Следвайте ни

Община Пловдив наказа "Индра" с половин милион за гафовете в електронната система

viber icon

Община Пловдив прибира банковата гаранция в размер на 489 251,55 лева без ДДС от фирма „Индра” за неизпълнение на договора за електронната система  в градския транспорт.  Решението е на кмета Здравко Димитров, а процедурата е задействана от бившия зам.-кмет по финанси Илия Кирчев. Димитров подчерта, че неговият екип е положил огромни усилия, за да въведе безкондукторното таксуване, но повечето от компонентите  на системата  продължават да не работят.

Ръководството на „Индра” е уведомено, че гаранцията се задържа. Парите са освободени от банката и вече са в сметките на Общината. По договор срокът за гаранционната отговорност е до средата на декември. В близко време ще бъде заведен  и съдебен иск със сериозни и конкретни аргументи  за неустойки, които  са над 1 млн. лв.

Още в началото на мандата предприехме максимални усилия за въвеждане на електронната система  - срещи и онлайн конференции с ръководството, мобилизиране на допълнителен технически екип, но това не доведе до необходим резултат, тъй като голяма  част от компонентите по този проект не заработиха, коментира зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов.

  Той допълни, че благодарение на много усилия от страна на Общината  започнаха да се попълват с информация  електронните табели на спирките,  макар и  не всички автобуси да се появяват  в системата.  Пътниците   обаче продължават да се таксуват от кондуктори, а често и от шофьорите. Не е редно да е приета наредба с 16 опции за електронно таксуване, а билети пак да се продават от кондукторите, категоричен е зам.-кметът.

Според договора между „Индра” и Община Пловдив  електронната система в градския транспорт трябваше да бъде изцяло  въведена до 10 февруари 2016 г. Парите за обществената поръчка в размер на 20 млн. лева бяха изплатени на „Индра”, а с протокол, подписан от тогавашния ръководител на проекта Борислав Кръстев, се отчете пред управляващия орган,  че електрониката работи перфектно.  Въпреки това и до днес сме свидетели, че оборудването не действа.

Екипът на  Община Пловдив още през лятото започна проучване за усъвършенстване на системата по модела на София, Бургас, Стара Загора - в автобусите да се плаща с електронни, дебитни и кредитни такси, с мобилни  приложения. Това ще изисква допълнителни средства, които ще бъдат предвидени в бюджета.  Монетните апарати засега ще се запазят, ще търсим начин да заработят и автоматите на спирките, каза Тодор Чонов. Успоредно се подготвя механизъм, по който Общината сама да събира приходите от билетите и картите и съответно да заплаща за услугата на превозвачите. 

Амбицията ни е с малко средства да въведем съвременна система за таксуване в градския транспорт, подчерта зам.-кметът. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Наблюдател

Наблюдател

01.12.2020 | 18:38

Като се сложат необорудваните автобуси, саботажите от превозвачите и липсата на поддръжка от общината, сигурно Индра ще вземе поне 30% неустойка по договора след зареждане на дело.

Отговори
3 2
Димитров

Димитров

01.12.2020 | 17:24

20 000 000 лева от данъкоплатците (От мен и теб!) за Индра (и компания) минус 500 000 ресто към общинатаравно на 19 500 000 лева за крадците (Компанията на Индра)! Всички ламаринени табелки с китайска електроника заедно не струват и 50000 лева с монтажа. Лап Лап Лап!!! Избори идват, тоя път няма да е с по 50 лева на глас, мизата много се вдигна!!!

Отговори
9 0
Данева

Данева

01.12.2020 | 14:58

Когато откраднеш 20 милиона, плюс допълнително изплатените от Общинската хазна 100 000лв за допълнителни дейности, едва ли ще те заболи за тези 489 251,55лв. Въпросът е, КОЙ е отговорен за цялата тази грандиозна далавера? Защо няма отговорни лица в затвора? Например, подписалите протокола за плащане от МРРБ? Бившият кмет Тотев също неведъж ни уверяваше, че всичко работи! Може да се проверят статиите в Общинския вестник от този период. Ясно е, че отново има политически чадър..

Отговори
16 0
Браво, кмете!

Браво, кмете!

01.12.2020 | 12:24

Така се прави, години наред се обясняваше, че всичко е наред с проекта. Г-н Димитров, пречат ви, но вие ще се справите, защото пловдивчаничани се надяват да се подобри транспорта.

Отговори
7 9
Ох бабача.Така се става олигарх.Ашколсун мамин

Ох бабача.Така се става олигарх.Ашколсун мамин

01.12.2020 | 12:11

Бълха ги ухапала.Нали гушнаха20милиона за нещо ,което неработи.колко ли е била комисионната на маминия за тая измама.Ей така се строят къщи , хотели,вили бизнес центрове,цели квартали и се карат джипове за 200 бона.И всичко това на гърба на пловдивчани.Този новия е същия. Да ви е честито наивници и мазохисти.

Отговори
20 1
dii

dii

01.12.2020 | 08:46

А кога ще има няколко човека в затвора? Даже можем да предложим списък, който постоянно да се допълва. А Гешев спи зимен сън.

Отговори
30 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?