4232

Община Пловдив пред дилема: 20 млн. лева от Европа или електробуси на куково лято

Пари от Европа или електробуси на куково лято?

Пред тази дилема е изправена Община Пловдив, след като вчера трета поредна компания предложи модерно ековозило, но с цена от близо милион лева. 12-метровият автобус Iveco E-way, произведен във Франция, е с 90 места и мобилна зарядна станция. Цената му обаче е между 350 и 500 хиляди евро, в зависимост от комплектоването, обясни представителят на фирма  Iveco Bus Константин Грънчаров. 

Община Пловдив ще се опита да спечели близо 20 млн. европейски пари по Оперативна програма “Региони в растеж” за екологичен градски транспорт, като предложенията се внасят до 9 май. "Имаме големи шансове да получим грантово финансиране за електробуси и зарядни станции", демонстрира оптимизъм вчера зам.-кметът Владимир Темелков. Ако мисията се провали, собствени пари в бюджета няма. 

В Евросъюза електрически превозни средства возят пътници от 20 години, а преди 7-8 години и редица български градове доставиха модерни рейсове с европари. Пловдив не успя, защото нямаше собствена транспортна фирма. Макар и с голямо закъснение, Общината вече има свое дружество - "Екобус", а голямата цел е да се доставят най-малко 10 или 20 електробуса и с тях да се возят предимно ученици и студенти. 

Ако парите се осигурят, доставчик ще се избира с обществена поръчка.

 Оцени новината

Оцени новината
2.3/5 от 3 оценки
2.3/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Истината е самата истина

Истината е самата истина

17.04.2024 | 09:14

Казвайте най-малко 10 20 а най-много колко ще бъдат но това ми се струва малко фантазия докато ги има тези превозвачи нищо няма да стане защото плащат под масата за да имат бизнес макар че е много скапан техния бизнес градския транспорт трябва да бъде държавен от държавата да се ръководи даже не и от общините защото в общините са извършват далавери вие ги виждате вместо да възстановят тролейбусите транспорт те закупуват скъпи електробуси разберете тролейбуса е най-евтиния транспорт и най-достъпен един тролейбус има много повече живот отколкото един електробус разберете го Ами ако не отпуснат пари какво прави община Пловдив някой може ли да говори толкова милиони община Пловдив дава за глупости да не може за собствена фирма да закупи със собствени средства електробуси а после да кандидатствам

Отговори
2 1
Хм…

Хм…

17.04.2024 | 08:37

Най-хубавото на електрическите автобуси е, че са скъпи и неизгодни.

Отговори
0 4
Завладения Град!

Завладения Град!

17.04.2024 | 08:05

Блажени са вярващите!Тази мантра ,че някога в Пловдив ще има електро буси,измислена още от времето на бруталния апаш Мамин за да оправдае пред обществото умишленото прекратяване на договорите на Гр.Транспорт и последващата ликвидация и унищожаване на уникалната мрежа на най-екологичния и евтин транспорт ТРОЛЕЙБусния!В последствие интерпретирана от бруталния лъжец ЗиКо и сега възприета от голямото нещо като нищо е една голяма Лъжа!Никой вече след кражбата на 20 000 000лв от транспортния проект в комбина с испанците от Индра ,няма да им даде тези милиони!Само хвърлят прах в очите на хората!През това време увеличават 5пъти парите за субсидии и намаляват на полувина пробега!Вина има виновни няма!

Отговори
15 3
Очалгареният град

Очалгареният град

17.04.2024 | 08:32

Имахте ИЗБОР преди няколко месеца, отново избрахте ЧАЛГАТА, КРАЖБИТЕ, и ПРОСТОТИЯТА! Яжте му сега главата!

Отговори
7 3

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?