени билети. Сега поне половината от тях излизат постоянно от строя.  Освен това автобусите  бяха оборудвани с бордови компютри и паник бутони в случай на инциденти. За информация на пътниците бяха предвидени  табели с текстова и гласова информация  за спирките. Текстова информация в повечето автобуси има, но не и гласова.

 

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (25)

правосъдие

правосъдие

17.02.2021 | 21:30

А каква е отговорността на експертите от ББР и бившата кметска управа, които са приели проекта като изпълнен и работещ? Има ли прокуратура за тези откраднати 20 милиона лева? А и другия транспортен проект на Пловдив - за т.н. "умни светофари", които се оказа че се командват ръчно от центъра за управление на движението?

Отговори
2 1
първи дружки

първи дружки

17.02.2021 | 19:13

Зико стига с номерата.20милиона са откраднати от тотю ама нямаш нито сигнал до ОЛАФ , нито до прокуратурата.Направи си сделката с маминото и сега ни пращаш за гъби.Мошеници.

Отговори
3 0
къде е ОЛАФ

къде е ОЛАФ

17.02.2021 | 15:43

Тотев е начело на номинациите за депутат от ГЕРБ в Пловдив! Слава на ГЕРБ! Открито и честно управление!

Отговори
10 0
къде е ОЛАФ

къде е ОЛАФ

17.02.2021 | 15:41

Цялата тази "операция" е за прикриване на далавера за над 20 милиона лева! За която е отговорна бившата управа на града!

Отговори
11 0
Киликанзер

Киликанзер

17.02.2021 | 15:16

Най-големият престъпник за всички времена Славчо Атанасов кога ще ходи в затвора, аааа?

Отговори
3 7
Аман от ТОТЕВ и тролове

Аман от ТОТЕВ и тролове

17.02.2021 | 18:59

Киликанзер ,май си объркаш името.Гнусно е да изписваш името на Славчо Атанасов ,един почтен и честен човек вместо мерзавеца Тотев.

Отговори
4 1
Ivan zav al 80g al11g

Ivan zav al 80g al11g

17.02.2021 | 20:03

Xa xi xoooo btv nova ytre sabalq vyyyyrr kaf vino bira xaaa xiii xooo xo mezeer,,,...)(-%@.//*"--- ma4a ronald sega cipras filma xaaaa xooo xi xaaaaaa

Отговори
1 1
bam

bam

17.02.2021 | 14:16

Класика.. Човекът взе парите, каза ще видим и още го няма :) КЪДЕ СА 20 милиона лева?????

Отговори
8 2
777

777

17.02.2021 | 13:50

Само да напомня на публиката, че собственика на фирмата Индра е виден евродепутат, който е завлякъл още две държави с такива проекти. Човека европеец осигурява чрез евролоби отпускането на средствата, след което ги усвоява по този начин. Справка гугъл. Иначе еврочиновниците намират корупция само в държави като нашата.

Отговори
9 1
Хайде олигарх

Хайде олигарх

17.02.2021 | 13:30

Тотка върни поне тези 20 милиона на града.Бълха те ухапала

Отговори
10 1
Бълга-рая

Бълга-рая

17.02.2021 | 13:20

Не беше ли 30 милиона дадени на тази фирма? Ако се разследва синдикалния дом, ще трябва да има много арестувани.

Отговори
9 1
Зико стига с евтини номера

Зико стига с евтини номера

17.02.2021 | 13:14

Първо тези мошеници си закрита офиса в БГ.Второ изтече 5 годишния давностен срок.И ще го осъдите га цъфнат напъните.Това можеше да стане ако на маминия беше се направила ревизия преди година.Сега само разигравате медийни Циркове и имитирате справедливост.Ясно кой е виновника ама сега ще става депутат за имунитетче.В БГ колкото повече дереш толкова повече се издигаше.

Отговори
12 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?